Vineri, 07 Octombrie 2005 - 09:42 AM Aleg.RO: Parlament - Boboci cu naravuri

Publicat de: Monica Iordache

jurnalulnational Innoirea clasei politice s-a realizat statistic. Mai mult de jumatate dintre alesi se afla la primul mandat. "Bobocii" au demonstrat insa pana acum doar ca pot duce mai departe naravurile parlamentare ale predecesorilor. Peste 50% dintre alesi detin acum primul lor mandat parlamentar. Asta nu este insa o garantie ca lupul si-a schimbat si naravul, nu numai blana. O analiza facuta de senatorul PNL Paul Pacuraru arata ca din 137 de senatori, 77 (52,2%) au intrat in aceasta legislatura pentru prima data in Parlament. La fel, din 331 de deputati, 192 (58%) sunt tot boboci. Cei mai vechi parlamentari au ajuns la cinci mandate. Este vorba de sase senatori, printre care Radu Berceanu (PD), Marko Bela (UDMR), Ion Solcanu (PSD), Doru Ioan Taracila (PSD) si Verestoy Attila (UDMR), si opt deputati, printre care Adrian Nastase (PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD). Analiza mai arata ca UDMR, PRM si PSD au cei mai multi parlamentari "de cariera", in timp ce PNL si PD "s-au dovedit mult mai deschise la innoire".

GLUME PARLAMENTARE. Problema este inca daca nou venitii sunt sau nu mai buni profesional si politic decat cei pe care i-au inlocuit. Dezbaterile parlamentare de la inceputul actualei legislaturi si pana acum nu arata ca nivelul discutiilor s-ar fi ridicat. Aceleasi tehnici de tragere de timp, glumite in acelasi stil si initiative legislative semnate tot la gramada. In timpul discutiilor asupra Regulamentului Camerei, tanarul liberal Gabriel Zamfir, a carui cariera parlamentara a inregistrat doua declaratii politice si o propunere legislativa privind declararea ca oras a comunei Chitila, a reusit sa provoace un scandal in Camera declarandu-si dispretul pentru colegii de la PSD. "Electoratul ne-a trimis pe noi aici ca sa va dispretuim, domnilor", a declamat el de la tribuna Camerei. Nici colegul sau de la PSD, Victor Ponta nu s-a dezis de traditia parlamentara a glumelor ieftine. La o sedinta de dezbatere a regulamentului a propus sa i se dea peremistului Anghel Stanciu "o lopatica si o trotineta, ca sa fie tinut ocupat", iar despre democratul Daniel Buda a marturisit ca a crezut multa vreme ca numele lui de familie este "o porecla" cu trimitere la un anumit loc!

VARSTA CONTEAZA. La capitolul idei novatoare, s-a remarcat deputatul Monalisa Galeteanu (PSD), care a propus un amendament la Regulamentul Camerei, prin care se stabilea ca, la inceputul unei legislaturi, pana la alegerea Biroului Permanent, sedintele sunt conduse de cel mai in varsta deputat, asistat de patru secretari: "cele mai tinere doua deputate si cei mai tineri doi deputati". Amendamentul a fost insa respins pentru ca alesii n-au gasit in dictionar femininul de la deputat. Varsta presedintilor de sedinta a fost o preocupare si pentru pesedistul Victor Sanda, tot la primul mandat, care a gasit de cuviinta sa filozofeze de la tribuna: "Eu am sa votez textul initial, este explicit, spune «cei mai tineri». Ca e mai tanar cu o luna, cu doua, e clar, iar cel mai in varsta e foarte indicat, pentru ca diferenta de la dorinta la putinta se apropie de zero!".

101 INITIATORI. Preferinta pentru datul cu semnatura la gramada pe diferite proiecte de lege s-a perpetuat de la o legislatura la alta. Recordul acestei legislaturi il detine propunerea de modificare si completare a Legii educatiei fizice si sportului, care are nu mai putin de 101 initiatori, deputati PSD, PRM si PD! Majoritatea "bobocilor" figureaza ca initiatori, desi e greu de crezut ca au muncit vreun pic la elaborarea proiectului.

