Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 04:49 AM Aleg.RO: Mâța blândă UDMR zgârie rău Coaliția

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul UDMR se transformă. Din partenerul cooperant, care accepta deschis toate strategiile și propunerile înaintate de colegii săi, ea a devenit acum un junghi în coasta Coaliției. Uniunea a început să reacționeze, dar nu cu diplomație și calm, cum a făcut-o până acum, ci cu multă furie, adunată parcă de-a lungul celor unsprezece luni de când participă la această guvernare.Udemeriștii săreau imediat atunci când cineva atenta la interesul lor. Își criticau adversarii, dar cu multă grijă. Aveau nevoie să lase ușa deschisă. Declarațiile publice pe care le-au făcut în ultima vreme dovedesc însă că și-au mai pierdut din răbdare. Liderii UDMR nu mai țin cont că trebuie să protejeze interesele comune ale Coaliției. Nici nu prea au cum, dacă e să luăm în considerare divergențele care, aproape zilnic, apar între pediști și liberali. Spre deosebire de aceștia, udemeriștii pot constitui o problemă pentru bunul mers al Coaliției. Dacă PD și PNL practică conflictul intern ca sport de întreținere, opoziția pe care UDMR pare să o facă din ce în ce mai des partenerilor de guvernare reprezintă un pericol real.

Săptămâna trecută, conservatorii, care nu reușesc să fie consemnați în presă decât dacă au luări de poziție tranșante, s-au trezit să anunțe că ei nu votează legea minorităților naționale în condițiile în care în proiect nu vor fi incluse niște propuneri proprii. Una dintre ele transforma radical sensul legii pe care UDMR o dorește adoptată cât mai curând. Este vorba despre instituirea unui cadru juridic care să permită cetățenilor de origine română ca, în localitățile în care sunt minoritari, să aibă obligatoriu reprezentanți în consiliile locale. Amenințarea ex-umaniștilor i-a iritat la culme pe udemeriști, care au spus răspicat că nu vor accepta propunerile acestora: „Asta este o lege despre minorități, în care nu discutăm despre majoritate. Lucrurile nu trebuie amestecate”.

Chiar dacă, nu mai era vorba de apărarea intereselor proprii, UDMR nu a ezitat, într-un alt caz, să-l atace dur pe unul dintre miniștrii PD, devenind astfel protagonista unui nou scandal în Coaliție. Dintre toți aliații, parlamentarii Uniunii s-au revoltat cel mai mult atunci când Anca Boagiu i-a acuzat pe aleși că nu-și fac treaba și preferă să piardă vremea discutând modificarea Regulamentelor celor două Camere, în loc să voteze legile integrării, pe care le consideră prioritare în acest moment. După ce i-au transmis lui Boagiu că „bate câmpii” udemeriștii au spus furioși, nici mai mult, nici mai puțin, că s-ar putea să ceară renunțarea la dezbaterea Regulamentelor, până la 1 ianuarie 2007. Ușor, ei s-au dezis și de proiectul ambițios al alianței liberalo-pediste de a-i înlătura de la șefia Legislativului pe Năstase și Văcăroiu, arătând că nu UDMR a considerat prioritar acest obiectiv. Deși este greu de crezut că Uniunea va face până la urmă o asemenea solicitare, simpla amenințare aruncată în curtea partidelor din Alianță este îngrijorătoare pentru colaborarea viitoare. De altfel, comportamentul udemeriștilor, care par a-și fi pierdut răbdarea în fața pretențiilor pe care le ridică partenerii de guvernare, nu trebuie ignorat. Rolul de pisică blândă, pe care Uniunea l-a jucat în ultimul an, a prins-o bine, lăsându-i, iată, suficient timp, în pauzele dintre actele guvernării, să-și ascută unghiile.


(509 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Mâța blândă UDMR zgârie rău Coaliția | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55811810493469 seconds.