Joi, 29 Septembrie 2005 - 08:15 AM Aleg.RO: Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD: Tema fuziunii dintre democrati si liberali nu mai este de actualitate!

Publicat de: ---

gardianul Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, a declarat, ieri, ca tema fuziunii dintre PD si PNL nu mai este de actualitate. El a facut aceasta declaratie chiar la o dezbatere organizata de Fundatia liberala "Horia Rusu", cu tema "Tentatia populara si noile provocari ale dreptei" fundatie prezidata de jurnalista Dorina Rusu, sotia regretatului lider liberal. "Fuziunea nu mai este de actualitate. Acest lucru nu inseamna insa ca nu mai dorim sa ramanem in Alianta D.A. alaturi de PNL", a mentionat Frunzaverde. El a adaugat ca motivul pentru care aceasta fuziune nu s-a mai infaptuit a fost "plaja electoratului", care este mult mai larga in conditiile in care PD ramane partid de centru intr-o Alianta. La discutii, liberalii si-au exprimat optiunea pentru coagularea tuturor partidelor de centru-dreapta in jurul doctrinei liberale.


Stoica: Proiect in ceata!

La randul sau, liberalul Valeriu Stoica a precizat ca sansele de infaptuire a fuziunii dintre PNL si PD sunt tot mai indepartate. "Cine pierde si cine castiga din aceasta? Perdantul principal sunt liberalii, pentru ca refuzul acestui proiect politic va duce la delegitimarea treptata ca partid de dreapta a PNL-ului, de pe scena politica din Romania", a afirmat Stoica. El a adaugat ca acest "esec" va determina, de asemenea, indepartarea PNL de valorile care i-au definit identitatea, de liberalismul de dreapta. "Nu peste mult timp, PNL va fi obiectul unui studiu de caz in legatura cu procesul de delegitimare ca partid de dreapta", a mai aratat Valeriu Stoica. Apreciind ca democratii au avut o clarviziune cand au ales momentul pentru a se legitima la PPE, Stoica a mentionat ca, totusi, esecul fuziunii "va duce la o pierdere majora si la PD", pentru ca divizarea dreptei va duce la sanctiuni din partea electoratului la alegerile viitoare. In context, Valeriu Stoica prevede soarta Aliantei D.A. sub forma unei ecuatii:

"Divizarea dreptei+ incompetenta + coruptie = victoria stangii".

El a adaugat ca imaginea Aliantei D.A. a scazut foarte mult in randul electoratului sau, care devine din ce in ce mai nemultumit de alegerea facuta. "Toata lumea vede ca in cadrul Aliantei D.A. nu exista coordonare si, de asemenea, toata lumea se plange de neintelegerile si certurile dintre cele doua formatiuni. Foarte multi oameni care au votat Alianta D.A. se plang ca toti cei care au ocupat functii in consiliile judetene sunt incompetenti. In acest fel, diferentele dintre actuala guvernare si fosta guvernare sunt nu doar faptul ca multi care reprezinta D.A. sunt incompetenti, dar si faptul ca s-au si triplat spagile acum fata de fosta guvernare", a afirmat Stoica.


Lazaroiu: Guvernatorii si prezidentiabilii

Nu departe de ideile liberalului s-au regasit si afirmatiile directorului CURS, Sebastian Lazaroiu, care a precizat ca Alianta a murit si ca avem in realitate doua partide. "Avem partidul guvernator si partidul prezidential. Ambele folosesc institutiile in lupta pentru suprematie. In scurt timp, fiecare va vrea sa-si traga partea din aceasta placinta a puterii". El a mai mentionat ca este curios ca atunci cand cele doua formatiuni erau diferite din punct de vedere ideologic se discuta si se avea in vedere constituirea unei fuziuni, iar cand s-au apropiat, acest proiect a fost in totalitate exclus din calcule. "Nici macar Alianta D.A. nu se mai simte bine in Alianta", a conchis Lazaroiu.


Impunsaturi politico-doctrinare: O Alianta nebuna, nebuna, nebuna!

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu: "Tentatia populara a sedus", in ultimele luni, PD, PC, dar si o grupare din PRM. "Este exemplul unei reorientari conjuncturale, care poate parea mai convenabila. Pana aproape de congres, in PD s-a vorbit despre devotamentul partidului pentru culorile trandafirului, iar apoi acest partid si-a schimbat optiunea". El considera ca PD a facut "o miscare buna, dar nu una doctrinara, ci de oportunism politic". Deputatul PNL a precizat ca nu a folosit termenul "oportunism" in sensul negativ si a adaugat ca "miscarea PD a fost spectaculoasa".

Ministrul liberal al acquisului comunitar, Cristian David: "Tentatia populara este, mai degraba, o miza ideologica a unor partide care au avut un traseu mai mult sau mai putin coerent in privinta afilierii internationale". El a continuat sa critice "tentatia populara", despre care a spus ca nu aduce nimic nou, fiind o miza indusa artificial.

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban: Multi dintre cei care se indreapta spre popularism fac o greseala si confunda acest curent politic cu populismul". "Nu poti accepta ca o intreaga masa de oameni sa treaca peste noapte de la socialism la populari. Nu este o polemica cu PD", a dat asigurari Orban, adresandu-i-se vicepresedintelui democrat Sorin Frunzaverde, singurul reprezentant al PD participant la dezbatere. In opinia lui, unii dintre factorii disensiunilor din Alianta sunt: dezbaterile despre anticipate, tema fuziunii, schimbarea PSD-istilor din administratie si "comportamentul voluntar al presedintelui Traian Basescu fata de PD si Alianta". Orban a tinut sa-i transmita lui Basescu ca liberalii nu-l mai iubesc, dar il sustin. "Daca presedintele vrea sa mai fie sustinut de PNL trebuie sa-si modifice comportamentul fata de acest partid", a completat Orban.

Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD: La PNL exista o mai mare lipsa de coeziune si inconsecventa decat la PD. "Cel mai spectaculos exemplu de lipsa de coeziune vine de la PNL, unde un ministru a demisionat pentru ca premierul a spus ca demisioneaza si apoi a revenit asupra deciziei. A fost un exemplu de inconsecventa personala care apartine exclusiv PNL".

Sebastian Lazaroiu a criticat actuala conducere a PNL pentru ca "s-a debarasat de personalitati gen Mona Musca si Theodor Stolojan, care asigurau accesul la viata politica".

Ludovic Orban a explicat ca "personalitatile populare au plecat din fruntea PNL fara ca nimeni sa se debaraseze de ele". "Stolojan a clacat, iar Mona Musca a demisionat", a precizat liderul PNL Bucuresti.


(633 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD: Tema fuziunii dintre democrati si liberali nu mai este de actualitate! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54962396621704 seconds.