Marți, 20 Septembrie 2005 - 09:12 AM Aleg.RO: Puterea da rateu dupa rateu la Camera

Publicat de: Alina Mihai , A.T.

evenimentulzilei Schimbarea lui Adrian Nastase in regim de urgenta a esuat din lipsa de argumente legale, dupa ce regulamentul era sa fie ingropat in comisii Reprezentantii Aliantei PNL-PD au dat iarasi chix in batalia de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor, nereusind sa impuna dezbaterea acestuia in regim de urgenta, ci doar prelungirea programului de lucru. In vreme ce reprezentantii PNL si PD cauta variante pentru a fenta piedicile PSD, acestia din urma reiau amenintarile cu greva parlamentara.

PD si PNL si-au aratat muschii de dimineata...

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, declara ieri-dimineata, dupa sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei, ca reprezentantii PNL si PD din Camera Deputatilor vor face in asa fel incat sa forteze discutarea regulamentului in regim de urgenta si vor stabili un termen de trei-cinci zile pentru finalizarea dezbaterilor si adoptarea acestuia. Nicolaescu a precizat ca decizia a fost luata dupa ce, analizandu-se modul in care decurg lucrurile in parlament, s-a constatat ca la Senat s-a intrat pe fagasul normal, in vreme ce la Camera Deputatilor exista probleme. In Consiliul Aliantei s-a mai decis ca reprezentantii PNL si PD in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa ceara prelungirea programului de lucru, astfel incat noul Regulament sa poata fi dezbatut si aprobat intr-un „termen rezonabil”.

...la pranz s-au dezumflat de tot

Pe drumul dintre sediul PD din strada Walter Maracineanu, unde a avut loc sedinta Aliantei, pana la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, ideea regulamentului dezbatut in regim de urgenta s-a pierdut. In cateva ore, aliatii au realizat ca nu au nici un argument legal pentru a cere grabirea dezbaterilor, asa ca au abandonat subiectul. Ieri, coalitia a reusit un singur lucru: in fiecare zi de saptamana aceasta, inclusiv vineri, se vor lucra 12 ore, de la 9.00 la 21.00. Coalitia nu a reusit insa sa incarce acest program doar cu discutiile la regulament, pentru ca PSD a gasit iar o chichita: neinregistrarea avizului de la Comisia juridica. Astazi, la o noua sedinta de Birou Permanent, se asteapta sa fie reparata aceasta omisiune, iar regulamentul sa intre in discutie imediat si sa fie dezbatut fara incetare pana vineri seara.

Opozitia si-a stabilit tactica pe termen lung

PSD tergiverseaza cat poate schimbarea lui Vacaroiu si Nastase, asa ca miercuri va introduce o noua motiune, legata de cresterea pretului gigacaloriei. Pesedistii realizeaza insa ca nu pot bloca parlamentul la nesfarsit, asa ca s-au gandit la pasii urmatori: atacarea regulamentelor la Curtea Constitutionala si, in situatia in care actuala putere aplica noile reguli inainte ca aceasta instanta sa se pronunte, greva parlamentara. „In conditiile in care actuala putere va trece cu tavalugul peste Constitutie si nu va astepta punctul de vedere al Curtii Constitutionale inainte de a aplica noile regulamente, Biroul Permanent a decis ca parlamentarii nostri sa intre in greva pe termen nelimitat”, a anuntat ieri Mircea Geoana. El a mai spus ca, in eventualitatea in care se va ajunge la greva, reprezentantii PSD vor fi in continuare „activi” in circumscriptii si in comisii, dar nu vor participa la lucrarile in plen.

Vacaroiu a mai castigat o zi

PSD si PRM au reusit ieri, la Senat, sa amane cu o zi dezbaterea proiectului de regulament care prevede schimbarea presedintelui Nicolae Vacaroiu. In absenta mai multor parlamentari ai majoritatii, senatorii au votat cererea liderului grupului PRM, Gheorghe Funar, de suspendare a dezbaterilor asupra acestui subiect. Funar a afirmat ca discutia nu ar mai avea rost atata timp cat nu este clar daca Senatul va continua sa existe, aluzie la propunerea lui Traian Basescu referitoare la parlamentul unicameral. Discutarea noului regulament figureaza pe ordinea de zi de astazi a Senatului. (Bogdan Bratescu)


(698 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai , A.T.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Puterea da rateu dupa rateu la Camera | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70015907287598 seconds.