Joi, 13 Octombrie 2005 - 04:45 AM Aleg.RO: Domnul ambasador

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News În ultimii 15 ani România a avut doar în două rânduri ambasadori de meserie veniți din America. Revoluția l-a prins la post pe un bătrânel jovial, trimis de Bush tatăl să se relaxeze într-o Românie previzibilă și relativ sigură, prin regimul condus cu mână forte de Ceaușescu. Căderea dictaturii i-a surprins pe americani , fostul secretar de stat James Baker fiind printre primii politicieni occidentali care au aterizat la București, dar confuzia momentelor ulterioare n-a convins Departamentul de Stat să trimită acolo alt om, mulțumindu-se cu un consilier bun care să-l ghideze pe ambasador.

Acesta, un contribuitor în campania electorală, s-a remarcat doar prin faptul că la petrecerea dată de ziua Americii, în 1990, n-a invitat pe nici unul dintre liderii proaspăt aleși, mulțumindu-se cu o asistență formată din reprezentanți ai Opoziției.

Că americanii n-au considerat România o zonă de importanță strategică s-a văzut și din faptul că până în 2000, în ajunul războiului din Irak, s-au mulțumit să aibe la București reprezentanți neutri.

Primul diplomat de meserie, transferat aici de la Praga, a fost Michael Guest, misiunea sa fiind aceea de a pregăti terenul pentru ca intervenția în Irak să beneficieze de suportul “noii Europe”, sarcină de care tânărul – și controversatul – ambasador s-a achitat excelent. În timpul mandatului său, România a intrat în NATO și l-a primit în vizită oficială pe președintele Bush.

Dar, spre finalul mandatului său, a reușit să intre în conflict deschis cu puterea de la București, pe tema corupției și a “peștilor mari”. Lui Guest i-a succedat tot un om din aparat, venit din Securitatea Națională – Diyer Crouch. Sub presiunea evenimentelor americanii l-au retras însă după scurt timp, având nevoie de el la Departamentul din care venise și care avea de gestionat complicata temă a terenului internațional.

După o pauză bună de interimat este anunțată sosirea la București a unui ambasador din tradiționala listă de sponsori. Un “tânăr” miliardar de numai 75 ani, care s-a remarcat în finanțarea campaniei electorale a președintelui Bush și care dorește să-și încununeze opera managerială cu un titlu diplomatic.

Ne reîntoarcem, altfel, la statutul de țară care nu ridică probleme pentru America, aceasta permițându-și să o treacă în linia a doua-treia a intereselor sale globale, chiar dacă noi, sau unii dintre noi, credem că axa București- (Londra) – Washington este o găselniță, iar “teorema licuricilor” o garanție.


(579 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Domnul ambasador | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.83589911460876 seconds.