Vineri, 30 Septembrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: ILIE BOTOS: ASUPRA MEA SE EXERCITA PRESIUNI POLITICE

Publicat de: Dan Badea, I.A.

gardianul Procurorul general il acuza pe deputatul liberal Dragos Ujeniuc ca vrea sa schimbe cursul a doua dosare penale Ilie Botos a declarat ieri ca se fac presiuni politice asupra sa pentru a instrumenta de urgenta o plangere impotriva lui Adrian Nastase. Ca reprezentant al grupului de presiune, Botos l-a nominalizat pe deputatul liberal Dragos Ujeniuc. In replica, deputatul Ujeniuc a declarat ca el nu a incercat sa influenteze conducerea Parchetului General, precizand ca atunci cand a depus plangerea penala a aflat ca aceasta trebuie sa ajunga mai intai la Ilie Botos, care va decide cine o va instrumenta. Adrian Nastase a fost acuzat de 62 de deputati liberali pentru comiterea a doua fapte de abuz in serviciu: respingerea convocarii unei sedinte extraordinare a Parlamentului si influentarea, pe 15 septembrie 2005, a unui vot in plenul Legislativului. Ilie Botos a sugerat ca atacul lui Ujeniuc are drept tinta blocarea unui dosar penal de trafic de influenta in care deputatul liberal este implicat. Plangerea vizeaza impartirea mostenirii unei familii din comuna Daia, afacere perfectata de sotia deputatului, notarul public Marinela Ujeniuc. Deputatul Ujeniuc sustine ca nu stie nimic despre acest dosar si ca nu a fost audiat niciodata pe acest caz. Dosarul face parte dintr-un lot de 22 de cauze penale ce vizeaza deputati si senatori, fapte ce vor fi instrumentate de nou-infiintatul DNA (fostul PNA). Pe de alta parte, deputatul liberal a fost implicat in afaceri controversate alaturi de primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, impreuna cu care a reusit sa puna pe butuci fosta CAP din comuna Vedea. Printre asociatii lui Ujeniuc intr-una dintre firme se numara si traficanti de masini furate, precum si nume sonore din Politie sau Administratie. De asemenea, impreuna cu fiul sau, deputatul Ujeniuc figureaza la ONRC printre actionarii societatii care editeaza ziarul "Cuvantul Liber" din Giurgiu. In plus, parlamentarul Ujeniuc se afla si pe lista administratorilor acestei firme.

Actualul deputat liberal de Giurgiu, "Dragos Ujeniuc", a fost pe vremea lui Ceausescu, timp de doi ani, presedintele Judecatoriei Giurgiu, dupa ce a trecut succesiv prin functiile de jurist, notar si judecator. Din 1984 a trecut in avocatura, iar in perioada 1999-2003 a devenit decan al Baroului Giurgiu. In paralel cu activitatea de baza, Ujeniuc a intrat in afaceri inca din 1991. Alaturi de Cabinetul de avocatura "Dragos Ujeniuc" din cadrul baroului Giurgiu, parlamentarul mai apare ca actionar in "Comprod Danish Cattle Import Export SA", "Sudcom" SA si SC Cuvantul Liber SRL.


Partener de afaceri cu Mucea si Soricica

Prima dintre aceste societati este in faliment si a fost infiintata in 1992 prin preluarea unei bune parti din patrimoniul si activele fostei CAP din comuna giurgiuveana Vedea. Strategul afacerii a fost insa Lucian Iliescu, controversatul primar-afacerist al municipiului Giurgiu, care a participat la licitatia din 1992 in calitate de patron al societatii Gabluc, firma care a devenit si actionar, persoana juridica, la societatea Comprod Danish. Alaturi de Lucian Iliescu si Dragos Ujeniuc, in aceasta societate au mai fost cooptate, pe criterii de rudenie sau de prietenie, si alte personaje la fel de controversate: Ion Soricica (fost sef al Politiei Rutiere Romane), Dorinel Mihai Mucea (membru in Consiliul de Administratie al SNP Petrom si fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cal care a semnat in octombrie 2004 contractul de privatizare al Distrigaz Nord), Gheorghe Amza, Teodor Soava (cumnatul lui Lucian Iliescu) etc. etc. De remarcat faptul ca Teodor Soava si Adrian Iliescu, fiul primarului de Giurgiu, au fost implicati in afaceri cu masini furate in vreme ce seful Politiei Rutiere Romane, Ion Soricica, avea afaceri comune cu acestia. De asemenea, conform unei declaratii facute recent in Parlamentul Romaniei de catre deputatul independent Dan Liga, societatea clanului Iliescu-Ujeniuc a fost falimentata cu buna-stiinta. "Societatea respectiva, in 1993, a luat un credit neperformant de peste doua miliarde de lei de la Banca Agricola, credit care nu a fost restituit nici pana in ziua de astazi. In 1998 datoria societatii a fost preluata de catre AVAB, iar dupa 2000, societatea a intrat in faliment" – spune deputatul Liga. "Intamplator, de cand asociatul Lucian Iliescu a devenit primar al municipiului Giurgiu, biroul de avocatura al domnului deputat Ujeniuc a incasat miliarde de lei de la primarie, printr-un contract de consiliere juridica (…) De asemenea, domnul deputat Ujeniuc si-a insusit doua proprietati in centrul municipiului Giurgiu, prin metode specifice baronilor locali - presiune si teroare asupra proprietarilor pentru a-i vinde aceste terenuri", a mai spus deputatul de Giurgiu, Dan Liga. Datoriile societatii Comprod Danish Cattle erau, in 2004, de 13, 5 miliarde lei.


