Joi, 29 Septembrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: S-a gălbejit alianța portocalie!

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Alianța portocalie și, implicit, coaliția aflată la putere scârțâie din toate încheieturile. Unul dintre motivele discordiei îl reprezintă adoptarea regulamentelor celor două Camere, care continuă să tensioneze partidele aflate în interiorul coaliției și să bulverseze dezbaterile Parlamentului. Cele mai tari "meciuri" se desfășoară însă în cadrul Alianței DA, unde democrații și liberalii au ajuns chiar să se încaiere. Incidente în acest sens se manifestă atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.
După ce, la începutul acestei săptămâni, senatorii Radu Berceanu (PD) și Puiu Hașotti (PNL) erau la un pas să se"jumulească", ieri, intervenția din plen a deputatului liberal Gabriel Zamfir, în urma căreia ședința a fost suspendată ore în șir, a adâncit și mai tare prăpastia între PNL și PD, democrații acuzându-i pe liberali că fac jocul PSD și încearcă tergiversarea dezbaterilor la regulament.
La acestea se adaugă și bănuielile democraților că PNL, PSD și UDMR ar fi purtat unele negocieri în urma cărora UDMR ar căpăta votul la Statutul minorităților, PSD ar păstra președințiile celor două Camere, iar PNL ar avea, în cazul unui guvern minoritar, sprijinul UDMR și PSD, PD-ul rămânând, practic, izolat pe scena politică. Bănuielile democraților sunt alimentate și de declarația ministrului liberal Bogdan Olteanu care vrea ca legea privind statutul minorităților, aflată pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată cu prioritate, cât și de ultimele evenimente petrecute în plenul celor două Camere. Alte voci din PNL, printre care se numără și viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, merg mai departe și țintesc adevăratul "creier" al democraților, care este șeful statului, din a cărui inițiativă se încercă și schimbarea președinților celor două Camere, așa cum s-a încercat, fără sorți de izbândă, declanșarea alegerilor anticipate.
Lucrurile nu se opresc însă aici, câțiva liberali, printre care și venerabilul Radu Câmpeanu, cerând separarea grupurilor parlamentare din Senat. La Cameră, liderul grupului PNL, Crin Antonescu, își declară sprijinul în favoarea mult-hulitului său coleg Gabriel Zamfir. În felul în care se derulează evenimentele, se poate aprecia că divorțul dintre PNL și PD este iminent și asta nu pentru că ar vrea neapărat marea masă a democraților, care nu vor încă să părăsească pozițiile abia căpătate în Guvern și celelalte structuri ale statului, ci pentru ambițiile schimbătoare ale președintelui Traian Băsescu, acesta reușind să-și plasese propriul partid, de multe ori, într-o poziție jenantă. Liberalii par că s-au cam săturat de mofturile de "fată mare" ale democraților și sunt deciși să pună piciorul în prag și să părăsească o alianță portocalie care a început să se gălbejească îngrijorător.


(649 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

S-a gălbejit alianța portocalie! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.4935519695282 seconds.