Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 04:51 AM Aleg.RO: Schimbarea neschimbarii

Publicat de: Laura Ciobanu, C.J.

Cotidianul Coalitia a decis sa nu accepte deocamdata sugestia presedintelui de a renunta la schimbarea presedintilor de consilii judetene in mijlocul mandatului. Daca revolta PNL fata de Basescu este un lucru cert, in rest, contradictiile intre parteneri abunda. Filmul contradictiilor incepe luni dimineata, cind, dupa proteste virulente ale liberalilor, liderii Aliantei anunta ca au luat un termen de zece zile pentru a decide ce forma dau legii administratiei.

In aceeasi seara, Comitetul Executiv al PNL decide ca legea ar trebui modificata de indata, iar presedintii Consiliilor Judetene - schimbati indata ce legea intra in vigoare. In sedinta, unde liberalii si-au exprimat din nou nemultumirea fata de declaratiile lui Basescu, Tariceanu a explicat ca a fost luat prin surprindere si de aceea nu l-a contrazis. Liberalii au decis sa sustina chiar modificarea prin ordonanta de urgenta, intrucit luau in calcul schimbarea presedintilor de CJ ca moneda de schimb pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu. Public insa, Tariceanu a evitat sa-l contrazica pe Basescu, reamintind doar ca exista un protocol care va fi respectat. Numai ca protocolul prevede doar schimbarea legii, nu si schimbarea efectiva a presedintilor. Legea poate fi schimbata acum, dar aplicata din urmatorul mandat, din 2008.

Coalitia vorbeste cu accent liberal

Ulterior, s-a intrunit si Consiliul Coalitiei, in cadrul caruia, dupa ce s-a discutat pro si contra, liberalii si-au impus punctul de vedere. La iesire, Bogdan Olteanu a anuntat ca modificarea Legii 215 va fi facuta prin ordonanta de urgenta sau prin dezbatere parlamentara la Senat. „Am discutat cu senatorul Radu Berceanu ca, in cazul in care nu se respecta intelegerea de la Senat potrivit careia regulamentul sa se adopte pina la sfirsitul saptaminii viitoare, sa se supuna la vot proiectul de modificare a Legii 215“, a precizat el. Ministrul liberal a mai spus ca schimbarea presedintilor de consilii se va face odata cu intrarea in vigoare a legii. „Dl presedinte a ridicat unele semne de intrebare asupra demersului nostru, dar noi avem raspunsuri pe care i le putem oferi“, a spus Olteanu despre Traian Basescu.

Blaga si Boc, doua voci intr-un singur partid

Ieri, si presedintele PD, Emil Boc, a comunicat ca, deocamdata, Coalitia are o decizie privind sefii CJ, care nu s-a schimbat. „Nu vreau sa se inteleaga ca dorim o vinatoare de vrajitoare impotriva presedintilor PSD de Consilii Judetene. Acestia pot ramine foarte bine in functii acolo unde guverneaza la nivel local cu alte forte politice, altele decit cele aflate in coalitie. Ar fi normal sa se impuna principiul conform caruia majoritatea guverneaza, iar minoritatea sta in opozitie“, a mai precizat Boc.

Desi pozitia sa il plaseaza pe pozitii contrare fata de Basescu, Boc a apreciat ca presedintele are dreptul sa faca recomandari clasei politice si a negat ca ar exista o contradictie intre seful statului si partidele coalitiei. In schimb, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca isi mentine punctul de vedere exprimat la Poiana Brasov, acelasi cu al lui Basescu. „N-as vrea sa vorbesc pe aceasta tema. Eu sint in grafic cu ceea ce am discutat la Brasov, de comun acord cu toti reprezentantii administratiei publice locale“, a spus Blaga. •

PSD se asteapta sa cistige

Motivul pentru care coalitia nu ajunge la o solutie comuna este ca parerile sint impartite. Unii membri ai Aliantei nu au incredere in fidelitatea PC si se tem ca, daca se schimba majoritatea, ar putea pierde niste sefi de consilii. In plus, pesedistii isi fac aceleasi calcule, si anume ca ar putea pierde niste judete, dar ar putea cistiga altele, judete unde, pentru o majoritate simpla, le-ar trebui inca unul-doi consilieri si nu zece, ca in cazul unei majoritati de doua treimi. PSD spera sa capete presedintia Consiliilor Judetene din Vaslui, Buzau, Galati si chiar din Timis, cu complicitatea lui Ciuhandu, care nu se intelege cu actualul presedinte, democratul Constantin Ostaficiuc. Nu in ultimul rind, cum se va aplica aceeasi procedura si pentru schimbarea vicepresedintilor de consilii, PSD si-a facut calcule ca va obtine si citeva asemenea posturi la Bacau, Vrancea, Constanta, Giurgiu si Satu Mare. (F.C.)

Basescu inmoaie putin tonul

Presedintele Traian Basescu a declarat aseara, la TVR 1, ca a primit cu „un zimbet” reactia coalitiei guvernamentale de a se impotrivi ideii sale, lansata simbata, de a nu fi schimbati presedintii consiliilor judetene pe durata exercitarii mandatului, pe motiv de „toxicitate” a unui asemenea demers. El a mentionat ca nu a facut decit sa-si exprime o opinie pe tema modificarii Legii administratiei locale, modificare ce ar permite alegerea, dar si demiterea presedintilor consiliilor judetene cu o majoritate simpla a consilierilor judeteni. Pe de alta parte, Basescu si-a exprimat opinia potrivit careia regulamentul modificat al celor doua Camere ale Parlamentului ar trebui sa aiba girul Curtii Constitutionale. Motivatia sa e ca asa prevede acum legea, iar Curtea Constitutionala este o institutie „inatacabila“. O alta varianta ar fi aplicarea regulamentelor imediat ce au fost adoptate si abia mai apoi sa fie trimise spre avizare la Curtea Constitutionala. (C.O.)


(559 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu, C.J.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Schimbarea neschimbarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67047905921936 seconds.