Joi, 29 Septembrie 2005 - 08:21 AM Aleg.RO: Reforma Parlamentului pe voci liberale

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Ca să-i dea peste nas lui Traian Băsescu, liberalii s-au întrecut în a propovădui Parlamentul bicameral. Ba mai mult, ei văd ca variantă superioară a sistemului de guvernământ monarhia. Liberalii s-au concurat, marți, în cadrul declarațiilor politice, în monopolizarea microfonului Camerei Deputaților ca să-și spună, care mai de care, păsurile. Doi dintre ei - Horea Uioreanu și Emil Strunga - au avut ceva cu Mircea Geoană, în timp ce Ioan Ghișe s-a supărat pe președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, că nu dă dispoziții să facă operațional sistemul de vot electronic. Ghișe a amenințat că dacă în două săptămâni nu i se va da posibilitatea să voteze electronic, va intra în grevă japoneză.
Alți doi liberali au ținut musai să-și spună părerea în legătură cu sistemul politic și, implicit, să arunce săgeți otrăvite spre locatarul de la Cotroceni. Deputatul Ion Preda crede că sistemul politic românesc are multe carențe care nu au fost înlăturate prin modificarea Constituției din 2003. Modul în care au fost lansate idei precum votul uninominal și Parlamentul unicameral lasă impresia, potrivit lui Preda, că "sunt o amenințare adresată celor care cârtesc împotriva alegerilor anticipate". În opinia deputatului liberal, organizarea unui referendum pe tema votului uninominal sau a Parlamentului unicameral reprezintă "o aberație", în condițiile în care populația ar răspunde prin "da" și la idei ca desființarea Parlamentului, desființarea taxelor și impozitelor și introducerea salariului minim pe economie de zece milioane lei. Ion Preda a arătat că evoluția istorică este de la votul uninominal la votul pe listă, primul dintre ele slăbind influența partidelor puternice, de care are nevoie o democrație consolidată.
Ion Preda a apreciat că Parlamentul bicameral existent azi în România poate fi optimizat prin reducerea numărului de parlamentari și printr-o delimitare clară a atribuțiilor celor două Camere. "Senatorii pot reprezenta interesele locale (județene, de sector) și pot avea atribuții în domeniul politicii externe, iar deputații pot reprezenta interesele generale ale cetățenilor", a spus Preda. În privința sistemului de guvernământ, republica semiprezidențială este cauza principală care a generat și generează tensiuni între cele două palate - Cotroceni și Victoriei -, "indiferent de locatarii acestora", a fost de părere deputatul liberal. O republică parlamentară sau prezidențială sau chiar monarhia constituțională ar fi variante superioare actualei forme de guvernământ, fiind și mai aproape de tradițiile și mentalitățile poporului român, a mai spus Preda.
Aceeași temă a fost bătătorită și de colegul său Rareș Mănescu. Acesta susține că "renunțarea la Senat ar putea crea României dificultăți, întrutotul gratuite în privința integrării sale în Uniunea Europeană". În viziunea lui Mănescu, "reprezentarea în Senat trebuie să reflecte, în primul rând, echitatea raporturilor dintre comunitățile locale și nu atât greutatea demografică a acestora". De aceea, el propune ca Senatul să fie compus din 83 de membri reprezentând județele țării, iar Camera Deputaților să aibă 280 de membri și să reprezinte "națiunea în întregul ei". Nici unicameralismul nu este agreat de Mănescu, el apreciind că "împiedică efortul de descentralizare în sens european".
Năstase îi bate obrazul lui Ghișe
Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, a declarat în replică la cererea liberalului Ghișe că introducerea votului electronic ar mai putea dura două-trei săptămâni, timp în care s-ar rezolva unele chestiuni tehnice.
Năstase a spus că unele dintre echipamentele necesare sistemului de vot electronic nu au sosit încă, din cauză că licitația s-a încheiat în vară. El a arătat că mai este nevoie de o perioadă de testare de "vreo" două săptămâni, pentru a nu apărea probleme, având în vedere că sistemul trebuie pregătit și pentru votul comun Cameră-Senat.
Năstase a mai spus că este inițiatorul proiectului privind introducerea votului electronic la Cameră și i se pare "stupid" să dea explicații. "Mi se pare stupid ca eu, care m-am preocupat de acest proiect, să explic domnului respectiv, care, deocamdată, nu a făcut nimic în legătură cu acest proiect. Întotdeauna se preocupă de subiecte cei care nu au făcut nimic pentru realizarea proiectelor respective", a spus Năstase.
"Vreau să-i aduc aminte domnului Ghișe că eu am mai făcut un sistem de vot când eram președinte al Camerei în clădirea din Dealul Mitropoliei și este adevărat că, atunci, unii dintre colegii dânsului și ai mei au sabotat sistemul și introduceau ace de gămălie în firele electrice care duceau la sistemul de numărare. Dar sunt convins că domnul Ghișe nu va avea astfel de preocupări în momentul în care vom introduce noul sistem aici", a spus președintele Camerei Deputaților.


(454 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Reforma Parlamentului pe voci liberale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73357105255127 seconds.