Vineri, 07 Octombrie 2005 - 09:29 AM Aleg.RO: Continuă duelul dintre Băsescu și Năstase

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Noul atac lansat miercuri de președintele Traian Băsescu la adresa președintelui Camerei Deputaților a primit ieri replica promptă a lui Adrian Năstase. Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că, până la sfârșitul anului 2006, se vor organiza alegeri pentru euro-parlamentari, ocazie cu care să aibă loc și un referendum pentru modificarea Constituției, în vederea reformării clasei politice. El susține că, până atunci, se va forma Comisia constituantă care va pregăti modificările necesare.
Șeful statului consideră însă că, dincolo de părerile politicienilor, există o părere suverană, aceea a poporului român. "Avem două etape: dacă nu vom ajunge la o formulă acceptată de toți, la referendum vom accepta ce formulă vrea poporul, respectiv Parlament uni sau bi-cameral sau, dacă ajungem la consens înainte de referendum, să mergem deja cu validarea modificărilor la Constituție", a explicat președintele.
El a menționat că, după consultările cu partidele, a ajuns la concluzia că toate partidele prezente au susținut că trebuie modernizat Parlamentul. "Nu a existat nici un partid care să aprecieze că actuala formă a Parlamentului poate funcționa în continuare. În interiorul acestei realități, partidele au exprimat o diversitate de puncte de vedere", a spus Băsescu.
Băsescu a criticat faptul că au existat încercări "de discreditare a consultărilor". "Unii comentatori au încercat să impună ideea falsei consultări, dar intenția lor a fost aceea de discreditare. Nu mi se pare și nici unui partid nu i s-a părut că n-ar fi extrem de importantă ideea reformării Parlamentului", a spus președintele.
Șeful statului susține că s-a mai acreditat ideea ante-pronunțării președintelui, deci inutilitatea consultărilor. "Președintele are dreptul la punct de vedere. Va trebui să știm toți că președintele are dreptul să lanseze în dezbatere publică subiecte pe care le consideră de interes național", a explicat Băsescu.
Referitor la faptul că opoziția nu a venit la consultări, el a spus: "Cei interesați în reformarea clasei politice și progresele în procesul de integrare au fost prezenți. Cine nu, nu. Nu este obligatoriu. Consensul poate fi limitat la cei care acceptă să se consulte. Nu mă duc prin locuri de vânătoare să mă consult cu cineva. Nu am vânat, nu am pescuit niciodată".
De asemenea, Băsescu a spus că nu a putut media criza din Parlament tot din cauză că nu a venit opoziția. "N-am avut cu cine media. Am discutat de funcționarea Parlamentului, dar nu pot exercita încă funcția de mediator pentru că doar partidele din arcul guvernamental și-au exprimat opinia", a declarat președintele. El a subliniat că i-a întrebat pe reprezentanții partidelor din arcul guvernamental "care a fost rațiunea pentru care au introdus tot Regulamentul în dezbatere și nu doar trei articole, cele care prezentau interes pentru obiectivul politic pe care și-l propuseseră".

"Traian Băsescu are mentalitate de braconier"
"Traian Băsescu spune că nu este vânător și nici pescar. Traian Băsescu are o mentalitate de braconier, pentru că nu respectă nici o regulă. Este inadmisibil să încerci să schimbi regulile în timpul jocului, să inciți la schimbarea președinților celor două Camere, să se amestece într-o o zonă unde nu are nici o atribuție, să dea sugestii și să spună cât mai durează un mandat de patru ani al președintelui Camerei Deputaților", a declarat, ieri, într-o conferință de presă președintele Camerei Deputaților Adrian Năstase.
Năstase consideră că încercarea de a schimba președinții celor două Camere ale Parlamentului prin schimbarea Regulamentelor acestor instituții reprezintă un abuz.
Președintele Camerei Deputaților spune că demersurile reprezentanților Puterii contravin Constituției. "Ne prefăceam că schimbăm regulamentul, dar, întâmplător, erau acolo și niște articole referitoare la schimbarea președinților. Acum s-a spus foarte clar că acesta era obiectivul. Dar obiectivul acesta este neconstituțional și reprezintă un abuz, o încercare de a schimba niște reguli constituționale prin schimbarea regulamentului", a arătat Năstase. El susține că aceasta este și esența blocajului care există în acest moment în Parlament, iar "cei care se miră acum de blocaj sunt de fapt cei care au generat acest blocaj".
Potrivit lui Năstase, ceea ce se întâmplă în prezent prin blocajul dezbaterilor din Legislativ reprezintă o bătaie de joc la adresa adevăratelor probleme ale României. Actuala situație, a avertizat Năstase, va duce la aprecieri negative privind statul de drept în România. El a subliniat că, începând din 14 septembrie, dezbaterile la modificarea regulamentului au însumat aproape 40 de ore, din care peste opt ore au fost afectate pauzelor de consultări.
"Am dorit să susțin această conferință de presă, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, pentru că mi se pare anormal ca președintele României să pună Parlamentul sub microscop și să-l scoată țap ispășitor, în condițiile în care România are alte priorități. Una dintre acestea este reforma Executivului. România nu are nevoie de scandaluri legate de o eventuală modificare a Constituției săptămâna viitoare, de perdele de fum care ascund adevăratele probleme ale populației", a arătat Adrian Năstase.

Poate un arbitru să se pronunțe înainte de meci?
În opinia președintelui Camerei Deputaților, șeful statului nu are o atitudine neutră din punct de vedere politic, așa cum ar trebui, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care PSD nu a mers la consultările de la Palatul Cotroceni. "Oare poate un arbitru care urmează să arbitreze meciul Dinamo-Steaua să spună înainte de meci că Steaua merită să câștige campionatul? Traian Băsescu minte atunci când spune că poate organiza un referendum pentru a întreba populația dacă dorește parlament unicameral", a afirmat Năstase. El a reamintit, în context, că pentru organizarea unui referendum pe marginea modificării Constituției este nevoie de o procedură de revizuire a actului fundamental, care să beneficieze de votul a două treimi în Parlament.
Președintele Camerei Deputaților consideră că actuala putere face caz de preocuparea sa pentru integrarea europeană dar, în același timp, nu se poate asigura o funcționare normală a Parlamentului, încălcându-se Constituția. "România este o țară care încă nu a reușit să rezolve elementele de bază ale democrației. Din păcate, acest lucru se percepe din exterior. Stăm să discutăm tot felul de teme care îi apar în visele ezoterice ale lui Traian Băsescu în drumurile peste Ocean", a adăugat Adrian Năstase.
Președintele Camerei a acceptat faptul că Parlamentul are anumite "probleme de adaptare legate de trecerea de la Marea Adunare Națională", dar funcționarea instituției a înregistrat un progres important prin diferențierea atribuțiilor celor două Camere și prin adoptarea unui număr impresionant de legi. În același timp, Adrian Năstase consideră că este important ca Parlamentul să-și recapete rolul său de control asupra Executivului.
Adrian Năstase a reafirmat disponibilitatea partidului din care face parte de a sta alături de orice acțiune constructivă a puterii. "O acțiune care va pune însă opoziția în țarcuri, va fi respinsă categoric de cel mai puternic grup parlamentar, cel al PSD, care va continua să aibă 110 membri", a avertizat Năstase, care încă mai speră ca săptămâna viitoare deputații din coaliția aflată la putere să reia procesul de legiferare în detrimentul dezbaterilor sterile pe marginea regulamentului.


(564 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Continuă duelul dintre Băsescu și Năstase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67350602149963 seconds.