Vineri, 23 Septembrie 2005 - 07:39 AM Aleg.RO: Trocul constituțional

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Lungul război de uzură declanșat de intenția Alianței de a-i schimba pe șefii pesediști ai Camerelor cu oameni de-ai săi pare să poată fi întrerupt de un armistițiu. Problema de fond a disputei o constituie nu schimbarea, în sine, ci intenția - nedeclarată - a Alianței de a nu aștepta rezultatul contestației pe care PSD-ul o va depune cu siguranță la Curtea Constituțională, pentru a-și instala candidații - cu toate schimbările de echipe, mobilier și relații ce vor decurge din aceasta.

Este, altfel spus, tactica faptului împlinit, inițiată de Traian Băsescu odată cu desemnarea lui Tăriceanu pentru formarea noului guvern, deși logica - neașteptată constituțional - prevedea că această operațiune ar fi trebuit efectuată, mai întâi, de liderul partidului cu cel mai bun scor electoral.

Această tactică indică și o anumită nesiguranță din partea Alianței, care deși are majoritatea necesară pentru a efectua orice shimbări ar dori, nu are garanția că Curtea Constituțională va da un răspuns favorabil după ce va analiza plângerea Opoziției. Opoziția, la rândul său, se bazează pe o decizie deja dată de Curte în această problemă la sesizarea Alianței, imediat după tranșarea președinției celor două Camere, mizând pe faptul că înaltul for nu va risca să se compromită dând două sentințe contrare în aceeași chestiune.

După scandalul cu pachetul legislativ asumat prin răspundere guvernamentală, pe care Curtea l-a amendat, fiind apoi țintuită la stâlpul infamiei și aruncându-i-se în spinare responsabilitatea pentru un eventual eșec al Aderării, situația rămâne delicată, iar Alianța, la rândul său, mizează pe teama multora dintre membrii Curții de a repeta episodul, chiar cu riscul unui comportament cel puțin inconsecvent.

Cam pe aici se situează pozițiile și așteptările celor două părți, în cazul în care nu se propune și nu se ajunge la un compromis.

Perspectiva acestuia a fost însă deja deschisă și chiar dacă el nu va fi obținut după primele consultări de la Palatul Victoria, are șanse de reușită. Asta în cazul în care părțile vor fi de acord să câștige mai puțin, în loc să piardă totul.

Asta ar însemna ca Alianța să renunțe la scaunul lui Văcăroiu, la Senat, unde echilibrul este sensibil, iar șansa acestuia de a obține un nou vot favorabil (secret!) este considerabilă, în schimbul funcției lui Adrian Năstase, pierdută din capul locului.

Aranjamentul s-ar putea consuma fără să se mai facă recurs la Curtea Constituțională și fără să se mai parcurgă etapele unui scandal ce excede deja nu doar opinia publică, ci și mediile politice europene.


(566 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Trocul constituțional | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55750107765198 seconds.