Joi, 29 Septembrie 2005 - 06:48 PM Aleg.RO: Alianța D.A. a murit

Publicat de: ---

azi Reprezentanții conducerilor PNL și PD s-au criticat, miercuri, într-o dezbatere pe teme politice, unde au afirmat că fuziunea dintre cele două partide nu mai este posibilă și au încercat să argumenteze evoluțiile diferite ale fiecăreia dintre formațiunile politice ale Alianței D.A. Liderul deputaților liberali, Crin Antonescu, a declarat, la începutul dezbaterii, organizată de Fundația "Horia Rusu" și intitulată "Tentația populară și noile provocări ale dreptei!" că "tentația populară a sedus", în ultimele luni, PD, PC, dar și o grupare din PRM. "Până aproape de congres, în PD s-a vorbit despre devotamentul partidului pentru culorile trandafirului, iar apoi, acest partid și-a schimbat opțiunea", a afirmat Antonescu. El consideră că PD a făcut "o mișcare bună, dar nu una doctrinară, ci de oportunism politic".
Ministrul liberal al aquisului comunitar, Cristian David, a declarat că "tentația populară este, mai degrabă, o miză ideologică a unor partide care au avut un traseu mai mult sau mai puțin coerent în privința afilierii internaționale".

Liberalii nu cred în noua opțiune a PD
Ministrul liberal a fost completat de președintele PNL București, Ludovic Orban, care a spus că "mulți dintre cei care se îndreaptă spre popularism fac o greșeală și confundă acest curent politic cu populismul".
Vicepreședintele PD, Sorin Frunzăverde, a replicat spunând că la PNL există o mai mare lipsă de coeziune și inconsecvență decât la PD. "Cel mai spectaculos exemplu vine de la PNL, unde un ministru a demisionat pentru că premierul a spus că demisionează și apoi a revenit asupra deciziei. A fost un exemplu de inconsecvență personală care aparține exclusiv PNL", a subliniat Frunzăverde.
Despre schimbarea doctrinară a PD, Frunzăverde a afirmat că trecerea acestui partid la PPE a reprezentat "o punere în concordanță cu evoluția PD din 1996 încoace".

Democrații nu mai sunt interesați de fuziune
El a mai spus că fuziunea, pe care o susținea o mică parte din PNL, nu mai este de actualitate, dar că democrații vor să rămână în Alianța cu PNL și s-a declarat convins că cele două partide vor merge tot împreună în alegerile din 2008.
Frunzăverde susține că democrații resping fuziunea cu PNL pe motiv că bazinul electoral al Alianței este mai larg acum, cu un partid de centru și unul de dreapta.
Dorel Șandor, consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu, l-a întrebat cum a reușit să reprezinte partidul în Internaționala Socialistă în timp ce promova ideea trecerii la PPE.
"Este adevărat că am reprezentat PD în Internaționala Socialistă, unde PD a fost membru cu drepturi depline din 1999, retrăgându-se anul acesta. Personal, nu m-am regăsit deloc în practicile Internaționalei Socialiste", a spus Frunzăverde. Din 2001, de când am participat la aceste reuniuni, nu m-am regăsit în manifestările Internaționalei Socialiste, mai ales că nu erau luate în seamă observațiile noastre despre ceea ce se întâmpla în România", a completat Frunzăverde.
Subiectul relațiilor dintre PNL și PD a fost reluat de Orban, care a spus că unii dintre factorii disensiunilor din Alianță sunt dezbaterile despre anticipate, tema fuziunii, schimbarea PSD-iștilor din administrație și "comportamentul voluntar al președintelui Traian Băsescu față de PD și Alianță".
Orban a ținut să-i transmită lui Băsescu că liberalii nu-l mai iubesc, dar îl susțin. "Dacă președintele vrea să mai fie susținut de PNL trebuie să-și modifice comportamentul față de acest partid", a conchis Orban.

"Divizarea dreptei +incompetență+ corupție = victoria stângii"
Liberalul Valeriu Stoica a declarat că imaginea Alianței D.A. a scăzut foarte mult în rândul electoratului său, care devine din ce în ce mai nemulțumit de alegerea făcută.
"Toată lumea vede că în cadrul Alianței D.A. nu există coordonare și, de asemenea, toată lumea se plânge de neînțelegerile și certurile dintre cele două formațiuni. Foarte mulți oameni care au votat Alianța D.A. se plâng că cei care au ocupat funcții în consiliile județene sunt incompetenți. În acest fel, diferențele dintre actuala guvernare și fosta guvernare sunt nu doar faptul că mulți care reprezintă D.A. sunt incompetenți, dar și faptul că s-au și triplat șpăgile acum față de fosta guvernare", a afirmat Stoica. Pentru ceea ce a devenit Alianța D.A., liberalul a prevăzut viitorul partidelor însumat într-o ecuație: "divizarea dreptei+ incompetență+corupție = victoria stângii".
Nu departe de ideile lui Stoica s-au regăsit și afirmațiile directorului CURS, Sebastian Lăzăroiu, care a precizat că Alianța a murit și că avem, în realitate, două partide. "Avem partidul guvernator și partidul prezidențial. Ambele folosesc instituțiile în lupta pentru supremație. În scurt timp, fiecare va vrea să-și tragă partea din această plăcintă a puterii". El a mai menționat că este curios că, atunci când cele două formațiuni erau diferite din punct de vedere ideologic, se discuta și se avea în vedere constituirea unei fuziuni, iar când s-au apropiat, acest proiect a fost în totalitate exclus din calcule. "Nici măcar Alianța D.A. nu se mai simte bine în Alianță", a conchis Lăzăroiu. Care a criticat apoi actuala conducere a PNL pentru că "s-a debarasat de personalități gen Mona Muscă și Theodor Stolojan, care asigurau accesul la viața politică".
Orban i-a explicat că "personalitățile populare au plecat din fruntea PNL fără ca nimeni să se debaraseze de ele". "Stolojan a clacat, iar Mona Muscă a demisionat", a precizat liderul PNL București.


(577 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Alianța D.A. a murit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59909391403198 seconds.