Vineri, 07 Octombrie 2005 - 09:31 AM Aleg.RO: Dreptul la plictiseală

Publicat de: Valentin Stănilă

azi În urmă cu puțin timp, remarcam că orice i se poate reproșa actualului șef al statului, mai puțin posibilitatea de a ne lăsa să ne plictisim. Permanenta sa agitație, caracterul imprevizibil al acțiunilor pe care le inițiază, desele "lovituri" surpriză au animat scena politică (în general, scena publică) într-o manieră inconfundabilă și, totodată, fără întrerupere. În prezent, suntem nevoiți să ne revizuim punctul de vedere: am început să ne plictisim de jocul domnului Traian Băsescu. Știm - înainte de a se produce cu diverse prilejuri - că va declanșa încă un scandal, că va introduce alte teme cu efect garantat (respectiv degradarea climatului social și politic), că va oferi noi motive pentru îngrijorări, în primul rând, în mediul de afaceri (care dorește, mai presus de orice, stabilitate, predictibilitate), că va jigni - neapărat - pe cineva, că va încălca reguli ale conviețuirii civilizate, că va provoca tensiuni în relațiile României cu alte state... Parcă este prea mult pentru capacitatea de receptare a concetățenilor noștri. S-a ajuns astfel la suprasaturație.
Metodele au fost, de regulă, aceleași (dovadă că și fantezia împricinatului are limite, că este pe cale de a seca), temele au mai diferit din când în când. Nu putem să nu constatăm că, în societatea noastră, există o "cerere" substanțială în materie de subiecte conflictuale picante, de bășcălie și amuzament gratuit și că tocmai pe acest fond prestațiile domnului prședinte au avut un oarecare succes. Bine, bine, dar chiar atunci când mănânci numai delicatese (să zicem, icre negre), tot ți se apleacă. Se spune că "tot ce este mult strică". Așa este. În cazul pe care îl examinăm strică, deopotrivă, protagonistului și nouă, sătuli peste poate de ceea ce tot pune în scenă și execută (să recunoaștem, uneori cu virtuozitate) actualul locatar al Palatului Cotroceni.
Aceste considerații și considerente au fost, în mare măsură, valabile până miercuri, 5 octombrie a.c. Începând cu așa-numita locație, peluza din fața Palatului prezidențial (unde am mai văzut noi așa ceva?), continuând cu subiectele alese pentru informarea și îndoctrinarea poporului și terminând cu tonul discursului, totul s-a dorit a reprezenta o "schimbare de registru".
Ce ne-a fost dat să vedem și să auzim? Un președinte relativ calm, cu vorba domoală și, pe alocuri dulce, un proces-verbal referitor la discuții, al căror rezultat era cunoscut dinainte de mai toată lumea, un deficit vădit de accente critice și o grijă cu totul deosebită față de termenii folosiți, astfel încât să se evite orice temă delicată. Dacă n-ar fi fost unele întrebări ale confraților, am fi avut toate argumentele posibile pentru a considera respectivul discurs o veritabilă definiție a plictiselii.
Parcă totul a fost pus la cale să ne adoarmă, să ne facă indiferenți, să nu mai tresărim, încântați sau intrigați (după caz, caracter, interese, preferințe), la vorbele domnului președinte. Că statura marțială, tonul egal, cuvintele cumpănite, absența atacurilor, a grosolăniilor, ca și alte componente ale "atipicului șef de stat" nu se potrivesc neam cu personalitatea domnului Băsescu, n-a mai contat de această dată. Fapt este că, după pseudoconsultările de miercuri, președintele a fost pus în mare încurcătură. Nu i-a mai ieșit pasiența. Întreaga operațiune ar fi avut un oarecare chichirez dacă participau și partidele din Opoziție, dacă - în ralitate - ar fi avut loc o confruntare de păreri. Or, așa, o discuție cu amicii din coaliția majoritară, n-a însemnat nimic mai mult decât o șuetă la "Golden Blitz". Și unde mai pui că a lipsit băutura aferentă, de natură a mai anima discuția!
S-a dorit ca prin mimarea comportamentului normal al unui șef de stat atunci când tratază problemele nației să se contracareze efectul eșecului întregii operațiuni. Nu știm în ce măsură acest obiectiv a fost atins. Nici una dintre evaluările cuprinse în discurs nu prezintă un interes special. Nici măcar "ideea" de a se culpa alegerea europarlamentarilor români cu referendumul referitor la modificarea Constituției. Este o "idee" care se cere "rumegată", inclusiv prin prisma legii referendumului care impune anumite reguli. Dar, fiind vorba despre finalul anului viitor, mai este timp pentru analize. Deocamdată, președintele a izbutit doar ceea ce nu ne imaginam că ar fi vreodată în stare: să ne plictisească. Felicitări!


(592 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Dreptul la plictiseală | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66639089584351 seconds.