Marți, 20 Septembrie 2005 - 09:15 AM Aleg.RO: De ce n-a rămas PETROM fată mare!

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Tratată la timpul respectiv ca o privatizare de succes și înconjurată de corul de autofelicitări al autorităților, operațiunea PETROM, ca și operațiunea ROMTELECOM cu 6-7 ani în urmă, trezește noi și noi reproșuri și suspiciuni, în special din partea opoziției parlamentare și prezidențiale. Voci care nu s-au făcut deloc auzite la momentul cu pricina, clamează acum împotriva abuzului și a trădării intereselor naționale, solicitând imperativ revizuirea contractului.

Deși ar fi trebuit să fie transparentă, cel puțin în cazul clauzei care prevedea că, odată cu compania, cumpărătorul primește și dreptul de exploatare a resurselor naturale, procedura de privatizare a fost ascunsă discret în spatele solicitărlor imperative venite în acest sens din partea FMI și a Uniunii Europene.

FMI în special a inclus în toate agendele sale de discuții cu guvernele românești care s-au perindat pe la Victoria, problema PETROMULUI: dacă nu sunteți în stare să eliminați corupția din jurul ei, privatizați-o! E singura soluție!

La fel ca și pentru BCR. Pentru că eliminarea corupției includea, fără a le numi direct, și presiunile sau aranjamentele pe care guvernul și alte autorități ale statului le-ar fi putut exercita. Și pe care le-au exercitat cu prisosință.

Pe altarul nevoilor energetice naționale a fost sacrificată BANCOREX, ale cărei împrumuturi vizau achiziționarea de materie primă pentru petrochimia națională. Nu cred că există vreo altă instituție în România în care corupția să fi fost mai mare, abuzurile mai numeroase și jaful banului public mai deplin decât în cazul Petrom.

Pe spinarea companiei s-au construit averi impresionante, s-au dat tunuri memorabile și s-au țesut ițele unor afaceri în care politica a fost primul dirij or. Conductele PETROM au fost înțepate nu doar de echipe mixte de infractori și de polițiști, ci de toți cei care aveau un cuvânt de spus în derularea activităților sale.

Pe conductele PETROM circulă și astăzi cel mai mare ''gol'' de produse, a cărui dimensiune este dificil de imaginat și aproape imposibil de măsurat.

Privatizarea PETROM a pus capăt jafului - un operator privat nu mai este, în principiu, dispus să accepte comenzi politice (dar s-au înregistrat deja excepții) sau livrări pe datorie, sau lăsarea de izbeliște a rețelei de transport. Pe de altă parte, privatizarea acoperă găurile date în timp și legitimează averile făcute prin pradă, acordându-le o imunitate mai prețioasă decât stoparea hoției.

Iată care este principala problemă a PETROM. Dincolo de întrebarea legitimă care se pune - de ce abia acum s-a trezit dl Băsescu să protesteze și nu a făcut-o chiar când s-a întâmplat procesul - și de logica vânzării laptelui cu tot cu vacă (resursa naturală).

Privatizarea PETROM, așa criticabilă cum este, rămâne un pas important pe drumul reducerii corupției prin înlăturarea celei mai mari tentații: petrolul ieftin, sau gratuit, sau pe datorie, sau pe veresie...


(649 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

De ce n-a rămas PETROM fată mare! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53610515594482 seconds.