Sâmbătă, 15 Octombrie 2005 - 08:03 AM Aleg.RO: Deruta in PSD

Publicat de: ---

ziua Conducerea PSD pare ca se afla in plina degringolada. Din interiorul partidului se aud mai multe voci care trimit mesaje contradictorii. Fostul lider al partidului, Ion Iliescu, s-a dezlantuit ieri impotriva propriei formatiuni politice aratand ca aceasta se afla intr-o criza de identitate. Acuzele lui Iliescu s-au referit si la faptul ca PSD este perceput mai mult ca un partid al puterii si mai putin ca unul social-democrat. Prin constructia sa oratorica Iliescu a argumentat necesitatea crearii Polului Social, proiect conceput impreuna cu Petre Roman. Asa incat fostul presedinte, din sfatuitor al PSD, s-a transformat in inamic politic.

Victor Ponta, liderul tinerilor pesedisti considera ca ideea unui congres extraordinar este o mare greseala, desi presedintele PSD Mircea Geoana, cu numai o zi in urma nu excludea aceasta posibilitate. Vicepresedintele Ioan Rus a dezmintit orice intelegere cu Geoana impotriva lui Nastase. Mai mult, el a reconfirmat supunerea fata de presedintele executiv sustinand ca numai neadaptatii doresc un congres extraordinar. (M.T.)

Fostul lider pesedist Ion Iliescu a identificat o "criza de identitate" la nivelul partidului dupa ale carui fraie tanjeste. Luandu-si in serios statutul de "sfatuitor" pe care spune ca vrea sa si-l pastreze in PSD, Iliescu vine cu comentarii pe marginea traiectoriei partidului, incercand, de fapt, sa-si impuna propriul proiect, dospit cu Petre Roman, ca alternativa viabila la stanga politica romaneasca, afectata de un grav "handicap de imagine".


In cadrul unei dezbateri cu tema "Starea sociala si rolul stangii", desfasurate ieri la Pitesti, fostul presedinte a criticat PSD, sustinand ca desi este cea mai importanta formatiune din opozitie, este perceput mai mult ca un partid al puterii si mai putin ca un partid social-democrat. In sprijinul ideii sale, Iliescu a spus ca, de fapt, PSD plateste "eroarea" de a fi identificat, in perioada in care a fost la guvernare, executivul cu partidul in sine.

"Faptul ca a generat cea mai performanta guvernare dupa Revolutie nu a fost suficient. PSD nu a reusit sa-si consolideze identitatea social-democrata si nici o retea de organizatii civice, incercand sa se adreseze electoratului cu un mesaj directionat catre o ipotetica clasa de mijloc", a declarat Iliescu, rostogolind un pumn de bile negre inspre PSD, in contul greselilor politice pe care partidul le-a facut de-a lungul timpului.


Mediu de cultura al stangii
In ceea ce priveste handicapul de imagine identificat de pesedist la nivelul stangii din Romania, Iliescu a spus ca infirmitatea i-a facut pe reprezentantii acestei parti politice sa se retraga din dezbaterea publica, totodata avand de suferit si ca urmare a destructurarii bazei sale electorale, formata in special in zonele rurale si in randurile muncitorimii. Tocmai de aceea, senatorul pesedist a incercat sa sadeasca ideea ca oportuna este acum constituirea unui "mediu de cultura al stangii", care sa reuneasca categoriile sociale si personalitatile care impartasesc viziunea autentica social-democrata, care sa salveze intr-o oarecare masura stanga romaneasca aflata in impas. Iliescu a gasit si justificarea, anume ca acest segment politic este "penalizat de trecutul totalitar al Romaniei", pe fondul numeroaselor acuze dinspre reprezentantii partidelor de dreapta, care spun ca cei care se afla in acest moment in zona de stanga ar fi comunisti. Atitudinea celor reprezentand dreapta l-a inflamat pe senatorul PSD, care s-a declarat surprins de faptul ca cei care aduc aceste critici nu isi pun problema ca si ei, la randul lor, provin din acea societate, care timp de 45 de ani s-a aflat intr-un regim totalitar comunist.


Gafa renuntarii la PRM
In timpul dezbaterii de la Pitesti, Iliescu a facut si o paranteza referitoare la alegerile prezidentiale, apreciind ca Traian Basescu a castigat turul al doi cu ajutorul voturilor electoratului PRM, de care pesedistii s-au descotorist cu usurinta, sustinand sus si tare ca nu au nevoie de ele. "A fost o gafa din partea liderilor PSD sa sustina intre cele doua tururi de scrutin ca nu au nevoie de voturile electoratului PRM", i-a mustrat Iliescu pe reprezentantii conducerii PSD. "Diferenta de voturi dintre Adrian Nastase si Traian Basescu a fost data exact de votantii partidului lui Corneliu Vadim Tudor, care s-au indreptat in turul al doilea catre Traian Basescu. A fost o abordare simplista si superficiala din partea liderilor PSD", a comentat Iliescu, marturisind ca a tinut sa-i impartaseasca opinia sa si presedintelui Traian Basescu.


