Joi, 29 Septembrie 2005 - 08:16 AM Aleg.RO: PNL și PD au săpat groapa fuziunii cu securea războiului

Publicat de: Liliana RUSE, C.B.

Gândul Fuziunea dintre PNL și PD nu mai e de actualitate, a declarat, ieri, vicepreședintele PD Sorin Frunzăverde, la o dezbatere organizată de către Fundația „Horia Rusu”. Liderul democrat a lăsat să se înțeleagă că liberalii și democrații nu se vor uni într-un nou partid cel puțin până la alegerile din 2008, Frunzăverde declarându-se convins că PNL și PD vor participa pe liste comune, la viitoarele alegeri legislative, tot sub forma Alianței D.A.. Liderii PNL prezenți la dezbatere au primit cu ușurare declarația lui Sorin Frunzăverde. Ministrul pentru controlul fondurilor comunitare, Cristian David, și apoi președintele PNL București, Ludovic Orban, au recunoscut și ei că fuziunea nu mai este un subiect de discuție, după care s-au pus pe lăudat Alianța, căreia i-au prevăzut un viitor luminos, cu toate sincopele de până acum.


Schimbări doctrinare de duminică, pe luni
Dacă Alianța stă bine, relațiile dintre PNL și PD stau prost. Deși tonul dezbaterii a fost politicos, s-au spus adevăruri pe care, până acum, cele două partide s-au străduit să le nege. Ostilitățile au fost deschise de către liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Crin Antonescu, care i-a felicitat pe pediști pentru „oportunismul politic” de a se afilia Partidului Popular European. „Nu spun oportunism cu sens peiorativ. A fost o mișcare spectaculoasă”, a adăugat Antonescu. Udemeristul Kelemen Hunor a preluat și el ideea, spunând că nu crede în „clarificările doctrinare care se fac de duminică, pe luni”. Frunzăverde s-a apărat, povestind că partidul său nu s-a simțit niciodată bine în Internaționala Socialistă, iar PD a acționat întotdeauna ca o formațiune de centru-dreapta, așa că afilierea la PPE a fost naturală. „Cei care se orientează către popularism fac o greșeală, pentru că îl confundă cu populismul. Nu poți accepta ca o masă întreagă de socialiști să devină peste noapte populari”, a intervenit Ludovic Orban, asigurându-l, inutil, pe Frunzăverde că nu vrea o polemică pe acest subiect. Valeriu Stoica a încercat să-i împace pe beligeranți, mutând discuția asupra PNL, care, în opinia sa, a trecut de la dreapta la zona de centru-stânga. Fostul președinte liberal a vorbit despre incompetența și corupția actualei guvernări, povestind că a aflat că actuala putere „a triplat șpăgile”.
Liberalii nu-l mai iubesc pe Băsescu
Intervenția lui Orban l-a iritat pe Frunzăverde, care i-a amintit acestuia că PNL a fost principala sursă de instabilitate în Alianță, în partidul liberal existând „o mai mare lipsă de coeziune și inconsecvență” decât la PD: „Cel mai spectaculos exemplu de lipsă de coeziune vine de la PNL, unde un ministru i-a cerut premierului să nu demisioneze, iar, când acesta a anunțat că nu mai demisionează, ministrul respectiv a demisionat el”. Orban a găsit însă alți factori cauzatori de disfuncționalitate: alegerile anticipate, fuziunea, protecția pesediștilor din administrație și „comportamentul voluntar” al președintelui Traian Băsescu față de PNL. „Să sperăm că relația președintelui cu PNL va fi mai bună. Îi transmit că liberalii îl susțin, deși nu-l mai iubesc. Pentru ca Băsescu să nu se trezească că liberalii nici nu-l mai susțin, trebuie să-și modifice comportamentul față de PNL”. Concluzia dezbaterii a fost trasă de sociologul Sebastian Lăzăroiu: „Alianța a murit. Dacă o mai vedeți în geam, înseamnă că așteaptă pensia”.
În șapte județe, relația dintre parteneri este explozivă
La ședința de marți seara a Comitetului Executiv al PNL, președinții filialelor au făcut evaluarea relației cu PD, au pus calificative: „foarte bună”, „bună”, „normală” (ca să se evite termenul „satisfăcător” – n.red.) și „proastă” și au dat explicații. În patru filiale (Cluj, Hunedoara, Vâlcea și Sectorul 2 București), colaborarea este perfectă. Urmează 14 filiale (Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Galați, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Vaslui) unde relația este bună. „Normală” este relația în 12 organizații: Alba, Bacău, Brăila, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Sălaj, Vrancea. În ce privește relațiile catalogate drept proaste, tabelul conține șapte județe: Brașov, Constanța, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea. Liberalii din Brașov cred că „fără o mediere urgentă din partea CNC, există riscul ca relația PNL-PD să degenereze în conflicte care pot scăpa de sub control”. Parlamentarii PD i-au atacat des pe miniștrii PNL, prefectul a făcut numiri de unul singur, primarul Brașovului ia decizii „ignorând proiectele și interesele PNL”. În Constanța, ar fi vorba de lipsa PD de la ședințele CJ și atacarea liberalilor, la Giurgiu, se invocă trădările unor consilieri, reflectate de presă, numirea soțului doamnei subprefect la Drumuri (postul PNL), faptul că nu există comunicare, că șeful PD este prieten cu pesediști, că democrații fac racolări. PNL Olt acuză PD că votează cu PSD în multe comune, în Prahova, PD ar fi racolat trei primari PSD, fiind amintită chestiunea demisionarilor liberali doriți în PD. Și filialele Tulcea și Teleorman acuză aranjamente din campanie cu PSD.
Există și un tabel unde apar și pozițiile organizațiilor PD față de relațiile din Alianță. Situația este dominată de calificativul „relație bună”, dar în zece organizații județene (Arad, Bacău, Brașov, Brăila, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Mureș, Neamț, Tulcea), plus Sectoarele 1 – 4, și 6, avem „relație proastă”.


(660 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE, C.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PNL și PD au săpat groapa fuziunii cu securea războiului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67123699188232 seconds.