Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 04:48 AM Aleg.RO: Tăriceanu încearcă să oprească Parlamentul să-și umfle cheltuielile

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut celor două Camere legislative să-și reducă bugetele pe care și le-au aprobat și să le mențină la nivelul celor din 2005. Șeful Executivului a declarat, luni seară, după ședința conducerii PNL, că va trimite scrisori președinților celor două Camere, în care le va cere să-și mențină bugetele din 2005. „E o chestiune de moralitate ca cele două Camere să-și modereze cheltuielile, având în vedere situația din acest an, cu inundațiile, și având în vedere prioritățile de integrare a României în UE”, a spus Tăriceanu. El le-a făcut această propunere mai întâi colegilor săi de partid din Comitetul Executiv al PNL, care au înghițit-o cu greu. Mai toți parlamentarii din CEx i-au spus pe față premierului că Parlamentul își decide singur bugetul și că îl hotărăște și pe cel al Guvernului, și nu invers. În final, liberalii au decis să susțină ideea premierului și au impus-o și liderilor coaliției. „Cu cele 2.000 de miliarde suplimentare bugetară a Parlamentului, s-ar putea construi autostrada Cernavodă – Constanța”, ne-a declarat ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Senatul și-a votat, joia trecută, un buget cu 400 de miliarde mai mare pentru 2006, iar Camera Deputaților și-a dublat, practic, bugetul.


Senatul se plânge că intră în incapacitate de plată
Ieri, la Senat, parlamentarii Puterii s-au revoltat pe față, la unison cu Opoziția. Liberalul Paul Păcuraru, chestor al Senatului, a declarat că, în cazul în care Senatul își va păstra bugetul de anul trecut, ar putea ajunge în situația de a nu-și achita facturile. „Asta ar fi o situație inedită!”, a spus Păcuraru, adăugând că propunerea lui Tăriceanu va fi discutată, astăzi, în ședința Biroului Permanent al acestei Camere. Președintele PSD, Mircea Geoană, a calificat cererea premierului drept populistă, iar mai-marele Senatului, pesedistul Nicolae Văcăroiu, a susținut că ea este inaplicabilă: „Sub nici o formă, Senatul nu se poate descurca cu acești bani (cu bugetul de anul trecut, adică cu aproximativ 850 de miliarde de lei – n. red.). Și să știți că eu sunt zgârcit!”. Văcăroiu a spus că, din noul buget de 1.240 de miliarde de lei, doar 19 miliarde sunt alocate investițiilor, restul urmând să fie folosit pentru cheltuieli de întreținere: „Avem femei de serviciu de plătit, vine iarna, sălile trebuie încălzite...”. Președintele Senatului l-a acuzat pe Tăriceanu că a procedat incorect și că, în conformitate cu legea, ar fi trebuit să trimită Ministerul Finanțelor la discuții cu Senatul, înainte de a stabili bugetul acestei Camere. Legislația în vigoare dă dreptul Parlamentului să-și stabilească bugetul, indiferent de sumele pe care le propune Guvernul.
La Cameră, mai multă îngăduință față de cererile premierului
Majoritatea parlamentară din Camera Deputaților s-a conformat deocamdată solicitării premierului Călin Popescu Tăriceanu de a reduce din bugetul pe anul viitor. Ieri, deputații PNL, PD, PC și UDMR au votat să retrimită la Biroul Permanent proiectul de buget al Camerei Deputaților, după ce președintele Comisiei de buget-finanțe, Mihai Tănăsescu, a propus plenului aprobarea unui buget diminuat cu 128,1 milioane lei noi. Tănăsescu a arătat că în comisie s-a ajuns la un acord privind diminuarea sumei totale de la 318,5 milioane lei noi la 190,4 milioane lei noi, prin eliminarea cheltuielilor preconizate pentru mașini, calculatoare, pentru dotarea birourilor parlamentare și eliminarea în totalitate a cheltuielilor efectuate pentru Senat. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, a declarat că Guvernul nu poate impune un buget Parlamentului, dar s-a oferit să fie înțelegător datorită situației din țară. (M. Ș.)


(561 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Tăriceanu încearcă să oprească Parlamentul să-și umfle cheltuielile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58874297142029 seconds.