Joi, 13 Octombrie 2005 - 04:34 AM Aleg.RO: Președintele dă sentințe, cocoțat deasupra României

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Sub genericul bombastic „Reformele președintelui”, Traian Băsescu a apărut, marți seara, la TVR, cu un discurs în care a insistat asupra echidistanței sale față de orice instituție. Plasat deasupra tuturor, șeful statului s-a războit cu PNL, cu Guvernul, cu presa, l-a lăudat pe șeful SRI și s-a arătat gata să facă referendumul pentru Parlamentul unicameral.


Cin‘ să fie șef peste servicii?
Comunitatea de informații se va face și va activa în subordinea CSAT, a dat asigurări Traian Băsescu, respingând „fabulația” conform căreia această structură va fi un superserviciu secret. „Va fi format din analiști detașați de la toate serviciile și consilierul prezidențial pentru securitate națională va fi responsabil cu funcționarea acestei structuri, care nu este instituțională, activă, ci de analiză a informațiilor”, a declarat șeful statului. El a precizat că va numi, în curând, un consilier prezidențial pe probleme de apărare – care-i lipsește din staff de zece luni –, iar acesta nu va fi un om provenit din serviciile secrete, ci „un personaj politic”. Când a fost întrebat despre promisiunea sa, făcută la începutului anului, că-i va schimba pe șefii unor servicii secrete, Băsescu a dat un răspuns ambiguu – „schimbarea se va face” –, din care a răzbătut faptul este mulțumit de colaborarea cu directorul SRI, Radu Timofte, fost senator PDSR: „Trebuie să recunosc că, în momentul de față, nu mă deranjează (prezența lui Timofte la șefia SRI – n.red.). Dimpotrivă, este extrem de cooperant în procesul de înnoire a serviciului”.
Lui Băsescu nu-i place ca PSD să fie șantajat
După ce le-a stricat planurile aliaților declarându-se împotriva schimbării șefilor CJ în timpul mandatului, Băsescu i-a pus din nou în încurcătură, susținând că președinții Parlamentului nu trebuie schimbați până ce Curtea Constituțională nu se pronunță: „Dacă suntem într-adevăr serioși și nu vrem să introducem arbitrarul în politica românească, mi se pare absolut firesc să se aștepte întâi o decizie a Curții Constituționale – dacă există sesizări – și pe urmă să se treacă la aplicarea noilor Regulamente. Este un termen în care se poate sesiza Curtea. Pe urmă, de ce ne ferim, de Curtea Constituțională?! Indiferent cum e, e o instituție inatacabilă”. Mai mult, Băsescu s-a arătat deranjat de „șantajul” pe care Puterea îl practică în relațiile cu PSD, amenințând Opoziția că-i va schimba pe șefii de consilii județene, dacă nu deblochează lucrările Parlamentului. Cât privește decizia coaliției de a merge până la capăt cu modificarea Legii administrației publice locale, fără să țină cont de opoziția lui, acesta și-a vărsat năduful pe liberali: „E tipică reacția aceasta a lor în relația cu mine și asta nici nu mă sperie, nici nu mă încrâncenează, ci pur și simplu o privesc cu un zâmbet”. Președintele a încercat să pună în concordanță atitudinile sale contradictorii: împotrivirea față schimbarea președinților CJ și susținerea pentru înlocuirea șefilor celor două Camere. În această utimă chestiune, Băsescu a susținut că în Parlament s-a modificat majoritatea politică și că, oricum, Regulamentele celor două Camere nu au putere de lege. Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Deși le-a numit acte normative „de ordine interioară”, Regulamentele celor două Camere au, de fapt, putere de lege.
Legea referendumului, atacată la Curtea Constituțională
Traian Băsescu s-a declarat gata să găsească o modalitate de a ataca Legea referendumului la Curtea Constituțională, întrucât aceasta îi limitează puterea de a consulta populația în ce chestiune vrea: „Acea lege încalcă Constituția și nu voi tolera limitarea dreptului președintelui de a-și exercita un atribut constituțional, acela de a convoca populația la referendum”. Citând dintr-o decizie din 1999 a Curții, Băsescu a afirmat că președintele este singurul îndreptățit să stabilească problemele de interes național. El a spus că își asumă riscul de a chema populația la urne pe tema Parlamentului unicameral și a modificării Constituției.
Din nou despre presa ticăloșită
Băsescu a răbufnit, bineînțeles, și împotriva presei. El a citat un soi de raport dat publicității la Bruxelles, în care se vorbește despre controlul grupurilor de interese asupra mass-media din România și despre „tabloidizarea și trivializarea” programelor TV. „N-o spun eu, o spune un raport care a fost deja prezentat la Bruxelles. Presa din România se uită la orice, la ea însăși nu se uită. Și ar fi bine să se uite, pentru că...”. Șeful statului a susținut că există „specialiști ai intoxicării” care au influență foarte mare în presă și s-a întrebat „cât de moral este ziaristul care judecă pe toată lumea, dar este plătit din bani furați și el știe acest lucru”.


(550 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Președintele dă sentințe, cocoțat deasupra României | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59507393836975 seconds.