Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 11:22 AM Aleg.RO: Ioan Rus zice ca luna de miere a lui Geoana s-a terminat

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei Ioan Rus a fost banuit de conducerea partidului ca vrea sa convoace un un congres extraordinar cu ajutorul presedintilor de consilii judetene Ati avut mandat din partea PSD sa purtati negocieri cu ministrul Vasile Blaga pe tema Legii administratiei locale?
Da. Am informat cu mult timp in urma conducerea partidului si am primit un mandat in acest sens. Vreau sa va mai spun ca discutiile cu domnul Blaga nu au fost secrete si nu s-au purtat doar cu el.
Am discutat inclusiv problema alegerii in functiile din administratie cu 51a. Am ajuns la concluzia ca exista riscul sa creem disfunctii, avand in vedere ca cei care ocupa in prezent aceste functii au fost alesi cu doua treimi, ca am putea crea o disputa totala intre opozitie si putere. Am ajuns la concluzia ca, pentru a trece aceste legi prin parlament, pentru a demonstra Europei ca suntem si noi normali la cap si putem discuta, toate asperitatile pe care nu le putem negocia sa se aplice din 2008, ca nu incurca pe nimeni. Atunci toata lumea va fi pregatita. Acum daca vrei sa impui 51a in toata administratia, miile de alesi locali - si aici nu este vorba doar de cei 19 presedinti de consilii judetene ai PSD -, care au fost alesi cu doua treimi din voturi pot fi schimbati pentru ca undeva un liberal e prieten cu un pesedist, un udemerist e prieten cu un peremist. Ne trezim ca-i schimba si astfel bulversam toata administratia din Romania pentru ca asa are chef un nenorocit de pesedist, penelist sau pedist. asta a fost mobilul discutiilor noastre. Si aceste lucruri cred ca Vasile Blaga i le-a explicat si lui Basescu, si altora. Asa au ajuns si ei sa spuna ca nu este bine sa schimbi regulile in timpul jocului, pentru ca nu stii ce efecte perverse creeaza.
Suspiciuni

Pai daca ati avut acceptul conducerii PSD sa negociati, de ce nu v-au lasat sa mergeti la Poiana Brasov?
Am vrut sa ma duc. Apoi, vorbind cu colegii din conducerea PSD, mi-au spus ca exista tot felul de speculatii, ca eu as negocia cu Blaga sa-i salvez pe presedintii de consilii judetene, in schimbul presedintilor celor doua Camere, ca vreau sa obtin sprijinul presedintilor PSD de consilii judetene, sa fortez convocarea unui congres extraordinar ca sa fie schimbata actuala conducere a partidului. Le-am spus ca mai bine nu ma mai duc decat sa apara discutii de genul acesta. Am discutat si cu Mircea Geoana, si cu Adrian Nastase si le-am spus ca, decat sa fie discutii, mai bine nu ma duc ca oricum n-am ce sa fac acolo, ca era o intalnire a alesilor locali.

Deci nu este vorba de un troc politic intre „grupul de la Cluj” si actuala putere?
Niciun fel de intelegere, nici intre mine si PD, nici intre mine si ministrul Vasile Blaga ca si lider al PD, ci strict in sensul celor discutate pana in acest momnent si cred ca acesta va fi spiritul care va functiona si in continuare.

Le-ati reprosat liderilor din conducerea PSD, intr-un interviu, ca nu au avut incredere in dumneavoastra...
Ceea ce am spus este exact ceea ce am gandit, cu maximum de seriozitate si cu maximum de prudenta.

Care mai este relatia dintre grupul de la Cluj si presedintele PSD, Mircea Geoana? Sunt voci care spun ca a intervenit o raceala.
Situatia este in felul urmator, si nu vorbesc in numele grupului de la Cluj, ci vorbesc in numele meu. La Congresul trecut noi am impus, am solicitat si s-a aprobat de catre toata lumea competitia interna. Competitia interna l-a adus pe Mircea Geoana in fruntea partidului. Fara indoiala ca era necesar un timp sa se acomodeze. Adrian Nastase a fost presedintele partidului si seful lui Mircea Geoana, si al lui Rus, si al tuturor. Ion Iliescu a fost presedintele tarii si seful lui Nastase, si al lui Geoana, si al lui Rus, si al tuturor. Acest Congres a reasezat lucrurile si era nevoie de un timp ca fiecare sa se acomodeze cu pozitia noua pe care o are. Pe de alta parte, noi n-am obtinut competitia interna numai pentru primul Congres. Si urmatorul Congres va avea competitie interna. E normal sa existe competitie si sa existe zece care isi vor dori functia de presedinte al partidului. Deci e clar ca vor fi pozitionari, ca unul va incerca sa alerge mai repede decat celalalt. Si aceste lucruri le acceptam cu conditia ca niciunul dintre eventualii competitori sa nu atenteze la buna functionare a partidului. Pana in acest moment, si sper din tot sufletul si in continuare, Mircea Geoana se bucura de toata increderea si sprijinul nostru. Este o speculatie ca nu s-ar mai bucura de sprijinul grupului de la Cluj. Noi il vom sprijini si am sperante ca el va evolua foarte bine, se va dezvolta si va fi un foarte bun presedinte de partid.

Ii reprosati ca nu a luat niste masuri mai ferme impotriva coruptilor din partid, care va aduc prejudicii de imagine?
Accept ca nu toate lucrurile pot fi facute odata si este nevoie de timp si trebuie facute pe rand.

Luna de miere a lui Geoana s-a terminat

Cu alte cuvinte, luna de miere a lui Mircea Geoana s-a terminat, iar de acum incolo va trebui sa-si respecte mandatul de la Congres si asteptarile celor care l-au ales.
Da.

Vorbeati de competitie interna, dumneavoastra va ganditi sa candidati la sefia partidului?
Nu.

Credeti ca domnul Geoana a reusit sa se acomodeze cu noua functie. Conduce partidul asa cum trebuie sa il conduca un presedinte de partid?
Totdeauna este loc de mai bine si totdeauna de a imbunatati performanta pe care o ai la un moment dat. Consider ca pentru etapa in care ne aflam Mircea Geoana este deja cu acte in regula presedintele PSD si recunoscut ca atare de membrii de partid.

Iliescu critica conducerea PSD

Senatorul PSD Ion Iliescu sustine ca actuala conducere a PSD nu este capabila sa formeze o echipa unita, care sa duca la indeplinire mandatul pe care l-a primit la Congresul din aprilie. Iliescu a declarat ieri, intr-un interviu acordat Radio Delta RFI, ca a constatat „cu tristete” faptul ca liderii PSD au fost capabili sa actioneze la Congres impotriva lui, dar nu sunt capabili sa conduca partidul unitar.
„Probabil ca asta reflecta si baza nesanatoasa a ceea ce i-a unit si probabil ca aceasta si-a pus amprenta si asupra increderii reciproce, cand actiunea unita la congres se baza pe o actiune incorecta fata de omul fata de care aveau anumite datorii morale, „mai spune fostul presedinte.
Vorbind despre tradarea care i s-a copt la Congresul Extraordinar al PSD, Iliescu transmite un mesaj explicit conducerii actuale a partidului: „Sunt lucruri pe care nu le uit. Pe unele le iert, pe altele poate nu”.
(Carmen Epuran)


(565 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Ioan Rus zice ca luna de miere a lui Geoana s-a terminat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57182002067566 seconds.