Joi, 06 Octombrie 2005 - 09:18 AM Aleg.RO: Lista lui Băsescu

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Hotărât lucru: președintele nu vrea să ne lase nici măcar o zi liniștiți, cu problemele noastre, fără să ne trântească în față câte o nouă provocare. Dacă nu cea mai recentă, în orice caz cea mai tare, este vorba aruncată la Constanța cum că fostul premier Adrian Năstase ar figura pe o ''listă a corupților''. Iată, deci, după celebra de acum ''listă a lui Severin'', cu cei cinci agenți ai puterilor străine din politică și din presă, niciodată deconspirată și aflată la loc sigur, în fișetul dlui Constantinescu, una nouă.

''Lista lui Băsescu'' mi se pare un lucru extrem de serios. Afirmația președintelui confirmă faptul că o astfel de listă există și că ea i-a fost adusă la cunoștință. Cine a elaborat-o, însă, și ce criterii au stat la baza ei, rămâne un mister.

Dacă până acum s-a mai șușotit pe la colțuri cum că dl Năstase, alături de domnii DIP și Mitrea - în cea mai frecventă dintre formulări - ar deține o avere considerabilă, rol al interferențelor dintre politică și afaceri, nimeni nu a cutezat, totuși, să o rostească răspicat așa cum a făcut-o președintele.

Și cum gravitatea afirmației nu mai necesită comentarii, nu ne rămâne decât să fim convinși că în spatele acestei liste se află persoane sau instituții care au strâns dovezi incontestabile. Cine ar putea să facă, legal, acest lucru?

Aici sunt două ipoteze: ori serviciile secrete, dar știm de-acum cât de ''sigure'' pot fi dovezile cu care lucrează ele (au fost, dealtfel, ridiculizate de noul șef al PNA), sau PNA-ul, cel fără mamă și fără tată, de când l-a echidistanțat doamna Macovei.

În acest ultim caz înseamnă că s-a derulat o anchetă, ale cărei concluzii au fost aduse, mai înainte de toate, la cunoștința președintelui. Este legal? Este constituțional? Era îndreptățit dl Băsescu să facă o asemenea dezvăluire mai înainte să o fi făcut chiar Ministerul Public?

Dacă nu este unul dintre obișnuitele derapaje imprudente, din seria vinovăției teroristului Hayssam, sau a nevinovăției ''arabului cinstit'' Yassin, atunci este o veritabilă declarație de război (dacă mai era nevoie) la adresa fostei puteri, catalogată, prin acuzarea însuși liderului său, drept una nelegitimă.

Și atunci dl Băsescu va trebui să facă publică întreaga listă, singurul lucru prin care ar putea desluși națiunii gradul de independență al justiției, eliberată de povara unor ''instrumente'' de genul procurorului care l-a pus pe el însuși sub acuzare în dosarul ''Flota'' și pe care ministrul Macovei l-a trimis obligatoriu la pensie.

Dar dacă o astfel de listă nu există?


(470 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Lista lui Băsescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53193497657776 seconds.