Joi, 13 Octombrie 2005 - 04:36 AM Aleg.RO: Basescu pune tunurile pe petrolisti

Publicat de: Mihai Nicut

Cotidianul Presedintele a tunat si a fulgerat impotriva industriei petroliere si a recurs chiar la amenintari. In premiera, vizat a fost nu numai Petrom, ci si Rompetrolul lui Patriciu. Presedintele Basescu a reluat seria atacurilor la adresa industriei petroliere, dar, de data aceasta, acuzele au fost mult mai dure si s-au referit, in premiera, si la grupul Rompetrol, nu numai la Petrom. Basescu a acuzat compania lui Dinu Patriciu ca afecteaza balanta externa a Romaniei: „Importa titei, generind dificultati balantei de comert exterior al Romaniei si, in loc sa exporte cea mai mare parte a productiei, se bat pentru piata interna, creindu-ne o alta problema: cea de balanta“, a spus presedintele.

Petrom, din nou in vizor

In cazul Petrom, pozitia lui Basescu a trecut de la atentionare la jgnire si chiar la amenintare. El s-a legat din nou de politica de preturi a companiei, care, dupa cum se stie, vinde carburanti la preturi europene din titeiul extras cu costuri mici din subsolul Romaniei. „Nici o tara care are propria ei resursa nu-si batjocoreste cetatenii spunind: Imi pare rau, pretul pietei este 60 de dolari, deci va dau cu 60 de dolari si voua, celor care aveti titei, v-a lasat Dumnezeu pe un pamint in care exista circa 80% din necesarul de titei“, a spus Basescu. Dupa ce a acuzat Compania Petrom ca „batjocoreste“ romanii prin preturile de la pompa, Basescu a avertizat-o, voalat, ca statul ar putea creste taxele portuare din Constanta.

Petrolistii isi vad de ale lor

Presedintele Consiliului de Administratie al Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Basescu. El a spus doar ca „preturile sint stabilite de piata si sint mai mici decit media din Uniunea Europeana“. „Sintem sensibili la criticile politicienilor si am dat asigurari ca Petrom va face tot ce se poate. Preturile sint oricum competitive in context european“, a spus Ruttenstorfer.

De altfel, OMV a anuntat planuri mari pntru Petrom, indiferent de contrele lui Basescu: investitii de trei miliarde de euro, pina in 2010, investitii suportate evident din cistigurile obtinute din preturile mari de la pompa. In ceea ce-l priveste pe Patriciu, el a refuzat sa faca vreun comentariu la afirmatiile presedintelui, de altfel exacte doar in parte: este adevarat ca Rompetrol importa tot titeiul pe care il rafineaza, dar aproape jumatate din produsele petroliere sint exportate.


(600 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Mihai Nicut


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu pune tunurile pe petrolisti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52140998840332 seconds.