Miercuri, 19 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Ministerul Public și PSD se opun scoaterii calomniei din penal

Publicat de: ---

Gândul Senatorii din Comisia juridică au discutat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, parlamentarii Puterii și cei ai Opoziției susținând puncte de vedere diferite față de eliminarea calomniei din Codul penal. Senatorul PSD Doru Ioan Tărăcilă a remarcat că, pentru dezincriminarea calomniei, este „pusă“ în față presa, ca și cum această infracțiune ar putea fi săvârșită doar de presă sau ca și cum textele din Codul penal vizează doar această categorie. Senatorul social-democrat a apreciat că la articolul 206 din Codul penal, privind calomnia, ar trebui adăugat textul constituțional care prevede că delictele de presă se stabilesc prin lege, ceea ce ar presupune că respectivul articol nu se va aplica jurnaliștilor.

El s-a pronunțat împotriva dezincriminării penale a calomniei, afirmând că fiecare cetățean are dreptul să fie protejat.

Un punct de vedere similar a avut și senatorul PSD Rodica Stănoiu. Ea a declarat că dezincriminarea penală a calomniei ar trebui să funcționeze numai în cazul în care părțile vătămate sunt oameni politici, arătând că o astfel de măsură aplicată în mod generalizat ar lăsa complet neprotejate celelalte persoane față de încălcarea drepturilor lor.

Acest punct de vedere a fost susținut și de reprezentantul Ministerului public Constantin Sima, care s-a pronunțat împotriva abrogării articolului 206 CP și pentru o reglementare diferențiată a calomniei prin presă.

Ministrul Justiției, Monica Macovei, a afirmat că textele din Codul penal privind insulta și calomnia au căzut în desuetudine și nu se mai aplică în majoritateaa țărilor europene. „Soluția civilă se aplică și în statele unde există reglementări penale pentru calomnie“, a susținut ministrul.

Monica Macovei a spus că România nu trebuie să aștepte o rezoluție a Consiliului Europei pentru dezincriminarea calomniei și să renunțe la mentalitatea de a face schimbări numai în urma presiunilor externe. „Aceste modificări vor trebui făcute mai devreme sau mai târziu“, a avertizat Macovei.

Senatorul UDMR Peter Eckstein a susținut dezincriminarea calomniei, el afirmând că, în virtutea prevederilor constituționale care stipulează egalitatea în drepturi a cetățenilor, nu pot fi făcute deosebiri în ceea ce privește incriminarea între simplii cetățeni și ziariști. În opinia sa, principiul egalității cetățenilor ar fi „frânt“ dacă s-ar dezincrimina calomnia prin presă, care are un impact mai mare, iar cetățenii obișnuiți ar fi încătușați pentru aceeași faptă.

Senatorii nu au luat, în ședința de miercuri, o decizie privind dezincriminarea calomniei, un vot în acest sens urmând să fie dat într-o ședință viitoare.


(829 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ministerul Public și PSD se opun scoaterii calomniei din penal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64984393119812 seconds.