Miercuri, 05 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: (De)Politizarea

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Propunerea legislativă prin care se urmărește eliminarea reprezentanților salariaților din consiliile de administrație ale societăților publice de televiziune și radio a provocat protestele sindicaliștilor din cele două instituții. Ca în mai toate împrejurările de acest fel, orice "bun câștigat" înseamnă enorm pentru beneficiari. Dacă ne gândim, bunăoară, la cele mai puternice mișcări protestatare din timpul regimului comunist, sesizăm imediat că "declanșatorul" l-a constituit tocmai anularea unor drepturi, a unui "bun câștigat". Dar de ce să ne ducem cu gândul atât de departe? Multe acțiuni de protest din ultimul an au fost provocate tocmai de astfel de măsuri.
Dincolo, însă, de acest aspect, deloc neglijabil, apare tema (de)politizării. Principalul argument al autorului propunerii legislative constă în ideea (de)politizării. Consideră, nici mai mult, nici mai puțin, că eliminarea reprezentanților salariaților din consiliile de administrație ale SRR și SRTv reprezintă o măsură esențială în direcția depolitizării celor două instituții.
Departe de noi părerea că unii reprezentanți ai salariaților n-ar simpatiza cu anumite formațiuni politice și chiar n-ar fi înregimentați în asemenea formațiuni. Dar, oare, membrii consiliilor de administrație care au fost desemnați de partide ce statut politic au? Ei sunt mai legați de cei care i-au desemnat decât orice reprezentant al salariaților de la SRR și SRTv. Mai degrabă s-ar putea vorbi în cazul acestora din urmă despre un conflict de interese, adică nu poți să fii în același timp, angajator și angajat.
După cum se vede, în ceea ce privește tema (de)politizării celor două instituții, se recurge și la ținte false. Nu este nevoie să aprofundăm chestiunea deoarece apelul "la fumigene" pentru ștergerea urmelor este cât se poate de evident.
Cine urmărește emisiunile posturilor publice de radio și de televiziune constată, fără un efort deosebit, că, din momentul alternanței la putere,de la finele anului trecut,s-au schimbat multe și în modul în care se prezintă actualitatea politică și social-economică a țării. Partizanatul se simte în tot și toate, deși se recurge la disimulări dintre cele mai sofisticate. Aici, nu elementul cantitativ este concludent, respectiv proporția în care sunt prezentați exponenții puterii și cei ai opoziției. Se lucrează mult mai subtil. De la selecția frazelor din diverse intervenții publice, până la punerea "în pagină", de la unghiul de filmare (sau captarea vocii în cazul Radioului),până la succesiunea subiectelor, o vastă gamă de procedee, între care și cele subliminale, se utilizează pentru a se "sugera" telespectatorului și ascultătorului poziția pe care realizatorii de emisiuni doresc să le servească "nemestecat" în legătură cu un eveniment sau cu un lider politic.
Nu negăm posibilitatea de a se modifica și completa legile de organizare și funcționare a SRR și SRTv în așa fel încât să se îngusteze marja de manevră a celor care politizează emisiunile.
Dar, orice lege, oricât de bună ar fi, nu poate împiedica folosirea unor procedee de tipul celor enumerate pentru promovarea unei anumite orientări politice. Totul depinde de personalul angajat în realizarea programelor de emisie ale celor două instituții publice. Cât timp evaluarea fiecărui realizator, redactor, reporter va fi condiționață de atitudinea lui politică, de "atașamentul" față de putere, sunt slabe șanse pentru asigurarea strict necesarei echidistanțe politice. Recentele numiri și destituiri au dus la accentuarea partizanatului politic, dat fiind că dreptul de decizie îl au foarte multe persoane bine cunoscute - inclusiv prin prestațiile lor în presa tipărită - pentru susținerea necondiționată a actualei puteri.
În mod normal, comisiile de specialitate ale ambelor Camere parlamentare ar fi îndrituite să se autosesizeze în legătură cu derapajele din emisiunile posturilor publice de radio și televiziune și să acționeze în conformitate cu prevederile legale. Se pare că nici măcar lecțiile recente n-au fost însușite de toți factorii decidenți din SRR și SRTv: partizanatul politic nu i-a ajutat deloc pe cei susținuți, cu mai multă sau mai puțină abilitate. Dimpotrivă. Le-a dat un brânci și mai puternic în capcana pregătită pentru alții.


(469 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

(De)Politizarea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68118000030518 seconds.