Luni, 03 Octombrie 2005 - 05:07 AM Aleg.RO: Sefii serviciilor secrete, recrutati din celula de criza

Publicat de: Bogdan Bratescu, S.S

evenimentulzilei Pana la sfarsitul acestui an sefii principalelor servicii de informatii, SRI si SIE, vor fi schimbati. Potrivit unor surse prezidentiale, Traian Basescu va opta pentru profesionisti, oameni din sistem si nu pentru persoane sustinute pe criterii politice. Numirile vor fi facute dupa modificarea, la propunerea CSAT, a principalelor legi in domeniu, a sigurantei nationale, a SIE si a SRI, precum si dupa adoptarea proiectului privind comunitatea de informatii.
Pretendenti

Prima numire importanta a fost deja realizata, Sergiu Medar pentru Directia de Informatii a Armatei, care va ramane subordonata CSAT si nu ministrului apararii, asa cum s-a propus cu cateva luni in urma. Sergiu Medar a avut un rol activ in criza ostaticilor, ca si Florin Codlea, un locotenent de 33 de ani, numit recent prim-adjunct al directorului SRI. Potrivit acelorasi surse, Florin Codlea este una dintre optiunile pentru sefia SRI.
Daca si in cazul Serviciului de Informatii Externe va fi recompensata activitatea in criza ostaticilor, atunci reprezentantul SIE in celula de criza, Nicolae Goia, adjunct al directorului Gheorghe Fulga, are mari sanse sa fie promovat in locul acestuia. Sociolog de profesie, Goia nu face parte din „productia Baneasa”, venind in SIE din zona universitara. Este specialist in spatiul arab.

Comunitatea de informatii, in subordinea CSAT

Comunitatea Nationala de Informatii va fi o structura subordonata CSAT si va fi condusa de un consilier prezidential, sustin surse din Comisia de aparare a Camerei Deputatilor.
Comisia a respins, saptamana trecuta, la cererea guvernului si a CSAT, un proiect de infiintare a acestei comunitati, elaborat de pesedistul Ion Stan. CSAT a anuntat comisia ca pregateste propriul pachet legislativ in domeniul serviciilor secrete, care va fi inaintat guvernului. Vicepresedintele PD Romeo Raicu spune ca exista un acord la nivelul executivului, al presedintiei si al Aliantei PNL-PD asupra acestui subiect. Raicu a afirmat ieri ca viitoarea comunitate va fi o „structura de analiza si sinteza, si nu un super serviciu de informatii”.
Comunitatea de informatii ar urma sa cuprinda toate serviciile secrete din Romania. Dincolo de atributiile pe care le va avea, principalul motiv de disputa a ramas cine va controla noua structura, presedintele sau premierul.
Comunitatea de informatii va fi o structura de analiza si sinteza, si nu un superserviciu secret Romeo Raicu, vicepresedinte PD


(411 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Bogdan Bratescu, S.S


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Sefii serviciilor secrete, recrutati din celula de criza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54826188087463 seconds.