Miercuri, 19 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Președintele Camerei Deputaților poate fi revocat

Publicat de: ---

azi Deputații au votat, marți, o parte din prevederile articolului 25 din noul Regulament al Camerei, referitor la revocarea președintelui acestui for legislativ, unele alineate ale acestuia fiind retrimise la Comisia pentru regulament. Cu 171 voturi "pentru" și 112 "împotrivă", deputații au adoptat principala prevedere a articolului 25, conform căreia "președintele Camerei Deputaților și orice membru al Biroului Permanent pot fi revocați înainte de expirarea mandatului, cu votul majorității deputaților". De asemenea, se stabilește că votul este secret și se exprimă prin buletine de vot în cazul președintelui Camerei și cu bile pentru ceilalți membri ai Biroului Permanent.
După îndelungi dezbateri, a fost adoptat și alineatul care stabilește că "revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților poate fi propusă, când se schimbă majoritatea politică din Camera Deputaților, de către majoritatea deputaților".
Deputații au adoptat și prevederile care vizează revocarea, la propunerea unei treimi din deputați, a președintelui Camerei Deputaților pentru încălcarea Constituției sau încălcarea în mod grav și repetat a Regulamentului Camerei, precum și alineatul referitor la posibilitatea ca grupul parlamentar care l-a propus să solicite revocarea președintelui Camerei.
A fost adoptată și prevederea care stabilește că președintele Camerei nu poate conduce ședința Biroului Permanent sau a plenului în care se discută revocarea sa.
Deputații au eliminat însă din textul articolului 25 posibilitatea ca alegerea unui nou președinte al Camerei să fie organizată în aceeași ședință în care a fost aprobată propunerea de revocare, deoarece la începutul ședinței de marți se votase ca prevederile noului Regulament să fie aplicate la 25 de zile de la adoptarea acestuia.
Au fost retrimise la Comisia de regulament prevederile articolului 25 referitoare la cedarea unei funcții de vicepreședinte al Camerei de către grupul parlamentar din rândul căruia a fost ales noul președinte, precum și la posibilitatea ca revocarea din funcție a oricărui membru al Biroului Permanent să poată fi solicitată nu doar de grupul parlamentar care l-a propus, ci și de majoritatea deputaților.
Votul pe articolul 25 în ansamblu va fi dat în zilele următoare.
Tăriceanu nu a negociat cu Geoană
PNL neagă că liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi avut vreo discuție sau negociere cu președintele PSD, Mircea Geoană, sau cu un alt reprezentant al acestui partid.
"Biroul de presă al PNL este împuternicit să declare că președintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a avut nici un fel de discuție și nici un fel de negociere cu liderul PSD, Mircea Geoană, sau cu un alt reprezentant al PSD", precizează liberalii.
Conform comunicatului, decizia de negociere cu opoziția pe tema Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului a fost luată în consens în ședința de luni a Consiliului Național de Conducere și "a fost susținută de toți membrii coaliției de guvernământ".
PNL informează că negocierile au fost purtate, din partea coaliției, de ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, de senatorul PD Radu Berceanu, de senatorul UDMR Attila Verestoy și de senatorul PC Sabin Cutaș.


(662 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Președintele Camerei Deputaților poate fi revocat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58853197097778 seconds.