Vineri, 14 Octombrie 2005 - 09:38 AM Aleg.RO: Această Iolanda Prunache a civismului...

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Doamna Alina Mungiu Pippidi este un fel de Iolanda Prunache - cercetător DANONE, al mediului politic românesc, pe care-l degustă regulat notându-i caracteristicile organoleptice și dându-i note, pe sarje de examinare. Reprezentând o Societate Academică Română, înalt for compus dintr-un medic, un economist și o persoană cu specializare incertă, la fel de academică precum jurnalul purtând numele prototipului demagogiei românești, doamna Mungiu lansează la intervale regulate câte un set de constatări referitoare la pulsul nației, care întorc nația pe dos.

S-a întâmplat nu de mult, când doamna Pippidi a lansat, strategic, un sondaj de opinie mai vechi de o lună, ca fiind proaspăt, mizând pe incapacitatea opiniei publice de a mirosi produsul.

N-a făcut-o, ca orice negusto precupeață din Matache, din dorința de a nu se întoarce cu marfa expirată acasă, ci dintr-un spirit cu totul partizan, specific dealtfel unei părți importante a societății civile: acela de a da o satisfacție părții pe care a sprijinit-o activ la alegeri, parte aflată într-un oarecare dificultate.

Scandalul care s-a iscat cu acest prilej a dus și la o altă constatare: doamna cu pricina era recidivistă! Anul trecut, înainte de alegeri, făcuse aceași manevră, numai că în vâltoarea luptei electorale nu i s-a mai dat atenția care i s-ar fi cuvenit.

Și cum cel neprins se consideră întodeauna negustor cinstit, academica doamnă Mungiu și-a mai încercat o dată norocul. Prinsă cu mâța-n sac a reacționat precum hoții de buzunare din Obor, surprinși cu mana-n buzunarul victimei: a dat vina pe alții - pe PSD, în special, de parcă acestuia nu-i ajungeau belelele proprii și avea nevoie să-i furnizeze doamna Mungiu încă una.

Ce reiese din această poveste: că atunci când încap pe mâini nu tocmai bine intenționate, sondajele de opinie publică se pot transforma în veritabile instrumente de iluzionism în masă. Și că au darul să semene neîncredere într-un procedeu, altfel onest, de testare a fenomenelor sociale din perspectivă statistică. Nu e chiar ca la Danone, dar pe-aproape...


(601 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Această Iolanda Prunache a civismului... | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72383904457092 seconds.