Luni, 03 Octombrie 2005 - 05:09 AM Aleg.RO: Traian Basescu, la categoria "Profesionistii"

Publicat de: Marius Vulpe

Averea De la acuzatii generale la adresa fostului partid de guvernare, pe tema amanarii procesului de integrare, Basescu a trecut la atacuri la persoana. Seful statului a pus sub semnul intrebarii modul in care Vasile Puscas, negociatorul-sef al Romaniei in guvernarea PSD, a gestionat perioadele de tranzitie in anumite domenii precum cel al tutunului sau energiei. Intr-o emisiunea "Profesionistii", Basescu mai ca nu l-a acuzat pe cel care il dorea la inceputul mandatului ca ministru al Integrarii de cardasie cu grupurile mafiote de interese, invocate in repetate randuri in declaratii si luari de pozitii. "Realitatea ne arata ca la tigari avem perioada de gratie si la energie nu. Aici, in negocieri, nu s-a luat o perioada de tranzitie cum au avut si Spania, si Grecia, si Portugalia, si tarile din valul care a intrat inaintea noastra, cate cinci, zece ani de tranzitie", a atras atentia Basescu. Seful statului crede ca in spatele modului in care a negociat Puscas perioada de tranzitie in sectorul tutunului s-ar ascunde grupuri de interese "care au spus: la noi cu accizele mai mici, nu la nivel european, si obtineti voi o perioada de tranzitie pana in 2010". Mai mult, Basescu sugereaza ca fostul ministru PSD nu a fost decat o marioneta in mainile altora. "Nu Puscas a stabilit prioritatile in negocieri, ci a avut un... Exista un mandat care s-a dat negociatorului-sef, dar in ce conditii s-a stabilit sa se faca acest lucru nu vom gasi niciodata. Nu o sa ma convinga nimeni ca aceste negocieri au fost facute corect si in interesul celor 22 de milioane", a afirmat presedintele.

Nici Iliescu nu ar fi strain de "ticalosiile" fostului guvern PSD. Pentru actualul sef al statului, Iliescu "a fost tipul de politician care a dat romanilor impresia ca ii intelege si ii ajuta, desi era clar doar o impresie, pentru ca, in realitate, el tolera toata ticalosia guvernului Adrian Nastase, si la furt, si la toate cele... Avem o singura problema. Daca presedintele stie sau nu stie. Se poate intampla sa nu stie. Numai ca Ion Iliescu stia perfect", crede Basescu.

Criticat pentru desele interventii in actul guvernamental, Basescu a respins pecetea de "viitor dictator" sau de "om care isi pregateste dictatura" sau un om care dispretuieste democratia. "O resping in mod categoric ca solutie pentru Romania. Eu am fost in tinerete comandant de nava. Acolo am vazut ce inseamna puterea absoluta", sustine Basescu, in opinia caruia interventiile sale in actul de decizie al Executivului constituie un drept constitutional si o "arma" pusa in slujba "informarii opiniei publice". "Deocamdata este greu pentru oricine sa identifice zone de coruptie ale actualului guvern. Din acest motiv si presiunea mea, atentie la grupurile de interese, atentie la coruptie la nivelul guvernului", s-a justificat Basescu.

In schimb pentru presedinte, starea de coruptie in sistemul de Sanatate este o realitate de necontestat. "Sunt acele grupuri de interese care dreneaza foarte mult din resursa financiara a spitalelor si din resursa financiara destinata achizitiei de medicamente in buzunare proprii, nu ca un efect al unei munci sau efort adaugat, ci ca efect al unor contracte de achizitii ticaloase", a aratat Basescu, adaugand ca stie nume, dar se fereste sa le dezvaluie, fiindca nu intra in atributiile sale, ci ale organelor abilitate prin lege. "De regula, cand presedintele spune un nume de om corupt e ca si cum l-a condamnat. Sigur ca stiu destui oameni care se invart in jurul acestor interese, ii stiu si altii, nu numai eu, si va trebui in primul rand sa reglementam sanatatea si spitalul prin lege in mod corect", a mai punctat Basescu.


(457 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Traian Basescu, la categoria "Profesionistii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57123589515686 seconds.