Miercuri, 12 Octombrie 2005 - 04:46 AM Aleg.RO: Schimbarea presedintilor consiliilor judetene: Puterea isi schimba deciziile de la o zi la alta

Publicat de: ---

gardianul Presedintele «jucator» Traian Basescu corecteaza cum vrea declaratiile democratilor In sedinta desfasurata, luni noaptea, la Palatul Victoria, membrii Consiliului National de Conducere (CNC) si-au mentinut decizia de a modifica Legea administratiei publice locale - fie prin ordonanta de urgenta, fie prin vot in cadrul Senatului - dupa ce presedintele Traian Basescu a apreciat ca o astfel de masura este nepotrivita inainte de finalul mandatului.

"Modificarea Legii se va realiza fie prin ordonanta de urgenta, fie prin vot final la Senat asupra proiectului aflat acolo", a declarat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, la finalul reuniunii CNC, informeaza Mediafax. Potrivit ministrului, senatorul Radu Berceanu, prezent la sedinta, a mentionat posibilitatea supunerii la vot in cadrul acestei Camere a proiectului de modificare a Legii administratiei publice locale, daca intelegerea stabilita la nivelul Senatului privind adoptarea regulamentului pana la sfarsitul saptamanii viitoare nu va fi respectata. Prevederile modificate ale Legii ar urma sa fie aplicate din momentul adoptarii actului normativ revizuit, a adaugat Bogdan Olteanu.

Modificarea Legii administratiei publice locale este unul dintre obiectivele importante ale coalitiei majoritare, cu scopul principal de a revizui prevederile legale privind numarul de voturi necesar pentru schimbarea conducerilor Consiliilor - de la doua treimi la jumatate plus unu din numarul de voturi ale membrilor CJ -, astfel incat Coalitia sa-i poata inlocui din functii pe presedintii de Consilii apartinand PSD.


PNL vs PD

Membrii Comitetului Executiv (CEx) al PNL au discutat luni seara cu presedintele partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu, despre declaratiile sefului statului pe tema schimbarii presedintilor de CJ si au convenit ca vor sustine in continuare aplicarea acestei masuri. Potrivit unor surse din partid, majoritatea liderilor PNL au spus ca nu sunt de acord cu opinia presedintelui Basescu, potrivit caruia sefii Consiliilor ar trebui schimbati dupa 2008.


«Respectam protocolul»

La finalul reuniunii CEx, Tariceanu a refuzat sa spuna presei ce s-a discutat cu privire la acest subiect. El a dat insa asigurari ca se va respecta Protocolul Coalitiei din luna august, unde este mentionat faptul ca se va modifica Legea administratiei publice locale. "Am transat deja aceasta chestiune", a raspuns Tariceanu la intrebarea privind schimbarea presedintilor de CJ.


Sursele, mai categorice

Sursele citate sustin insa ca in sedinta CEx presedintele liberal s-ar fi declarat impotriva inlocuirii presedintilor PSD de CJ abia in 2008. Tariceanu ar fi spus ca a fost luat prin surprindere de declaratiile lui Basescu, de la Poiana Brasov.

De asemenea, Tariceanu si-a informat colegii liberali ca in timpul sedintei de Guvern de luni a vorbit la telefon cu Basescu, atat despre modificarea legislatiei in domeniul administratiei locale, cat si in privinta ultimelor evolutii ale gripei aviare.


De ce se grabesc liberalii

Potrivit unor surse din cadrul actualei puteri, liberalii sunt mai interesati decat democratii de schimbarea presedintilor de CJ, intrucat dintre cei 12 presedinti care ar putea fi inlocuiti, opt posturi ar reveni PNL si numai patru PD.


Intelegerea finala

Liderii Coalitiei au decis, in 10 august, in sedinta CNC, ca pana la 15 septembrie sa revoce presedintii celor doua Camere si sa modifice Legea administratiei locale pentru inlocuirea presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene care nu apartin actualei puteri.In protocolul semnat de liderii celor patru partide din coalitie se preciza ca presedintii PNL, PD, UDMR si PC se angajeaza sa sustina in Parlament urmatoarele proiecte: modificarea regulamentelor celor doua Camere si revocarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat atat la revocarea cat si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor judetene sa actioneze aceleasi reguli. Termenul stabilit pentru realizarea celor doua proiecte era 15 septembrie. (Mihaita Condeescu)


Liviu Dragnea (PSD) cere Aliantei sa respecte optiunea alegatorilor

Schimbarea presedintilor consiliilor judetene in forma dorita de o parte dintre liberali ar avea implicatii majore in bunul mers al lucrurilor la nivel local si ar genera instabilitate politica, a declarat, ieri, Liviu Dragnea (PSD), presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR)."Nu cred in schimbarea presedintilor CJ, asa cum vor unii. Presedintele Romaniei si-a exprimat un punct clar de vedere", a aratat Dragnea. "Efectele unei eventuale schimbari a presedintilor ar avea implicatii majore la nivel local, ar duce la instabilitate politica", a explicat pressedintele UNCJR.


Basescu i-a derutat pe democrati

Dupa ce seful statului nu s-a aratat prea incantat de schimbarea presedintilor de Consilii inainte de termen, democratii nu mai sunt atat de categorici. Deputatul PD Cristian Radulescu a declarat, ieri, ca este necesara schimbarea lor, insa el a precizat ca totul se rezuma la o discutie politica, adaugand ca trebuie sa se discute daca schimbarile "sa se produca acum sau din 2008".


Boc: Opinia Coalitiei este neschimbata

Punctul de vedere al PD si al Coalitiei cu privire la schimbarea presedintilor consiliilor judetene ramane neschimbat, a declarat presedintele PD Emil Boc, adaugand ca el personal considera ca acolo unde este posibil presedintii consiliilor judetene trebuie sa apartina coalitiei aflate la guvernare. "Nu vreau sa se inteleaga faptul ca dorim o vanatoare de vrajitoare impotriva presedintilor PSD de consilii judetene. Acestia pot ramane foarte bine in functii acolo unde guverneaza la nivel local cu alte forte politice, altele decat cele aflate in coalitie. Ar fi norma lsa se impuna principiul conform caruia majoritatea guverneaza, iar minoritatea sta in opozitie", a declarat Boc.


(646 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Schimbarea presedintilor consiliilor judetene: Puterea isi schimba deciziile de la o zi la alta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51439380645752 seconds.