Joi, 29 Septembrie 2005 - 08:19 AM Aleg.RO: Stoica asteapta caderea Aliantei

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Valeriu Stoica a profetit ieri, la o dezbatere organizata de fundatia liberala „Horia Rusu“, pierderea alegerilor de catre Alianta in 2008. Cind aceasta se va regasi in opozitie, atunci va veni el cu un proiect de revigorare si de reconstructie a dreptei. „Foarte multi alegatori ai Aliantei mi s-au plins ca cei care au ocupat functii in administratia locala nu sint competenti si ca multi nu sint doar incompetenti, ci au triplat si spagile“.

Afirmatia ii apartine liberalului Valeriu Stoica si face parte din argumentatia acestuia, conform careia „dreapta va pierde viitoarele alegeri“, pe fondul certurilor dintre PNL si PD. Ingropind ideea fuziunii dintre PNL si PD, Stoica a apreciat ca o constructie a dreptei va putea avea loc numai dupa 2008, cind aceasta se va regasi in opozitie si cind el va pregati un proiect de revigorare a acesteia.

Adio, fuziune

„Fuziunea PNL-PD nu mai este de actualitate“, a recunoscut public vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde. Acesta este primul care admite un lucru tacit acceptat de ambele partide: lipsa unei intentii reale in aceasta directie. „De ce nu vrem sa fuzionam cu liberalii? Plaja electorala a Aliantei este mai larga in conditiile in care noi raminem un partid de centru, iar ei un partid de centru dreapta, ambele intr-o alianta“, a explicat Frunzaverde, sustinind ca in 2008 PNL si PD vor candida la Parlamentare pe liste comune. Frunzaverde a subliniat, de altfel, ca nici „mare parte a PNL nu voia fuziunea“. „Care era proiectul domnului Stoica? O mica parte din PNL se unea cu PD si forma Partidul Popular, dar in continuare raminea si un partid liberal. Proiectul nu este viabil“, a conchis el. Ca PNL nu vrea fuziunea a fost evident din spusele liberalilor prezenti la dezbateri. Crin Antonescu, de exemplu, a vorbit despre misiunea PNL de a deveni marele partid de dreapta al Romaniei.

Picioare pe sub masa

De altfel, pe parcursul dezbaterilor, toata dreapta romaneasca si-a dat picioare pe sub masa, dovedind ca unificarea ei, de oriunde ar incepe, are prea putine sanse.

Cele mai multe contre s-au schimbat intre PNL si PD. Primii au inceput liberalii, Crin Antonescu vorbind despre „exemplul extrem de spectaculos de convertire a PD la curentul popular, un fel de ceas al Damascului“. „Pina cu o saptamina inainte de Congres se vorbea despre atasamentul PD la culorile trandafirului si la Internationala Socialista si dupa Congres au devenit populari“, a spus el, calificind acest fapt drept „oportunism politic“. Stafeta a fost preluata de Ludovic Orban, care a acuzat PD de inconsecventa.

In replica, Frunzaverde a declarat ca se bucura de interesul colegilor de coalitie fata de transformarea PD, „ceea ce inseamna ca le este frica“. Inconsecventa este atunci cind un prim-ministru anunta ca isi da demisia si apoi se razgindeste si, ca urmare, unul dintre ministrii sai isi da demisia, a punctat in replica vicele democrat.

PD - popular, dar nu la el acasa

Acesta a avut o sarcina grea, intrucit, din cite s-a vazut, in ciuda aderentei sale la PPE, PD nu este un partid prea popular acasa. Mici sarje au venit inclusiv din partea UDMR. Senatorul Eckstein Kovacs a subliniat ca PD a fost admis la PPE ca membru observator, in timp ce pentru FIDESZ, din Ungaria, s-a facut, la momentul cooptarii, o derogare, fiind admis direct ca membru asociat. Prim-vicepresedintele PPCD, Serban Bubenek, a subliniat raspicat ca este exclusa o fuziune cu PD. Liberalul Dinu Zamfirescu a recomandat sa se redefineasca rolul presedintelui „astfel incit PD sa-i recapete autonomia, sa nu mai fie perceput ca un partid prezidential“.


(803 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Stoica asteapta caderea Aliantei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51632809638977 seconds.