Luni, 24 Octombrie 2005 - 08:59 AM Aleg.RO: Raportul de țară va fi unul tehnic
Publicat de: ---
Deputatul PSD Adrian Severin, șeful delegației euroobservatorilor social-democrați la Parlamentul European, susține că, din informațiile pe care le are, Raportul CE care urmează să fie prezentat mâine nu va pune problema clauzei de salvgardare, ci va fi tehnic.
"Acest raport nu va pune, din câte știm, problema clauzei de salvgardare, ci se va mulțumi să fie un raport tehnic, în care să se descrie situația și să nu se facă prea multe evaluări", a afirmat Severin. El a menționat, însă, că, și în situația în care documentul va evita "problema delicată" a clauzei de salvgardare, nu înseamnă că acest pericol a fost definitiv înlăturat. "Dimpotrivă, pericolul există, iar momentul critic va fi cel al raportului din primăvara următoare. Acesta este motivul pentru care, până în primăvară, va trebui să lucrăm pentru România și în interior, și în afară", a continuat el.
Adrian Severin mai susține că această formă a raportului ar fi determinată și de anumite discuții între premierul Călin Popescu Tăriceanu și interlocutorii europeni, atunci când acesta a renunțat la demisie. Potrivit lui Severin, în negocierile care ar fi avut loc la acel moment s-a pus problema că demisia premierului, urmată de alegeri anticipate, va fi de natură să creeze o stare de incertitudine politică în România, care ar fi putut duce la compromiterea șanselor de aderare. "Și atunci, într-un fel, s-a spus: o să dăm un raport care nu o să meargă cu sancțiunile până la capăt, dar încercați să vă vedeți de treburi", a menționat deputatul PSD.
Severin a afirmat, totodată, că a participat, zilele trecute, la lucrările grupului socialist din PE, unde au avut loc dezbateri preliminare în legătură cu Raportul de țară pentru România și că atmosfera este "amestecată". Pe de o parte, s-a exprimat dorința de susținere a României în pașii pe care îi mai are de făcut, iar pe de altă parte s-a subliniat că nu simpatiile persoanale contează, ci culegerea de date concrete de pe teren.
"Există puncte de vedere care evoluează de la un scepticism moderat, la o critică severă în legătură cu modul în care merg anumite lucruri în România", a spus el, menționând că, în ceea ce privește refoma în justiție, se consideră că, deocamdată, lucrurile sunt mai degrabă superficiale, că lupta împotriva marii corupții a ajuns la rezultate irelevante, că există o anumită neliniște referitor la consolidarea instituțiilor democratice, precum și unele îngrijorări în privința protecției frontierelor. Potrivit lui Severin, formulările au fost, în mare măsură, diplomatice, dar în spatele acestora se poate înțelege un avertisment, că nu este imposibilă activarea clauzei de salvgardare.
În ceea ce privește atitudinea euroobservatorilor PSD, Severin a arătat că aceștia pledează pentru primirea cât mai grabnică a României în UE, la 1 ianuarie 2007 și că, în același timp, nu pot "minți patriotic" spunând lucruri care nu se întâmplă în România.
În privința celorlalte grupuri, Severin a arătat că popularii europeni, de exemplu, din rațiuni ce țin de satisfacerea electoratului intern, ar fi înclinat spre activarea clauzei de salvgardare. "Din acest motiv, se conturează foarte clar nevoia de a realiza o coaliție, posibilă între socialiști și liberali, la Parlamentul European. Aceasta trebuie făcută posibilă printr-o cooperare între partidele corespunzătoare din România și între euroobservatori", a subliniat el.
Pe de altă parte, Adrian Severin a declarat că în discuțiile din cadrul grupului socialist a exprimat "insatisfacția" social-democraților față de anumite comentarii ale comisarului european pentru Justiție, Franco Frattini, care au părut o implicare în jocul politic intern din România. "S-a convenit că este corectă poziția, că nimeni dintre reprezentanții UE nu are de făcut comparații între partidele sau guvernele din România", a susținut el, apreciind că reprezentanții europeni pot constata progrese, regrese sau situații de stagnare.
Deputatul PSD consideră "cel puțin deplasat" ca unii euroobservatori PNL-PD să facă săptămânal declarații de presă în care să povestească ce au mai făcut social-democrații, difuzând și informații eronate.
"Mi se pare cel puțin deplasat ca o parte dintre euroobservatorii români, în special reprezentanți ai PNL și PD, care în mod evident formează o armată de fraieri, fanfaroni și filfizoni care bântuie coridoarele Parlamentului European, să se grăbească în fiecare săptămână aici, spre a anunța ce fac social-democrații sau ce face grupul socialist", a afirmat Severin, șeful delegației euroobservatorilor PSD, fără a indica vreun nume.
Severin a apreciat, totodată, că atitudinea acestor reprezentanți ai Alianței denotă "ignoranță" în problemele europene. Potrivit deputatului PSD, aceștia mai au multe de învățat, fiind la primul lor contact cu structurile PE, el declarându-se dispus să-i ajute în această privință.
Severin a criticat declarațiile făcute zilele trecute de unii euroobservatori ai Alianței privind un așa-zis amendament al unui parlamentar socialist la proiectul de buget european, susținând că informația oferită este falsă.
Și senatorul Corina Crețu, purtătorul de cuvânt al grupului de euroobservatori ai PSD, a criticat "obișnuința puerilă" a colegilor din Alianță de a veni în fiecare săptămână să-i critice pe social-democrați, în loc să prezinte activitatea lor.
(593 afișări)
| |
|