Miercuri, 05 Octombrie 2005 - 07:04 AM Aleg.RO: Axa consultărilor: Kiseleff-Cotroceni-Golden Blitz

Publicat de: Liliana RUSE, F.N.

Gândul PSD și PRM s-au ținut de cuvânt și nu au participat la consultările de ieri seară, de la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu. Șeful statului și-a respectat și el angajamentul de a nu devansa programul de discuții cu partidele, astfel că întâlnirile au început exact când erau programate. Înaintea discuțiilor cu restul formațiunilor politice – UDMR, Partidul Conservator, Grupul minorităților naționale și PD -, pe aceeași lungime de undă cu Băsescu se aflau doar conservatorii și pediștii. În ceea ce privește PC, faptul că Dan Voiculescu și Traian Băsescu au aceleași opinii cu privire la Parlamentul unicameral și la votul uninominal devine secundar, în raport cu conflictele dure dintre președinte și liderul conservator. UDMR și restul minorităților urmau să se declare împotriva Legislativului cu o singură Cameră. PNL, care a dezbătut această chestiune cu Băsescu în urmă cu două săptămâni, este și el pentru menținerea sistemului parlamentar bicameral. În aceste condiții, Traian Băsescu poate conta, deloc surprinzător, doar pe sprijinul pediștilor. Ieri, toată lumea aștepta să vadă dacă discuțiile dintre președinte și pediști se vor sfârși, ca până acum, la celebrul restaurant Golden Blitz.


PSD și-a făcut curaj o zi întreagă să meargă la Golden Blitz
În fața sălii de plen de la Senat, Mircea Geoană, președintele PSD, și Mihai Tănăsescu, vicepreședinte al aceluiași partid, își frământau, ieri după-amiază, mintea cum să concureze consultările pe care Traian Băsescu le organiza seara la Cotroceni și la care PSD anunțase că nu participă. Conducerea PSD se gândise să organizeze o conferință la ora patru după-amiaza, dar replica le părea celor doi lideri prea slabă: ca publicul să-i bage și pe pesediști în seamă era nevoie de ceva mai spectaculos. “Ce-ar fi să mergem la Golden Blitz?” Ideea de a organiza, în paralel cu discuțiile de la Cotroceni, propriile “consultări”, chiar în localul unde Traian Băsescu desenează cele mai intime strategii geopolitice, l-a excitat pe Mircea Geoană. “Să-l întrebăm pe Miron, să vedem ce spune…” Miron Mitrea, care se afla în vizită la colegii din Senat, a zis prompt ideea e bună și că partidul poate conta pe el la Golden Blitz. Cristian Diaconescu și George Maior, care se aflau și ei prin preajmă, au fost informați că PSD are întâlnire de partid “la șapte, la Golden Blitz”, după care s-a dat strigare printre membrii Biroului Permanent. Adrian Năstase, care a primit vestea puțin mai târziu, a spus că vine bucuros la chermeză. Televiziunile au prins rapid de veste și pregăteau transmisiuni în direct.
Apoi, pesediștii au început să dea înapoi. Geoană a fost asaltat de consilieri și de sfătuitori ad-hoc. Cei mai mulți i-au spus că ideea este proastă, că PSD se va face de râs dacă se va învârti printre mici și bere în timp ce Traian Băsescu vorbește la Palat despre integrare. Geoană a început să se înmoaie: chiar dacă impactul mediatic ar fi fost maxim (“Îi luăm toată presa lui Băsescu”), îi era neclar dacă PSD ar fi dat o lovitură de imagine sau ar fi fost ridiculizat în presa de a doua zi. Avântul lui Geoană-Mitrea-Năstase a fost potolit însă cu totul în a doua parte a zilei de Hrebenciuc. Acesta le-a transmis atât direct, cât și printr-o serie de deputați că ideea este o prostie și, mai mult, că unii parlamentari lucrează la ora șapte și nu au timp de Golden Blitz. Așa că, la ora cinci, PSD a comunicat că totul a fost “o glumă”, iar purtătorul de cuvânt, Cristian Diaconescu, a declarat extrem de grav că “partidul nu participă la așa ceva”.


(582 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE, F.N.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Axa consultărilor: Kiseleff-Cotroceni-Golden Blitz | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59217691421509 seconds.