Joi, 20 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Precedentul 'Patriciu'

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Trecută aproape neobservată din cauza vârtejului provocat de negocierile dintre Putere și Opoziție pentru finalizarea dezbaterilor pe marginea proiectului de Regulament al Camerelor, declarația făcută la Varșovia de Phil Stevenson, vicepreședintele Rompetrol, ar putea să aibă consecințe dintre cele mai imprevizibile. Dl Stevenson anunța faptul că oficialii firmei au luat legătura cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, pentru a discuta pe marginea solicitării de despăgubiri pe care Rompetrol le cere prin justiție pentru pierderile cauzate de încarcerarea, pentru 24 de ore, la PNA, a președintelui său, Dinu Patriciu.

La timpul cuvenit, evenimentul reținerii lui Patriciu a făcut să curgă tone de cerneală prin conductele mass media, comentatorii concetrându-se mai ales asupra faptului că un fruntaș al coaliției aflate la Putere nu ar fi putut fi supus unui astfel de tratament fără complicități sau sugestii venite de la cel mai înalt nivel.

Diferențele de vederi, inclusiv politice, dintre Dinu Patriciu și Traian Băsescu, erau de notorietate. În cazul în care Băsescu ar fi pierdut prezidențialele, Patriciu avea de gând să facă din el țapul ispășitor al eșecului de ansamblu, lucru pe care l-a declarat, dealtfel, public.
('Traiane, îți mai dau două săptămâni!')

La rândul său, Băsescu, proaspăt președinte, n-a ezitat să-l alăture pe Patriciu listei de persoane asupra cărora justiția ar fi trebuit să facă cercetări aprofundate, menționând faptul că apartenența sa la PNL n-ar constitui o circumstanță atenuantă.

Pe acest fond, interpretarea cvasigenerală a deciziei procurorilor PNA a fost văzută ca răspunsul la o comandă politică, domeniu în care instituția respectivă deținea o serioasă tradiție.

Impactul reținerii lui Patriciu asupra cursului acțiunilor ROMPETROL și a afacerilor cu petrol în general a fost instantaneu. Mai puțin obișnuiți cu acest tip de sensibilitate a mediului de afaceri, românii au fost tentați să treacă fenomenul cu vederea, considerându-l mai degrabă un soi de fapt divers.

Staff-ul Rompetrol a înțeles însă că pierderea poate fi recuperată într-un mod foarte direct: de la statul pe care-l reprezentau procurorii anticorupție. Întrucât Dinu Patriciu a fost eliberat, iar eventuala sa vinovăție n-a putut fi încă dovedită, statul a acționat pripit, dacă nu aproape iresponsabil, drept pentru care va trebui să plătească.

Faptul că oficialii Ministrului Finanțelor (doar întâmplător legați de partidul liberal) au acceptat să negocieze cu cei ai Rompetrol demonstrează clar temerea că un astfel de proces prezintă mari șanse de a fi pierdut și că prin negociere s-ar putea diminua cuantumul daunelor.

Ministerul Finanțelor este o altă instituție în care abuzul, în relația cu cetățeanul sau întreprinzători a constituit până acum o regulă. Patriciu este pe cale să facă o breșă în această construcție, breșă pe care nu vor ezita să o exploateze alți nemulțumiți - îndreptățit - de deciziile statului.

Vom vedea, în curând, o coadă lungă la care se vor instala Gigi Becali, Ioan Neculae și mulți alții care își vor baza cererile dacă nu pe cinstea și corectitudinea proprie, pe inabilitatea și incompetența reprezentanților autorizați ai statului.


(498 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Precedentul 'Patriciu' | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55198788642883 seconds.