Luni, 03 Octombrie 2005 - 05:04 AM Aleg.RO: Conflict deschis in PSD

Publicat de: Roxana ANDRONIC

ziua Lupta in PSD pentru obtinerea suprematiei in partid este in plina desfasurare, presedintii Mircea Geoana si Adrian Nastase reglandu-si conturile in vazul presei. Dupa ce Geoana a aruncat vineri, direct de la Suceava, cateva sageti inspre colegul sau de conducere, ieri a venit randul lui Nastase sa dea raspunsuri, intr-un interviu acordat Rompres, la problemele ridicate de seful PSD. Un punct nevralgic intre cei doi este organizarea Congresului PSD. In fapt, disputa vizeaza durata mandatului presedintelui care corespunde cu intervalul dintre doua Congrese. Greii partidului doresc ca mandatul lui Geoana sa se incheie dupa doi ani, cum s-a convenit la ultimul Congres. Actualul sef al partidului urmareste sa-si consolideze pozitia fragila de lider, situatie in care incearca prelungirea mandatului la patru ani. Geoana a anuntat vineri ca vrea un Congres PSD la patru ani sau in functie de ciclul electoral, iar Nastase a dat ieri un raspuns exact pe dos, pledand pentru organizarea acestui eveniment o data la doi ani. Aceeasi idee a fost impartasita si de vicele PSD, Mihai Tanasescu si de deputatul Adrian Severin, ambii sustinand ca prelungirea termenului la care poate avea loc un Congres poate fi decisa doar de un asemenea for.


Congres la doi ani
In fata acuzelor lansate de presedintele partidului cum ca Nastase s-ar fi inteles cu Ion Iliescu sa mearga pe varianta unui Congres o data la doi ani, reactia a fost prompta. "Aceasta decizie n-a fost rezultatul unei «intelegeri» intre mine si dl Iliescu, asa cum a spus Mircea Geoana, ci rezultatul unei «intelegeri» intre cei 1600 de membri PSD care au participat la Congres. In ceea ce ma priveste, am afirmat, de fiecare data, ca respect toate deciziile Congresului, nu doar pe unele", a comentat Nastase. Aceeasi idee a fost sustinuta si de Tanasescu. "Nu avea cum sa existe o intelegere anterioara Congresului intre Adrian Nastase si Ion Iliescu privind durata mandatului de presedinte al PSD, deoarece Congresul a fost devansat de conferintele judetene de unde au izvorat toate aceste propuneri de modificare a statutului", a spus vicele PSD.


Sagetile lui Geoana
In ciuda disensiunilor evidente dintre presedintele PSD si cel executiv, Nastase a spus ca nu poate fi vorba despre nici un conflict in partid. "Nu, sper ca nu este un conflict. Poate insa ca eu si Mircea Geoana ne punem intrebari diferite in acest moment. Poate ca modul in care ne raportam la actuala putere, la prioritatile politice, la stilul actiunii politice sa nu fie intotdeauna identic. S-ar putea ca nici raspunsurile noastre personale sa nu fie identice la intrebarile privind viitorul", a spus Nastase. Cu toate acestea, semnalul lui Geoana in ceea ce-l priveste pe colegul sau a fost cat se poate de clar inca de vineri: "Va fi foarte greu pentru PSD sa gaseasca un premier ca Nastase". Vorbind la trecut despre Nastase, Geoana lasa sa se inteleaga ca partidul sau va trebui sa aiba in vizor un alt candidat pentru postul de premier.


Embargo mediatic
Un alt episod care confirma ca cei doi presedinti nu se gasesc deloc in cele mai cordiale relatii s-a consumat vineri dupa-amiaza, dupa atacul presedintelui Traian Basescu la adresa PSD. Anuntata pentru ora 16.30 conferinta extraordinara a lui Adrian Nastase a fost sustinuta la 17.30 de, surpriza, Mircea Geoana. "Mircea Geoana era la Suceava si m-a rugat sa tina el conferinta de presa, la intoarcerea in Bucuresti, pentru ca fusese atacat direct de Traian Basescu. Firesc, am acceptat", a comentat Nastase, incercand sa lase impresia unei armonii in sanul partidului. De fapt, Geoana ii limiteaza lui Nastase iesirile in presa asa cum il avertizase cu ceva timp in urma. Seful PSD ii ceruse presedintelui executiv sa-si tempereze avantul aparitiilor televizate pentru ca omul nr 1 al partidului trecea in plan secund.


(541 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Roxana ANDRONIC


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Conflict deschis in PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69097208976746 seconds.