Miercuri, 05 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Băsescu și-a găsit susținători: PD și "soluția imorală"

Publicat de: ---

azi Prezența la consultările de marți seara de la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu doar a partidelor din coaliția aflată la guvernare nu a adus consensul asupra problemelor de reformă politică propusă de șeful statului. De la întâlnire au lipsit PRM și PSD care au catalogat inițiativa președintelui drept "mascaradă politică" cu final cunoscut dinainte.
Cei prezenți la consultări au avut opinii diferite asupra reformării Parlamentului și votului uninominal. Democrații și conservatorii susțin sistemul parlamentar unicameral, în timp ce reprezentanții maghiarilor din România și ai celorlalte minorități naționale sunt pentru menținerea celor două camere dar cu o mai bună conturare a atribuțiilor fiecăreia, la fel ca și liberalii care au fost la Cotroceni săptămâna trecută. Și în privința votului uninominal, reprezentanții PD au fost alături de cei ai PC, ei susținând această modificare electorală, care este însă respinsă de UDMR și celelalte minorități. PNL, celălalt partid din Alianța D.A., și-a exprimat acordul pentru introducerea votului uninominal.


Voiculescu e pe aceeași lungime de undă
La finalul întrevederii, liderul conservator Dan Voiculescu a declarat că a discutat cu președintele despre faptul că România are o mare nevoie de previziune.
Referitor la blocajul din Parlament, Voiculescu a declarat că i-a spus președintelui că în perioada următoare ar trebui să-și manifeste dreptul democratic de a media între partidele parlamentare, pentru rezolvarea blocajului dintre cele două Camere".
"Noi am cerut vot uninominal și Parlament unicameral, iar președintele a spus că, din punctul lui de vedere, Parlamentul unicameral ar fi o soluție, dar fără vot uninominal", a mai spus președintele PC.
După Conservatori, au urmat reprezentanții UDMR și cei ai minorităților naționale.
Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat presei că UDMR consideră că trebuie menținut însă bicameralismul, într-o formă îmbunătățită". Totodată, Senatul ar trebui să aibă o altă formă de reprezentare, respectiv senatorii să fie reprezentanți ai comunităților locale. În privința votului uninominal, membrii Uniunii nu agreează o reformă a sistemului electoral. "Actualul sistem este foarte potrivit pentru societatea românească întrucât asigură o reprezentare proporțională", a completat Marko Bela.
Liderii UDMR au mai discutat cu președintele despre integrare și despre actualul blocaj din Parlament.
Parlamentarii minorităților naționale au susținut menținerea Parlamentului bicameral și a votului pe liste, a declarat, la finalul întrevederii de la Palatul Cotroceni, deputatul Varujan Pambuccian.
În opinia lui Pambuccian, un Parlament bicameral este mai util, iar în prezent funcționează mai bine formula votului pe liste. El a mai spus că în perspectivă poate funcționa o combinație între votul pe liste și votul uninominal, "dar aceasta presupune o perioadă mai lungă de campanie electorală pentru prezentarea candidaților".

PD nu-i iese din vorbă comandantului
"Susținem o reformă reală a sistemului parlamentar din România, printr-un Parlament unicameral, redus ca număr, cu prerogative foarte clare, pe ideea eficientizării activității parlamentare și susținem, de asemenea, votul uninominal pe listă, într-o pondere pentru care avem toată disponibilitatea să găsim formula cea mai bună", a declarat președintele executiv al PD, Adriean Videanu.
Liderii democrați l-au informat pe Traian Băsescu asupra stadiului angajamentelor pe care fiecare ministru democrat și le-a asumat pentru integrarea României la termen.

Ioan Rus ar vrea să se vadă cu Băsescu
Reprezentanți de seamă ai grupului de la Cluj, vicepreședintele PSD Ioan Rus și senatorul Vasile Dâncu ar fi dorit ca social-democrații să participe la consultările de la Palatul Cotroceni.
"Politica înseamnă dialog, discuții convergente sau divergente. Aveam ocazia să mergem în fața președintelui și a presei și să ne exprimăm opiniile. Aceasta a fost poziția pe care am susținut-o împreună cu mai mulți colegi", a declarat, pentru A.M. Press, Ioan Rus. El a mai arătat că de partea cealaltă s-au aflat colegii care au considerat că șeful statului nu dorea un dialog serios, în care să fie abordate temele economico-sociale importante pentru cetățeni. "Cele două curente au fost supuse la vot. Cu o diferență mică, s-a hotărât să nu mergem la consultări. În plus, s-a decis, chiar de la începutul ședinței BPN, că, indiferent de rezultat, acesta va fi acceptat de toată lumea", a mai spus Rus, precizând că nu contestă decizia colegilor săi, dar că, în cazul în care ar veni o nouă invitație din partea președintelui, își va menține poziția de a-i da curs.


(547 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Băsescu și-a găsit susținători: PD și "soluția imorală" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59005308151245 seconds.