Marți, 04 Octombrie 2005 - 06:54 AM Aleg.RO: Nastase ar putea fi schimbat in 2008!

Publicat de: Alina Mihai, B.B.

evenimentulzilei In ritmul actual de votare, presedintele Camerei Deputatilor ar urma sa fie schimbat din functie cu putin timp inainte de noile alegeri Numarul zilelor pana la schimbarea din functie a presedintilor parlamentului depind chiar de Nastase si Vacaroiu. Ei au dovedit ca sunt singurii care pot influenta ritmul in care se discuta regulamentul, intrucat dispun de puteri pe care nimeni nu le-a luat in calcul pana astazi si care vin din vechiul regulament al celor doua Camere. O socoteala simpla arata ca la Camera Deputatilor ne trebuie doi ani si jumatate pana sa fie adoptat regulamentul. Asta in conditiile in care „o ora de dezbateri” la Parlamentul Romaniei il costa pe contribuabil un miliard de lei, dupa cum a constatat acum cateva zile reprezentantul PD Cristian Radulescu.

Doua articole pe saptamana

In trei saptamani, la Camera Deputatilor s-au adoptat 6 articole din 216. Circa trei zile pe saptamana au fost dedicate acestui subiect. Doar marti, miercuri si joi au loc dezbaterile care genereaza intotdeauna nervi, replici si chiar imbranceli. Ziua de luni este rezervata doar legilor integrarii, in timp ce vineri e zi de teritoriu, adica parlamentul nu lucreaza. In ritmul dat pana acum regulamentului, au trecut doua articole pe saptamana. Deci e nevoie de 108 saptamani pentru ca noul regulament sa fie adoptat. In conditiile in care un an are 52 de saptamani, iar parlamentarii mai au si vacante (de Craciun, de primavara, de vara) regulamentul va fi votat integral in doi ani si jumatate. In consecinta, la inceputul anului 2008, inaintea alegerilor e posibil sa avem un alt presedinte de Camera in loc de Adrian Nastase.
Vacaroiu poate rezista pana in iulie 2006. Nicolae Vacaroiu nu va putea fi schimbat din scaunul de presedinte al Senatului pana la jumatatea lunii iulie 2006 daca ritmul in care senatorii voteaza proiectul noului regulament va ramane constant si daca luam in calcul si vacanta de iarna a senatului.
In trei saptamani de dezbateri, Senatul a votat 22 din cele 215 articole ale proiectului, fara a atinge cele mai sensibile subiecte, modul in care poate fi revocat presedintele Senatului si durata mandatului acestuia. Senatorii ar mai avea nevoie, in aceste conditii, de inca 27 de saptamani lucratoare pentru a termina regulamentul. Daca vor decide ca votul pentru schimbarea presedintelui sa aiba loc dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta asupra acestei schimbari, atunci ei vor trebui sa mai astepte inca 30 de zile.
Senatorii au acceptat, saptamana trecuta, propunerea liderului PSD Mircea Geoana ca proiectul regulamentului sa fie discutat in paralel cu legea privind statutul minoritatilor nationale. Geoana a propus ca aceste doua proiecte sa fie finalizate simultan, in 15 zile lucratoare, termenul-limita pana la care Senatul mai poate modifica Legea statutului minoritatilor, inainte ca aceasta sa treaca prin adoptare tacita. Totusi, nu exista nici o garantie ca adoptarea regulamentului nu se va prelungi dincolo de acest termen.

Ultima solutie: anticipatele

Alianta PNL-PD ar putea incerca din nou sa provoace alegeri anticipate, daca nu va reusi sa schimbe presedintii celor doua Camere si nu va fi sprijinita politic, inclusiv la nivel local, de Partidul Conservator. In acest fel ar putea fi interpretata declaratia de ieri a presedintelui executiv al PD Adriean Videanu.
„Alianta isi rezerva dreptul de a decide cele mai potrivite masuri, inclusiv alegerile anticipate, daca nu se indeplinesc etapele prevazute in protocolul coalitiei”, a afirmat ieri liderul PD, Adriean Videanu, dupa o intrunire a conducerii Aliantei. Potrivit acestuia, Alianta si-a fixat un nou termen pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere: sfarsitul lunii octombrie. Termenul initial, 15 septembrie, nu a putut fi respectat.
Surse din cadrul Aliantei spun ca subiectul anticipatelor a fost readus in discutia de ieri din cadrul CNC de vicepresedintele PNL Teodor Melescanu. Acesta a cerut celor 14 lideri PNL si PD, plus presedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu, sa voteze o rezolutie prin care cele doua partide sa se angajeze ca anticipatele reprezinta un subiect inchis. El ar fi facut uz de declaratia recenta a presedintelui Basescu in care acesta spunea ca nu se mai pune problema anticipatelor pana dupa accederea Romaniei in UE, adica in ianuarie 2007.
Melescanu ar fi primit o replica din partea vicepresedintelui PD Cezar Preda care i-a comunicat ca rezolutia ar fi pe placul PSD si PUR care traiesc cu frica de anticipate. Argumentul lui Preda a convins pe toata lumea, astfel ca propunerea lui Melescanu nu a avut niciun adept si nici nu s-a supus la vot.

"O ora de consultari in parlament costa contribuabilul roman un miliard de lei."
Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD

„Alianta isi rezerva dreptul de a decide masurile potrivite, inclusiv alegerile anticipate, daca nu se indeplinesc etapele din protocolul coalitiei”
Adriean Videanu, presedinte executiv PD


(559 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai, B.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Nastase ar putea fi schimbat in 2008! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6128830909729 seconds.