Luni, 17 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Cine lansează zvonuri false pleacă din PSD

Publicat de: ---

azi Conducerea PSD a decis că un congres extraordinar al partidului nu se organizează și nu este oportun, a declarat, ieri, liderul social-democrat Mircea Geoană, precizând că această temă a fost analizată în ședința BPN, la propunerea sa. "Biroul Permanent Național a analizat, la propunerea mea, tema des invocată în presă, inclusiv de unii colegi încă în partid cu privire la așa-zisul Congres extraordinar al partidului. Pentru a pune capăt complet acestor speculații, la propunerea președintelui partidului, BPN a decis că acest congres extraordinar nu se organizează, nu este oportun", a declarat Geoană. El a adăugat că cei care încearcă să întrețină, prin declarații publice, această idee vor avea de suferit sancțiuni.
Liderul PSD a precizat că în ședința BPN a avut loc "o discuție lungă și importantă" cu privire la păstrarea coeziunii și disciplinei de partid. Geoană a arătat că au trecut șase luni de la Congresul din aprilie, iar perioada scursă de atunci a fost una de reașezare, în care cei care au câștigat sau au pierdut au avut suficient timp la dispoziție pentru a înțelege că Congresul a dat un mandat "necondiționat și clar" noii conduceri pentru a reforma partidul și a-l aduce înapoi la guvernare.
"Decizia BPN este ca, din acest moment, să manifestăm intoleranță maximă față de cei care nesocotesc linia generală a partidului, respectând democrația internă, la care ținem și care este un bun câștigat. În acest moment, partidul are nevoie de unitate, de coerență și Biroul Permanent Național și Comisia de Integritate Morală vor lua măsuri ferme pentru respectarea acestui deziderat", a afirmat Geoană.
Ideea unui congres extraordinar al PSD a fost respinsă și de alți lideri ai partidului, în declarațiile făcute după reuniunea BPN. Astfel, secretarul general, Miron Mitrea, a afirmat că nu va avea loc o astfel de reuniune în acest an și a precizat că, după apariția acestei idei, a avut discuții cu Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ion Iliescu și Ioan Rus și nici unul dintre cei cu care a vorbit nu a susținut ideea unui congres extraordinar.
Întrebat de unde crede că apar, totuși, astfel de tensiuni, Mitrea a admis că sunt unii oameni nemulțumiți în continuare de rezultatele de la Congresul din aprilie. Acestora, secretarul general al PSD a ținut să le transmită că "ar fi mai bine să se potolească".
După ce, inițial, nu a dorit să indice care ar fi, în opinia sa, persoanele nemulțumite, la insistențele ziariștilor, Mitrea a arătat că senatorul Antonie Iorgovan a susținut ideea de congres extraordinar, iar liderul PSD București, Dan Ioan Popescu, a sprijinit și el această idee.
Și vicepreședintele Ioan Rus a respins ideea unui congres extraordinar. Întrebat de unde au pornit totuși aceste zvonuri, Rus a răspus că și el se întreabă. Referitor la informațiile vehiculate privind o candidatură a sa la șefia partidului, Rus a spus că nu a declarat niciodată că vrea să candideze la vreo funcție în conducerea partidului și că nu îl interesează acest subiect.
Ideea de congres extraordinar a fost negată și de vicepreședinții Nicolae Văcăroiu și Ioan Mircea Pașcu.

Iorgovan e cu un picior afară din partid
Senatorul Antonie Iorgovan nu reprezintă o voce a PSD și, din punct de vedere politic, se află în afara cadrului de partid, a declarat, ieri, președintele PSD, Mircea Geoană, referindu-se la recentele declarații ale senatorului, în care acesta a invocat pregătirea unui congres extraordinar.
"Prin declarațiile făcute recent, inclusiv invocarea unei așa-zise convocări a unui congres extraordinar, domnul Iorgovan nu reprezintă o voce a partidului nostru și considerăm că, din punct de vedere politic, el se află în afara cadrului nostru de partid", a declarat Geoană.
Solicitat să precizeze ce înseamnă asta, Geoană a arătat că Iorgovan nu are "nici un fel de dezlegere" să vorbească în numele PSD, liderul social-democrat rugând și presa să considere acest lucru ca un fapt. "În forurile de partid, inclusiv în organizația din care face parte (Prahova), vom lua măsurile necesare în perioada imediat următoare", a continuat președintele PSD. El a precizat că lui Antonie Iorgovan i s-a dat un semnal de avertizare "foarte serios" acum câteva săptămâni - când BPN a decis să-i retragă sprijinul politic pentru funcțiile deținute în partid și în Senat în urma unei declarații publice prin care califica drept imbecilă teza parlamentului unicameral - și că există o contestație introdusă de Antonie Iorgovan, în curs de judecare. "Sunt convins că aceste circumstanțe agravante din ultimele zile vor cântări în decizia finală", a adăugat Geoană.
Totodată, Mircea Geoană a arătat că, la un post de televiziune, Antonie Iorgovan a spus și lucruri "mai severe" legate de sabotaj sau măsuri subversive din partid. "Cine este domnul Iorgovan ca să vorbească de măsuri subversive în partid?", s-a întrebat el. "Dacă vrea să fie portavoce pentru nu știu ce curent din partid, să-și poarte portavocea singur", a mai spus președintele PSD.
"Dacă aș fi în pielea președintelui Chirac - nu sunt -, aș spune că a pierdut încă o bună ocazie ca să tacă", a mai afirmat Geoană.


(652 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Cine lansează zvonuri false pleacă din PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62801313400269 seconds.