Impotriva votului uninominal
Votul uninominal nu reprezinta, in opinia lui Iliescu, o garantie pentru innoirea clasei politice. "S-ar putea atunci sa ne trezim cu oameni cu parale multe si cap putin sau cu un fotbalist in voga, ori o fata ce arata bine, care sa castige voturile", a spus Iliescu, subliniind ca acest tip de vot ar favoriza oamenii cu bani, capabili sa-si faca o campanie electorala proprie. Iliescu a militat, in schimb, pentru reforma politica ce trebuie sa porneasca de la partide, care sa selecteze si sa promoveze oameni de valoare, pe criteriul profesionalismului.


Rus neaga schimbarea lui Nastase
Vicepresedintele PSD Ioan Rus a declarat ieri intr-o conferinta de presa sustinuta la Arad, ca nu este de acord cu organizarea unui congres al partidului inainte de termen si ca acest lucru este dorit doar de "nemultumitii si neadaptatii" din PSD, transmite Mediafax. El a explicat ca sustine exclusiv organizarea congresului PSD "la data prevazuta in statutul partidului". "Exista in PSD persoane care nu s-au adaptat inca pe noile locuri obtinute la ultimul congres si au diverse nemultumiri. Probabil ca acesti oameni doresc un congres inainte de termen", a spus Rus.

Vicepresedintele social-democrat a negat informatiile aparute in presa centrala, conform carora ar urmari schimbarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv. "Nici eu, nici Mircea Geoana si nimeni din conducerea PSD nu vrea o astfel de schimbare",a mai spus Rus.

El afirma ca nu este interesat de functia de presedinte executiv al PSD si nici de cea de premier al Romaniei, in cazul in care PSD va castiga viitoarele alegeri.


Ponta nu vrea congres
Ideea organizarii unui congres extraordinar al PSD este "o mare greseala" in opinia presedintelui Tineretului Social Democrat, Victor Ponta, care indreapta sagetile ce tulbura atmosfera din interiorul partidului, inspre adversarii politici ai PSD: Basescu si Alianta. "Parca tinerii au devenit mai intelepti decat unii seniori. Eu cred ca problema noastra actuala este sa ne batem cu Traian Basescu, sa ne batem cu Alianta, sa ne pregatim pentru viitoarea guvernare. Nu cred ca avem nici timp, nici chef de congrese sau de certuri interne. Daca vreunul dintre liderii nostri are un orgoliu mai mare decat interesul nostru ca partid, poate sa cedeze el si sa plece si sa ne lase pe cei care vrem sa ne batem cu Traian Basescusi cu Alianta", a comentat Ponta, la Bistrita, citat de Mediafax. Ponta i-a indemnat pe seniori sa renunte la orgolii si nemultumiri si sa-si canalizeze energia pentru rezolvarea problemelor tarii.

"In PSD nu avem probleme in privinta personalitatilor, poate avem prea multe si prea multi lideri si uneori este dificil sa lucrezi", a mai spus Ponta. (Roxana ANDRONIC, Valentina DELEANU)


Roman spune ca l-ar impusca inca o data pe Ceausescu
Petre Roman, presedintele partidului Forta Democrata, spune ca l-ar mai impusca o data pe Ceausescu atunci cand se gandeste la romanii care au suferit de frig si de foame pe vremea fostului regim comunist, transmite Rompres.

Petre Roman a participat ieri, alaturi de senatorul PSD Ion Iliescu, la o dezbatere cu tema "Starea societatii si rolul stangii", desfasurata la Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti.

Afirmatia lui Roman a venit in urma unei solicitari facute de secretarul general al BNS, Matei Bratianu, care l-a rugat pe fostul premier sa explice ce a dorit sa spuna prin afirmatia facuta in anii '90 ca industria romaneasca ar fi un morman de fiare vechi. Petre Roman a tinut sa precizeze ca declaratia in cauza a fost "o manipulare grosiera" impotriva sa si a aratat ca nu s-a referit la industria romaneasca in ansamblu, ci la proiectele pe care le dorea Nicolae Ceausescu. El a mentionat ca "industria lui Ceausescu a fost una stalinista, o nebunie departe de industria moderna".(V.D.)


(662 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Deruta in PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61799597740173 seconds.