Marți, 08 Februarie 2005 - 10:34 AM Aleg.RO: Mircea Ionescu-Quintus: Ar trebui sa gasim o modalitate mai cinstita de vot

Publicat de: Andreea Dinescu

gardianul Libertatea! Principala valoare de la care se sustrage noua conducere liberala prin modul de alegere al membrilor. Adoptarea statutului PNL este dovada cea mai graitoare in acest sens. Faptul ca marea majoritate a "congresmen-ilor" a votat pro-discriminare nu face decat sa intareasca si mai mult suspiciunea celor ramasi pe dinafara. Votul de vineri, prin care o noua structura de conducere a liberalilor a fost validata, ridica la nivelul constiintei problema moralitatii. Dar de cand vorbim de moralitate in politica? Asadar, transparenta sau centralizarea puterii in PNL?


«Greii» partidului

Poate ca ar trebui sa intereseze mai mult de ce proaspatul presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a tinut cu dintii ca motiunea "Liberalii pentru Romania" sa fie acceptata. Un prim scenariu creeaza premisele unei forme de centralizare a puterii in mana unui grup de treisprezece persoane, numit si Biroul Permanent Central. Acest Birou s-a format ca urmare a dorintei (egoiste?) a lui Tariceanu de a-si pastra aproape oamenii care detin principalele portofolii ministeriale. Vorbim aici de Mircea Cinteza, Mona Musca, Razvan Mihai Ungureanu, Ionut Popescu etc. Dar nu echipa lui Tariceanu a nemultumit pe unii dintre membrii partidului, ci gestul acestuia de a impune alegerea lor in bloc pe motivul coerentei si al unitatii. La acest nivel au existat critici care acrediteaza ideea lipsei de transparenta in cadrul partidului, realitate ce va genera dificultati in atingerea obiectivelor politice si electorale pe care acesta si le-a asumat.


Jocul politic al zilei «de dupa»

Si cea de-a doua zi a Congresului a inregistrat regresii in privinta libertatii de alegere. "Listele" lui Tariceanu pe care se gaseau nominalizati membrii de partid care intra in gratiile premierului au inceput sa circule prin sala in momentul in care s-a anuntat alegerea Comitetului Executiv al PNL. Desi aceasta s-a facut unimominal, nu se poate trece cu vederea favorizarea unora in detrimentul altora pe criterii inca neelucidate. Printre membrii acestei structuri se regasesc primarul Romeo Stavarache, ministrul Teodor Atanasiu, Aleodor Francu (seful cancelariei lui Tariceanu) si Vlad Moisescu (seful consilierilor lui Tariceanu).

Principala acuza care i s-a imputat prezidiului a constat in faptul ca, prin adoptarea noului statut, conform caruia fiecare candidat la functia suprema in partid trebuie sa aduca dupa sine si o echipa de colaboratori, se blocheaza foarte multe initiative de candidatura, creand totodata si tensiuni la nivel interrelationar. Astfel, unui "independent" i se reteaza dintru inceput posibilitatea de a candida, indiferent de performantele acestuia in interiorul partidului.


Ce spun «insiderii» despre noua situatie

Ludovic Orban, membru in Comitetul Executiv al PNL, opineaza ca noul statut constituie o "formula care nu a mai fost experimentata pana acum. Eu am sustinut alegerea individuala, dar sa vedem cum va functiona aceasta. E greu de anticipat".

Viorel Catarama, disident al gruparii Tariceanu, considera ca "o data ce statutul a fost adoptat – este o situatie data si trebuie respectata. Nu mai trebuie comentata. Comentariile au fost facute pana la momentul adoptarii. Nimeni nu mai are ce comenta."

Mircea Ionescu Quintus, seniorul partidului, explica ca a propus "un amendament prin care sustineam ca votul sa fie facut separat - adica sa fie ales presedintele singur si el sa aiba dreptul de a propune pe ceilalti. Deci as fi dorit o modalitate mixta de vot. Cei alesi sunt intr-adevar liberali, cel putin pe 10 din 13 i-as fi votat chiar si individual. Modalitatea de alegere a fost acceptata cu 3 exceptii, ceea ce demonstreaza ca nu a fost o idee rea. Oricum, am vazut ca partea a doua a votului a dus la rezultatul pe care il stia toata lumea. Cei care au fost in afara listelor propuse nu au avut nici o sansa. Poate ca ar fi bine ca pe viitor sa gasim o modalitate mai cinstita de vot sau sa se spuna ca vor fi votati toti cei de pe liste."


(685 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andreea Dinescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Mircea Ionescu-Quintus: Ar trebui sa gasim o modalitate mai cinstita de vot | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50294804573059 seconds.