Marți, 18 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Băsescu se răzbună pentru dosarul Flota

Publicat de: ---

azi Senatorul PSD Rodica Stănoiu a acuzat-o, luni, în plenul Senatului, pe ministrul Justiției, Monica Macovei, că ar fi devenit un "instrument de revanșă" al președintelui Traian Băsescu în ceea ce privește dosarul stenogramelor. "Egocentrismul, agresivitatea, indiferența afectivă și labilitatea, cele patru trăsături care, dacă se întâlnesc în cadrul aceleiași personalități, pot crea o stare periculoasă deosebită, o determină pe această persoană să nu aibă nici un fel de scrupul în încălcarea grosolană a legii, în răstălmăcirea unor principii elementare de drept", a spus fostul ministru al Justiției despre succesoarea sa.
Senatorul social-democrat a arătat că motivarea sub care a fost pusă sub învinuire în dosarul stenogramelor va rămâne în istoria dreptului procesual penal, iar încadrarea juridică în dreptul material.
"Nu pot să cred că în Parchetul General există o astfel de incompetență. În mod evident, decizia a fost luată cu pistolul la tâmplă", a apreciat Rodica Stănoiu. Ea a reclamat și faptul că nu i s-au respectat drepturile, nefiind chemată la Parchet.
"La Parchet s-au perindat toți acei actori implicați în această farsă mediatică, devenită judiciară. Singurii care nu au fost chemați, nu li s-au adus la cunoștință învinuirile sunt principalii protagoniști: Rodica Stănoiu și Florin Georgescu", a menționat senatorul PSD.
"Această diversiune grosolană ne aruncă în plină inchiziție", a spus ea, arătând că dosarul a fost numit "pompos" dosar de mare corupție.
"Cheia întregii povești în ceea ce mă privește poartă un singur nume: dosarul Flota", a subliniat fostul ministru. Ea a trecut în revistă evoluția dosarului Flota, amintind că scandalul Petromin Constanța a izbucnit în anii 1992-1993 și că, în 1997, șeful Departamentului de control al Guvernului Ciorbea, Valerian Stan, a dispus constituirea unei comisii de control în urma căreia au rezultat indicii de săvârșire a unor infracțiuni, constituindu-se un dosar penal. Stănoiu a precizat că urmărirea penală în acest dosar a început în anul 1999, când ministru al Justiției era Valeriu Stoica.
"În dosar s-au efectuat numeroase acte procedurale și procesuale. Recent s-au făcut dezvăluiri interesante, că dosarul a stat o vreme, mai bine de un an, în sertarul unui procuror, promovat de curând - ce coincidență - într-o înaltă funcție", a mai spus Stănoiu.
În 2002, dosarul este declinat la PNA, la 5.03.2003 este sesizată comisia prin care se solicită declanșarea urmăririi penale față de cei trei miniștri ai Transporturilor: Băsescu, Novac, Teodoru.
"În urma concluziilor ce mi-au fost prezentate de această comisie specială care a funcționat pe lângă Președinția României, am avizat, cu deplină responsabilitate, în baza prerogativelor ce îmi reveneau, la 23 mai 2003, începerea urmăririi penale (n.r. a lui Băsescu, Novac și Teodor)", a declarat senatorul. Ea a afirmat că, în aceeași zi, l-a sunat pe Băsescu pentru a-l informa despre această decizie. "Așadar, nu a aflat, ca în stilul Macovei, de la televizor, învinuirea ce i se aducea", a spus Stănoiu.
"Dacă în data de 23 mai 2003 am dat avizul respectiv, apare complet lipsit de sens că în 20 octombrie 2003 mai aduceam în discuție această temă și, mai mult decât atât, aș fi cerut undă verde", a adăugat senatorul, referindu-se la conținutul stenogramelor atribuite PSD.
Potrivit fostului ministru, "făcătorul de stenograme" ar fi omis să se informeze exact asupra cursului acestui dosar. Ea a arătat că dosarul Flota a fost instrumentat sub trei miniștri și patru procurori generali.
Rodica Stănoiu susține că, de la chemarea sa la Parchet, Băsescu nu ar fi încetat să îi amenințe pe toți cei care au lucrat la acest dosar că vor ajunge la Penitenciarul Rahova.
Senatorul PSD afirmă că președintele și-a pus pe jumătate în practică amenințările; Valerian Stan a fost destituit, Victor Ciorbea a fost silit să demisioneze, conducerea PNA a fost decapitată, procurorul Vasile Drăghici - cel care a finalizat rechizitoriul - și Oțel Ioan, "șeful celei mai performante structuri teritoriale" care a lucrat la Dosarul Flota, au fost revocați, generalul Bogdan a fost trecut în rezervă, Costea Ovidiu - expert în dosar - a fost pus sub învinuire, Nicu Gheorghe, comisar șef PNA, a fost pensionat, iar Gabriela Neagu, care a avut un proces de calomnie cu Băsescu, a fost destituită în urmă cu câteva zile.
Fostul ministru al Justiției afirmă că a fost pusă sub învinuire cu privire la "niște afirmații care nu au fost dovedite niciodată că s-au făcut" și fără a se dovedi că respectivele afirmații ar fi fost urmate de o acțiune concretă sau de "niște foloase".
Ea avertizează că de această dată nu se va mai întâmpla ca în martie 2003, când a înțeles să joace "rolul acarului Păun".
"Marii păpușari ai politicii românești care, de mulți ani încoace, fac și desfac jocurile, tranzacționează și negociază totul, care sunt transpartinici, cu complicitatea președintelui și a ministrului Justiției, cred că vor fi în continuare liniștiți și vor arunca asemenea tipuri de dosare pe masa celor de la Bruxelles", a spus Stănoiu. Potrivit acesteia, o echipă de avocați se va ocupa foarte serios de acest dosar.


(597 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Băsescu se răzbună pentru dosarul Flota | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61030602455139 seconds.