Marți, 08 Februarie 2005 - 10:40 AM Aleg.RO: Presedintele Traian Basescu, la tribunal

Publicat de: Andrei Dumitrescu,Ra

evenimentulzilei Traian Basescu s-a prezentat ieri in fata instantei Tribunalului Bucuresti, care a judecat recursul procesului de calomnie intentat de presedinte fostului purtator de cuvint al Actiunii Populare, Mugur Ciuvica. Daca in prima faza a litigiului Basescu a cerut daune morale in valoare de numai o mie de lei, de aceasta data pretentiile lui au ajuns la un miliard. Presedintele si-a motivat gestul: acuzatiile legate de faptul ca ar fi facut politie politica, formulate de Ciuvica, i-ar fi adus grave prejudicii de imagine in timpul campaniei electorale. Disputa de ieri a anulat orice sansa de impacare intre cele doua parti.
Programat, ieri, la ora 12.00, recursul procesului a mutat jumatate din Serviciul de Protectie si Paza pe holurile Tribunalului Bucuresti. La un moment dat, avocatul lui Traian Basescu, Cristian Ene, cere instantei sa decaleze procesul cu o ora. Domnul presedinte intirzie. Magistratii se arata ingaduitori, iar Cristian Lungu, reprezentantul lui Ciuvica si Badin, cade prada unei crize de nervi. “Aici se judeca cetateanul Basescu Traian. Nu presedintele Romaniei”, striga acesta foarte aproape de un grup de ziaristi.

Basescu - Ciuvica, rendez-vous la tribunal

La ora 13.00, fostul comandant de nava apare zimbitor. In jurul sau, SPP-istii sapa poteca printre cameramanii si fotografii care zboara care incotro precum niste vrabii speriate. Mai mult, intrarea presedintelui in sala de judecata este anuntata de capul unui ziarist care bate in usa ca intr-o toba dezacordata.
In numai citeva minute, Basescu si Ciuvica se intilnesc fata in fata. Fiecare isi ocupa cuminte locul. In sala, liniste ca inaintea furtunii. Intra instanta. Nu se aude nici musca. Doar SPP-istii, cu sirmele lor crete infipte adinc in ureche, nu au liniste si se tot foiesc in multime.

Pretentii de o mie de ori mai mari

Cei doi avocati isi sustin pe rind pledoariile. Primul este avocatul presedintelui care cere instantei ca Mugur Ciuvica si Max Badin sa raspunda penal pentru calomnie si insulta. In plus, Cristian Ene a cerut judecatorilor sa ridice suma initiala de o mie de lei la un miliard de lei. Argumentul a fost acela ca afirmatiile facute de inculpati ar fi prejudiciat grav imaginea lui Basescu in perioada electorala, atragind asupra acestuia dispretul public. La rindul sau, aparatorul lui Ciuvica si Badin a sustinut nevinovatia clientilor sai, invocind in acest sens documentele depuse la dosar: Registrul Jurnal pentru Evidenta Retelei Informative a Securitatii pentru judetul Constanta, Registrul cu membrii PCR pentru care s-a dat aprobarea de colaborare cu Securitatea si un document pus la dispozitie de Directia de Informatii a Armatei.

Blestemul lui Ciuvica

Basescu a contrat calm toate acuzele adversarilor sai. Presedintele a explicat ca documentele care ar incrimina apartenenta la serviciile secrete dinainte de 1989 nu sint altceva decit consecintele perioadei in care el a ocupat functia de comandant de nava si director al Agentiei Economice Navrom la Anvers, Belgia. “Functia pe care o ocupam ma obliga sa fac rapoarte periodice catre Navrom in legatura cu mine si cu evolutia familiei mele. E posibil ca rapoartele mele sa fi ajuns si la Securitate. E o copilarie ca asta inseamna a face politie politica si ca am fost turnator sau colaborator al acestei institutii”, a spus Basescu.
Afirmatiile presedintelui l-au infuriat pe Mugur Ciuvica. “In calitate de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a declarat ca il va pulveriza pe omul politic, oricare ar fi acela, care se va amesteca in treburile justitiei. As vrea sa nu-l oblig pe Traian Basescu sa se autopulverizeze, pentru ca ar fi tragic. Doamna presedinte, inteleg ca sunteti pusa intr-o situatie ingrata, deoarece Basescu a declarat, de curind, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca va avansa magistratii doar dupa ce va analiza solutiile pe care le-au dat”, a exclamat Ciuvica.
In replica, presedintele a declarat ca a venit la tribunal in calitate de simplu cetatean, fapt care i-a declansat lui Mugur Ciuvica o noua criza de nervi. “Puteti sa-l opriti, va rog?”, a solicitat Basescu, exasperat de desele interventii ale adversarului sau.

Nu e loc de impacare

Daca inainte de aceasta confruntare circula un zvon bazat pe o declaratie a presedintelui, care spunea ca va face pace cu “toata lumea”, confruntarea de ieri a anulat orice sansa de reconciliere. In razboiul declaratiilor, Ciuvica a declarat ca nu este dispus sa se dea batut. “Am fost cautat, zilele trecute, de reprezentantii lui Traian Basescu. Acestia mi-au cerut sa platesc o parte din onorariul avocatului Ene, iar in schimb ei ar fi urmat sa-si retraga plingerea, sub pretextul ca imaginea presedintelui ar fi grav sifonata in cazul unei infringeri.
“Nici nu poate fi vorba sa ne impacam. La cite prostii spune Ciuvica, nu mai conteaza una in plus. Cum as putea face un tirg cu acesta?”, a replicat Basescu.
Dincolo de afirmatiile malitioase ale celor doi, verdictul ramine la latitudinea instantei, care urmeaza sa se pronunte peste o saptamina.


(1230 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Andrei Dumitrescu,Ra


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Presedintele Traian Basescu, la tribunal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.