Vineri, 07 Octombrie 2005 - 09:31 AM Aleg.RO: Justiția nu poate fi intimidată de nimeni
Publicat de: ---
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupașcu, a declarat, că nu-l surprinde reacția șefului statului și că își susține în continuare afirmațiile făcute cu o zi în urmă.
"Este o situație gravă și trebuie să ne concentrăm pe problemele adevărate din justiție și nu sunt necesare măsurile de intimidare pentru că justiția nu poate fi intimidată", a mai spus în replică președintele CSM.
Lupașcu a adăugat că ministrul Justiției face parte din CSM și, atât timp cât el conduce această instituție, are dreptul să atenționeze pe oricare membru al Consiliului să țină cont de rolul constituțional al acestui for și să nu se abată de la cerințele privind independența justiției. "În această țară, fiecare are dreptul să gândească liber", a continuat Lupașcu.
Președintele CSM i-a atras atenția ministrului Justiției că trebuie să-și apropie magistrații, pentru că ei sunt cei care aplică legea.
Cu o zi în urmă, el a cerut concentrare pe problemele reale ale justiției, arătând că CSM nu este un adversar al reformei și că, în loc să fie lăsat să lucreze, este atras în "jocuri de imagine".
"Inclusiv din ședințele CSM facem spectacol și facem să se întărească ideea că există un război permanent, că CSM este în permanență un adversar. Lucru neadevărat. Suntem juriști cu toții, avem diferențe de opinii. Ne pronunțăm prin hotărâri, suntem un organ colectiv, nu suntem un organ care să acționeze la comanda cuiva", a declarat Lupașcu, marți, presei. El a subliniat că CSM trebuie să fie echidistant și că nu trebuie să facă politica nimănui.
"CSM este acuzat că ar avea înclinații într-o parte sau în alta, ceea ce este complet neadevărat. Împrejurarea că anumite puncte de vedere concordă cu altele, emise în alte medii, este o simplă coincidență", a susținut șeful Consiliului. În opinia lui Lupașcu, problemele din justiție "sunt grave". "Putem să ne amăgim cu cât de bine vede lumea reforma în justiție, dar cetățeanul care merge la instanță și care vede că, de 15 ani, este întâmpinat în aceleași condiții, care, de 15 ani, vede un judecător stresat și epuizat, după un vraf de o sută de dosare, pe el nu-l va convinge niciodată că este reformă în justiție în beneficiul justiției", a mai declarat Lupașcu. Președintele Consiliului a adăugat că, atâta vreme cât cetățenul nu înțelege că justiția înseamnă CSM, acesta va fi amăgit.
"Este un regret pentru că starea de neliniște, de stres permanent care este indusă în sistem nu este în beneficiul sistemului. Sunt colegi de-ai mei care vor să se retragă din CSM, sunt în instanțe pensionări pe capete. Cine va face justiția? Nu avem nevoie de instanțe și parchete, de CSM, de această autoritate în stat?", a întrebat retoric Lupașcu.
Președintele CSM a afirmat că în curând vor fi date publicității rezultatele sondajului de opinie efectuat în rândul magistraților, chestionarul referindu-se și la independența justiției. Sondajul a fost realizat de o organizație care a câștigat licitația în acest sens, finanțarea realizându-se din fonduri ale UE.
"Nu ne este indiferentă situația din instanțe, nu ne este indiferent faptul că se lucrează încă în condițiile care se știu. Facem eforturi supraomenești să asigurăm necesarul de personal", a mai spus șeful CSM.
Pe de altă parte, Dan Lupașcu și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că sunt mai multe cereri de eliberare din funcția de magistrat decât cele de primire în magistratură. "Sunt oameni care, după ce au muncit 30-40 de ani, vin acum și spun: ", a arătat Lupașcu.
Întrebat dacă, de-a lungul timpului în care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a mai înregistrat în justiție o situație de criză ca în momentul actual, Dan Lupașcu a susținut că CSM nu a avut niciodată parte de "un marș triumfal".
"Este greu să faci o apreciere. Noi am mai trecut prin momente grele. Cert este că întotdeauna a existat dorința de a fi puși la punct, de a se minimaliza eforturile noastre. Am auzit că suntem . Avem tot felul de etichete, care, de fapt, înseamnă dispreț față de justiție, față de cei care, cu bună credință, vor să-și facă datoria și o fac sacrificându-se", a conchis Lupașcu.
Băsescu apără reforma lui Macovei atacând dur CSM-ul
Președintele Traian Băsescu a declarat că "îndrăzneala de a reforma PNA a stârnit un val de furie", împotriva sa, a ministrului Justiției și a șefului DNA, cerându-le judecătorilor să înțeleagă că au obligații și față de țară, nu doar față de ei înșiși.
"Se încearcă reformarea activității fostului PNA, dar a stârnit un val de furie îndrăzneala de a reforma PNA. Am văzut că Daniel Morar, eu și Monica Macovei suntem puternic criticați pentru îndrăzneala de a schimba procurori care au avut atâtea succese. Ca și cum ați uitat ce scriați acum două săptămâni", a spus președintele, adresându-se ziariștilor.
Șeful statului susține că vor fi promovați "oameni cu curajul de a aplica legea".
Băsescu a criticat și atitudinea judecătorilor. "În zona judecătorilor, nimic nu poate fi mișcat, decât eventuala bunăvoință de a-și face datoria, dacă nu față de lege, măcar față de popor".
(568 afișări)
| |
|