Luni, 24 Octombrie 2005 - 09:02 AM Aleg.RO: Statutul minorităților, la un pas de aprobarea tacită
Publicat de: ---
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că proiectul de lege privind statutul minorităților naționale ar putea fi considerat adoptat tacit dacă Senatul nu va ajunge, azi, la votul final.
"Dacă luni nu se va ajunge la votul final, legea este adoptată tacit. S-a prelungit de la 45 la 60 de zile adoptarea legii, iar dacă în 60 de zile nu se adoptă, potrivit Constituției modificate se consideră adoptată tacit. Se poartă discuții dacă e în forma inițială ori cuamendamentale aprobate în Senat și se trimite la cealaltă Cameră. Nu are importanță cum se va aproba. Modificările de la Senat sunt bune, ele sunt mai ales de calitate juridică, este o îmbunătățire juridică a proiectului de lege. Schimbări de fond nu au avut loc până acum", a declarat Frunda.
Senatul nu a putut continua, joi după-amiază, dezbaterea Statutului minorităților, președintele Nicolae Văcăroiu suspendând lucrările din lipsă de cvorum și anunțând că dezbaterile la acest proiect de lege vor fi reluate luni după-amiaza, iar senatorii vor lucra în circumscripții în ziua de vineri.
Nicolae Văcăroiu a spus că Regulamentul îi dă dreptul președintelui Senatului să anunțe, în cazul suspendării ședinței din lipsă de cvorum, ziua și ora la care urmează să fie reluate lucrările în plen. Văcăroiu a spus că, în opinia sa, absența masivă de la lucrări este determinată de "bătălia de a trece prin aprobare tacită" acest proiect de lege.
PSD va vota împotrivă
Vicepreședintele Ioan Rus a declarat că PSD va vota împotriva Legii statutului minorităților naționale.
"PSD nu va fi de acord cu toate prevederile din proiectul de lege privind statutul minorităților naționale. Vom vota împotrivă până la limita la care putem să creăm efecte, fiind în opoziție și neavând majoritate", a afirmat vicepreședintele PSD. Rus a spus că i se pare "dramatică" dorința maghiarilor de a se despărți, precizând că nu înțelege de ce aceștia își construiesc o dramă permanentă.
"În condițiile în care în toată Europa se desființează granițele, se negociază permanent, când puterea este disipată astfel încât lumea să fie obligată să coopereze, mi se pare dramatică dorința permanentă a colegilor maghiari de a se despărți, de a face ceva separat", a afirmat Rus. El a respins și tentativa de scindare a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, subliniind că "valoarea multiculturală și multietnică a UBB dă o dimensiune și o calitate europeană învățământului".
Avizat favorabil de Comisia de la Veneția
Comisia de la Veneția a acordat aviz favorabil proiectului de lege privind statutul minorităților, dar a sesizat probleme de tehnică legislativă, a declarat, pentru Mediafax, liderul UDMR, ministrul de stat Marko Bela.
În urma unei sesizări a Guvernului de la București, experții comisiei s-au pronunțat asupra prevederilor din proiectul de lege privind statutul minorităților.
Potrivit declarațiilor liderului Uniunii, comisia a dat "un aviz pozitiv, pertinent", în legătură cu acest proiect.
Cele mai apreciate prevederi ale proiectului, conform declarațiilor lui Marko Bela, au fost cele legate de autonomia culturală, percepută ca "instrument eficace în relațiile interetnice".
În schimb, Comisia de la Veneția a cerut mai multe precizări și garanții în aplicarea dispozițiilor din statutul minorităților. "Au fost probleme de tehnică legislativă, deoarece unele dispoziții au fost considerate prea generale", a afirmat Marko Bela. El a arătat, însă, că nu este nevoie de modificări esențiale în textul legii, ci doar de unele rectificări de ordin tehnic, în capitolul de dispoziții finale și tranzitorii.
(606 afișări)
| |
|