Ziarul «Cuvantul Liber», administrat de Ujeniuc

O alta afacere de familie a deputatului PNL Ujeniuc este ziarul "Cuvantul Liber" editat de o societatea cu acelasi nume, Cuvantul Liber SA, unde printre asociati se numara, alaturi de Dragos Ujeniuc, si fiul acestuia, Bogdan Octavian Stefan Ujeniuc. Ceilalti actionari sunt, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Adriana Manuela Gaghi (33,24%), Daniel Bogdan Scarlatache, Ion Gaghii (57,7%) si Niculina Mitoi. Parlamentarul PNL Ujeniuc apare ca administrator la societatea care se ocupa cu editarea ziarelor desi, conform legislatiei actuale, el ar fi trebuit sa se retraga din aceasta functie. Mentionam ca ultima actualizare a acestor date a fost facuta, la ONRC, pe data de 15.07.2005, deci la mai mult de o jumatate de an de cand Ujeniuc a preluat mandatul de parlamentar. Ziarul administrat, printre altii, si de parlamentarul liberal Ujeniuc are, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, 47 de angajati, iar datoriile pe anul 2004 ale societatii editoare se ridica la 2,7 miliarde lei. Deputatul Ujeniuc mai apare ca actionar la SC Sudcom SA, o firma aflata in dizolvare si al carei obiect de activitate a fost comertul cu ridicata al cerealelor semintelor si furajelor.


Averea parlamentarului

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, Dragos Ujeniuc detine patru terenuri intravilane ce totalizeaza 4.560 mp, cumparate in perioada 1981-1995, situate doua in municipiul Giurgiu si doua in comuna Putineiu. El mai are doua locuinte, una de 160 mp in Giurgiu (1999) si cealalta de 65 mp in Putineiu (1981), cu o valoare declarata de 3,1 miliarde lei, doua autoturisme, un Mitsubishi Pajero fabricat in 2002 si o Toyota Corolla din 2003, bijuterii din aur achizitionate (zice el) intre 1969 si 2003, in valoare de 10.000 de euro, trei depozite bancare deschise intre 2003-2005, ce totalizeaza 270 milioane lei si 3.000 de dolari. Anul trecut, el a declarat venituri provenite din asistenta juridica desfasurata prin Cabinetul individual de avocatura "Dragos Ujeniuc" ce se ridica la 633,7 milioane lei, venituri de 6,4 miliarde lei obtinute de sotia sa Marinela Ujeniuc la Biroul Notar Public Giurgiu si venituri de 500 milioane lei provenite din inchiriere pentru comert a unei suprafete de 560 de metri patrati ca urmare a unui contract de asociere in participatiune cu Consiliul Local Giurgiu. De remarcat ca, anul trecut, Dragos Ujeniuc a detinut si functia de membru (consilier) al Consiliului Judetean Giurgiu. De asemenea, nici in declaratia de avere si nici in cea de interese, parlamentarul liberal nu mentioneaza faptul ca ar detine actiuni la vreuna dintre societatile mentionate mai sus, cum nu aminteste nici pozitia de administrator in societatea care editeaza ziarul "Cuvantul Liber". Comparativ cu Ujeniuc, partenerul sau de afaceri din fruntea Primariei Giurgiu, Lucian Iliescu, are (oficial) o avere mult mai mica. Astfel, fost membru in Comitetul Central al PCR si director al ICMUG (Intreprinderea de Constructii Masini si Utilaje Grele) in 1989, a reusit sa agoniseasca un teren intravilan de doar doua hectare in Giurgiu, cumparat in 2001, un altul de un hectar tot in Giurgiu, trei case de locuit construite, succesiv, in 1993, 1994 si 1995, precum si un tractor cu remorca achizitionate in 1987.


Ilie Botos vorbeste despre ingerintele politicului in activitatea procurorilor

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a tinut, ieri, o conferinta de presa in care a tinut sa puna la respect politicul si sa spuna ca nu-l intereseaza scaunul pe care-l ocupa. Astfel, procurorul general a incercat sa raspunda atacurilor indreptate impotriva lui si a institutiei pe care o reprezinta. "Ministerul Public a devenit o minge in ping-pong-ul utilizat de anumite grupuri politice in vederea reglarii conturilor personale sau de alta natura", a conchis Botos.

Subiectul prioritar al lui Botos l-au constituit declaratiile facute de catre deputatul PNL Dragos Ujeniuc, unul dintre semnatarii plangerii penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Astfel Botos a tinut sa-l contrazica intru totul pe Ujeniuc, mai mult, acesta si-ar fi permis sa intervina in treburile Justitiei. Cererea depusa de Ujeniuc la Parchetul General, in 21 septembrie, a mai spus Ilie Botos, a fost trimisa chiar pe numelel lui. Insa, a continuat Botos, ea a ajuns la adjunctul sau si, de acolo, la seful de la Directia de Urmariri Penale, in conformitate cu atributiile care functioneaza in Parchetul General. Mai mult, Botos a tinut sa spuna ca gestul lui Ujeniuc este urmare a unui dosar pe care il instrumenteaza procurorii Parchetului General, mai exact de catre cei din Departamentul National Anticoruptie. Alaturi de dosarul lui Ujeniuc, procurorii DNA mai au in lucru alte 22 de dosare in care sunt anchetati inalti deminitari. (Bogdan Costescu)


(1449 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Dan Badea, I.A.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

ILIE BOTOS: ASUPRA MEA SE EXERCITA PRESIUNI POLITICE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55546379089355 seconds.