Joi, 29 Septembrie 2005 - 08:42 AM Aleg.RO: Puterea, la fel de corupta ca PSD

Publicat de: Alina Vintila

evenimentulzilei Un sondaj Gallup releva o perceptie publica surprinzatoare Actualii guvernanti sunt la fel de corupti ca anteriorii, considera marea majoritate a persoanelor cu drept de vot (46%), dupa cum arata ultimul sondaj realizat in urma cu doua saptamani de Gallup in colaborare cu Societatea Academica Romana (SAR).
9% din repondenti sustin ca aliatii ii intrec pe social-democrati la capitolul coruptie. Doar 23% din alegatori spun ca actuala putere este mai putin corupta decat cea anterioara.

Paradox

Faptul ca, la niciun an de guvernare, coalitia de guvernamant este perceputa ca fiind la fel de corupta ca social-democratii, care si-au construit acest renume in patru ani de remanenta la putere, pune multe semne de intrebare.
Cu atat mai surprinzatoare este asocierea Aliantei PNL-PD cu PSD la capitolul coruptie, cu cat alegerile au fost castigate in 2004 in urma unei agresive campanii anticoruptie. In plus, dupa alegeri, guvernantii au declarat razboi acestui flagel. Este posibil ca perceptia electoratului sa fi fost influentata de scandalurile care i-au avut in prim-plan pe Gheorghe Seculici, George Copos sau Dinu Patriciu. Reamintim ca si presedintele Traian Basescu a fost implicat intr-un scandal mediatic, legat de achizitionarea apartamentului de 370 de metri patrati din strada Stefan Mihaileanu.
Prezent la conferinta organizata ieri de SAR, pentru a comenta rezultatele raportului, liberalul Bogdan Olteanu a ramas fara argumente: „Avem o problema daca suntem perceputi ca fiind corupti! Pentru ca nu suntem...”.

16% din alegatori cer schimbarea lui Tariceanu

Dincolo de faptul ca actuala putere este perceputa ca fiind corupta, guvernul si premierul Tariceanu scad in continuare in ochii alegatorilor. La diferenta de o luna primul-ministru primeste mai multe bile negre. Daca in ultimul sondaj INSOMAR realizat in august, 6% din alegatori propuneau schimbarea premierului, acum, potrivit sondajului Gallup, grupul nemultumitilor a ajuns la 16%. O alta solutie de eficientizare a activitatii cabinetului ar fi remanierea ministrilor ineficienti (38%) sau alegerile anticipate (24%), mai considera alegatorii.

PSD, partid la guvernare

14% din romani cred ca PSD este la putere. Alti 11% sustin ca PUR s-ar afla in opozitie, ca de altfel si UDMR (8%). Cifrele demonstreaza dezinteresul general pentru problemele de actualitate politica. Marea masa a alegatorilor nu percepe schimbarea de la nivel guvernamental. Asta pentru ca „nu s-a schimbat nimic in viata alegatorilor”, dupa cum s-a exprimat presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.


(574 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Vintila


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Puterea, la fel de corupta ca PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56204795837402 seconds.