Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 11:24 AM Aleg.RO: Radu Vasile - un nou Maurer?

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Evoluția scenei politice din ultimii ani aduce cu sine similitudini tulburătoare, sau doar ipoteze șocante, într-o succesiune ce întărește ideea că, pe paliere și în contexte diferite, istoria se repetă. Una dintre aceste idei este faptul că fostul premier Radu Vasile repetă, pe undeva, un experiment politic celebru: acela al lui Ion Gheorghe Maurer. Maurer a fost prim-ministru până prin 1976, dacă nu mă înșel, fiind considerat unul dintre exponenții mai luminați și mai puțin îndoctrinați ai pepinierei de cadre staliniste.

Avocat de profesie, el și-a legat destinul de partidul comunist apărându-i pe unii dintre liderii acestuia, în procesul de la Craiova în care fuseseră acuzați de subminarea statului. A navigat cu abilitate prin mediul dogmatic, reușind să creeze o serie de breșe în sistemul totalitar ce au adus cu ele unele creșteri ale nivelului de trai.

Apropiat al lui Gheorghiu Dej, la moartea acestuia a avut un cuvânt hotărâtor în desemnare succesorului, în ciuda rezervelor manifestate de Dej însuși față de acesta. Ceaușescu a preluat puterea în 1964 datorită lui Maurer și nu a mai lăsat-o din mână până când Revoluția nu l-a răsturnat, având nenumărate prilejuri să regrete opțiunea pentru cel care avea să fie una dintre cele mai detestate figuri ale istoriei românilor.

Radu Vasile, și el premier, între 1998 și 1999, a repetat, înr-un fel, povestea lui Maurer. Fire boemă și mai puțin dispusă la tracasarea guvernamentală de fiecare zi, el a descoperit în ministrul Transporturilor de atunci o persoană dispusă să-i preia și să ducă o serie de atribuții neplăcute - între care negocierile cu sindicatele, cu FMI-ul și cu alte foruri internaționale.

I le-a pasat bucuros lui Traian Băsescu, admirând la acesta capacitatea de a se bate punctual pentru fiecare obiectiv și de a prelua, ca un soi de paratrăznet , multe dintre șocurile care l-ar fi zguduit pe el însuși.

Dar fără acest mandat Băsescu ar fi rămas în memorie ca un ministru cârcotaș fără realizări deosebite, i-a creat, astfel, partenerului democrat, un statut aparte și o aură care aveau să se dovedească extrem de folositoare și de productive, mai ales în campania pentru primăria Capitalei, din 2000, iar apoi la preluarea șefiei PD-ului de la Petre Roman. Odată impulsul primit, Băsescu a luat pe cont propriu ce a urmat, reușind să câștige, aproape miraculos, toate competițiile în care s-a scris.

N-aș vrea să se înțeleagă din ce-am spus până acum că îl consider pe Băsescu un nou Ceaușescu. Îmi este și greu să cred că ar putea deveni așa ceva în condițiile unui stat democratic, ancorat în structuri europene și mondiale extrem de clare.

Cred doar, că există, latente, în Traian Băsescu, premisele transformării lui într-un soi de dictator- democratic, autoritarist și paternalist, până la limitele constituționale. Pe care, dacă le va depăși, de vină v a fi Radu Vasile.


(596 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Radu Vasile - un nou Maurer? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53885293006897 seconds.