Miercuri, 05 Octombrie 2005 - 07:16 AM Aleg.RO: Consens obligatoriu asupra Comunitatii de informatii

Publicat de: Alina Mihai

evenimentulzilei Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu nu au incotro si vor trebui sa cada la pace Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu nu au incotro si trebuie sa cada de acord asupra legislatiei privind reorganizarea serviciilor secrete si asupra constituirii comunitatii de informatii. Intrucat Presedintia nu are putere de legiferare, proiectele legislative necesare reformarii institutiilor de securitate dupa standarde europene vor lua calea guvernului. O nota CSAT confirma faptul ca legile vor ajunge la parlament via guvern. Astfel, cele doua palate, Cotroceni si Victoria, vor trebui sa colaboreze, chiar daca pe la colturi se vorbeste despre o competitie Basescu-Tariceanu avand ca miza controlul serviciilor.

Legile sigurantei nationale vor fi modificate

Ieri, subiectul constituirii Comunitatii de informatii si al reorganizarii SRI a ajuns in Camera Deputatilor si reprezinta un inceput al dezbaterii publice pe aceasta tema. La propunerea de respingere a doua proiecte initiate de PSD, au iesit la iveala punctele de vedere ale PD si UDMR. Liberalii, care ar fi putut devoala opinia sefului guvernului, s-au abtinut de la orice comentarii de la microfonul Camerei.
Potrivit unei note a CSAT trimise Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor si semnata de secretarul CSAT, Viorel Barloiu, parlamentul va primi „in lunile urmatoare un set de proiecte vizand modificari unitare si coerente ale tuturor legilor care au tangenta cu securitatea nationala”. Cel putin sase legi ar urma sa fie reformulate pornind de la legea din 1991 privind securitatea nationala, cele care privesc organizarea serviciilor SRI, SIE, STS, SPP si terminand cu CSAT. Potrivit notei care a fost trimisa Comisiei la 1 septembrie a.c, „CSAT lucreaza impreuna cu ministerele de resort la elaborarea modificarilor, care vor fi trimise guvernului spre a fi adoptate ca proiecte de lege”. Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu ne-a confirmat existenta grupului de lucru si spune ca un draft al proiectelor va fi facut public in cel mult doua saptamani.

Lipsa de consens

„In prezent nu exista un consens nici intre putere si opozitie, nici intre institutiile statului si nici macar intre partidele din cadrul coalitiei de guvernare”, a comunicat deputatul UDMR Toro Tibor plenului Camerei Deputatilor. El s-a pronuntat astfel impotriva constituirii Comunitatii de informatii in varianta PSD, care propune infiintarea a doua structuri, una aflata in subordinea guvernului si una in cea a CSAT, adica a presedintelui. „Pana acum, in UDMR au avut loc discutii si, in opinia noastra, ar fi indicat ca structura sa fie in subordinea guvernului pentru a asigura transparenta”, a continuat Tibor.
Nici un deputat PNL si nici PD nu au urmat exemplul celui de la UDMR pentru a spune public spre ce varianta de subordonare ar inclina. Reprezentantii PD, Romeo Raicu - presedinte al Comisiei SIE, si Mihai Stanisoara - presedinte al Comisiei de aparare, au cerut insa rabdare pana la momentul la care guvernul va veni cu modificarile la pachetul de legi privind siguranta nationala.

PNL nu are informatii

Presedintele Comisiei SRI,deputatul liberal Radu Stroe, ne-a comunicat ieri ca nu cunoaste,nu participa si nu are idee despre grupul mixt CSAT-ministere de resort constituit conform notei CSAT la Cotroceni. „Inclin sa cred ca nici primul-ministru nu este la curent cu activitatea acestui grup”, a spus Radu Stroe, bazandu-se pe faptul ca astfel de discutii nu au avut loc niciodatala nivelul PNL.


(613 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Consens obligatoriu asupra Comunitatii de informatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6950740814209 seconds.