NECUVANTATOARE. Desi unii si-au facut curaj sa citeasca de la tribuna o declaratie politica sau o interpelare la adresa Guvernului, multi au ramas la stadiul de necuvantatori. Este cazul pesedistei Daciana Sarbu, care figureaza pe site-ul Camerei Deputatilor cu o singura luare de cuvant: la depunerea juramantului. Intr-o situatie asemanatoare se afla si senatorul liberal Adrian Cioroianu, precum si fostul ministru al Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, care a depus doua juraminte si a tinut un discurs la o motiune.



Promisii lui Basescu

Culegi ce ai semanat se spune. Traian Basescu a promis in 2000 sa schimbe cultura. A vrut ca in Parlament sa aiba tineri. Nu ca varsta neaparat, mai degraba virgini la mandate parlamentare. Zis si facut. E vremea culesului, iar recolta cam lasa de dorit.

ILUSTRI NECUNOSCUTI. Dupa aproape un an de mandat, in bancile "laudatului" PD sunt suficienti indivizi (parlamentari nu prea le-am spune, ca le cam lipseste activitatea parlamentara) care nu au vorbit niciodata despre microfonul Camerei Deputatilor. A, cu o exceptie: ziua in care au depus juramantul in care promiteau sa isi serveasca tara si neamul. Rusinoasa lista este deschisa chiar de un nume celebru al PD, Anca Boagiu, de curand ministru, insa o sesiune intreaga ea s-a apropiat de microfonul plenului doar ca sa rosteasca juramantul. "Tanara vedeta" de la Constanta, Laurentiu Mironescu, la fel. Tanara vedeta de la sefia tinerilor PD, Liviu Nistoran, la fel. Seful studentilor PD, Cosmin Popp, la fel. Nicolae Bara, Iulian Barsan, Radu Lambrino, Constantin Petrea, Dumitru Puchianu, Viorel Racoceanu, Marius Rogin, Marcel Romanescu, la fel: doar juramantul. Ionesie Ghiorgioni, Stefan Bardan, Ion Gontea au si cate o declaratie politica acolo... Si Mircea Man a vorbit o data in afara de juramant, dar din banca, pentru a-i striga lui Dan Nica: "La cine crezi ca te dai mare?". Anca Constantinescu, cea care refuza sa taca pentru ca "acum suntem la putere, daaaaa???", a rostit chiar cinci cuvinte in plen, intr-o replica fara sens adresata lui Victor Ponta. Augustin Zagrean a vorbit de doua ori, dar are in schimb 16 initiative legislative.

LA GRAMADA. Si pentru ca a venit vorba, sa nu credeti ca cei de mai sus "tac si fac". Tac, dar nici nu fac, parlamentar vorbind, ca or face afaceri, e treaba lor. Cei de mai sus fie nu au nici o initiativa legislativa (Viorel Racoceanu, Mircea Stanescu), fie au dat cu semnatura pe legea sportului si cea a constructiilor care au 101 initiatori, respectiv 28. Roberta Anastase se lauda cu proiecte ce prevad crearea de centre de informare pentru tineret. Pastrat in Parlament din mandatele trecute, Costica Canacheu (ati mai auzit de el?) a vorbit chiar de patru ori in plen si a semnat legea aceea cu 101 initiatori. Daniel Buda, urmasul lui Boc, a vorbit de trei ori, dar are 16 initiative. Intra la exceptii, alaturi de Monica Ridzi, Ioan Oltean (cate 14 initiative legislative), Petru Movila (12) si Traian Igas (11). La luari de cuvant (dar si cu interpelari si initiative), primii sunt Valeriu Tabara (28 luari de cuvant si 7 initiative), Stelian Dutu (20 luari de cuvant, dar nici o lege), Romeo Raicu (19 interventii si 5 legi), aceiasi Ridzi, Igas si Oltean, Mihai Stanisoara si Cristi Radulescu, liderul de grup. (Oana Stancu)


(685 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la Monica Iordache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Parlament - Boboci cu naravuri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55980491638184 seconds.