Luni, 19 Septembrie 2005 - 08:15 AM Aleg.RO: Partidele musca momeala lui Basescu: discutii la Cotroceni pentru referendum

Publicat de: Lacramioara Rosculet

gardianul Clasa politica damboviteana pare sa fi prins momeala aruncata de presedintele Traian Basescu de pe meleaguri americane. Daca pana acum nu s-a pronuntat fata de teza parlamentului unicameral, seful statului a reusit sa gaseasca cadrul optim pentru a-si atinge scopul organizarii de anticipate, si anume Referendumul popular. Exceptand PRM, toate celelalte partide parlamentare au acceptat sa participe la o intalnire inutila cu presedintele Basescu, in conditiile in care seful statului a precizat ca referendumul se va organiza oricum. Totusi, in privinta intentiilor lui Traian Basescu in cazul parlamentului unicameral, PSD este suspicios, PD si PC sunt de acord, PNL se mai gandeste, dar nu prea vrea, UDMR nu agreeaza ideea, iar PRM vede teza fantezista.

Vadit iritat de scandalul declansat in tara de afirmatiile sale din timpul vizitei oficiale in SUA, presedintele Basescu a lansat chiar ideea consultarii cetatenilor cu privire la parlamentul unicameral. In plus, presedintele s-a decis sa cheme la consultari si partidele politice, la sfarsitul acestei saptamani. Chiar daca este convins ca unele dintre acestea vor opune rezistenta, seful statului este de neclintit in proiectul sau. "Se pare ca s-au enervat foarte multi in Romania si pot sa ii anunt public ca voi merge pana la a declansa un referendum, sa vedem daca poporul vrea doua camere sau o singura Camera. Si sa vedem daca cumva indraznim sa mai comentam dupa votul electoratului, o Camera sau doua", a declarat transant Basescu. Seful statului s-a aratat de acord cu o asemenea reformare a clasei politice, pe motiv ca este necesara o crestere a eficientei sale, odata cu aderarea la UE. "Momentul ar putea fi odata cu alegerile din 2008", a explicat Basescu, in opinia caruia motivele ar fi legate de costuri, de simplificare a actului legislativ si de rapiditate in adoptarea legilor.


PSD: Presedintele nu are intentii curate

Social-democratii nu cred insa ca seful statului are intentii reale de reformare a clasei politice. PSD, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, sustine ca acesta s-ar folosi de un referendum ce ar conduce la alegeri anticipate. De aceea, spune Geoana, PSD merge la Cotroceni doar daca se convine in prealabil asupra unei agende. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a precizat, citat de Rompres, ca "in prezent prioritara este reforma Guvernului, si nu a Parlamentului, deoarece situatia actualului executiv este cea care blocheaza evolutia pozitiva a Romaniei". Nici seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu agreeaza ideea parlamentului unicameral. "Presedintele Basescu vine cu o noua prioritate - referendum pentru parlament unicameral, in conditiile in care toate tarile din UE au un parlament bicameral. Eu tot sper sa abordam agenda reala a tarii", a declarat Vacaroiu, citat de Rompres.


PNL: Acceptam invitatia, dupa ce discutam

Nici PNL nu este prea incantat de ideea sustinuta de Basescu. Desi spun ca vor merge la consultarile de la Cotroceni, liberalii se mai gandesc. Ei vor discuta saptamana aceasta daca vor sustine ideea presedintelui referitoare la referendum pentru modificarea Constitutiei, in vederea organizarii unui Parlament unicameral. Senatorul Puiu Hasotti spune ca PNL va da curs invitatiei presedintelui, dar ca nu a discutat nici chestiunea votului uninominal, nici a referendumului, ele fiind teme importante ale actualului presedinte. Deocamdata, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, s-a exprimat impotriva tezei parlamentului unicameral. Mai mult, aflat la Podul de la Maracineni, premierul a refuzat sa comenteze subiectul. Din acest motiv, este posibil ca pozitia pe care o vor adopta liberalii la Cotroceni, sa fie una de respingere a organizarii referendumului propus de Basescu.


PD: Vom avea o discutie si in Alianta

PD nu putea sa aiba o pozitie contrara presedintelui. Astfel, liderul democrat, Emil Boc a precizat, citat de Mediafax, ca PD va raspunde pozitiv invitatiei presedintelui. Boc a reiterat ca democratii au sustinut aceasta teza inca din perioada cand erau in opozitie si este convins chiar ca o discutie pe aceasta tema va avea loc si in cadrul Aliantei si al coalitiei guvernamentale.


PC: Dorim consultari pe o teza agreata

De aceeasi parere sunt si colegii lor din PC. Presedintele conservator, Dan Voiculescu, a precizat ca PC nu are cum sa nu fie de acord cu o teza pe care a sustinut-o inca din 2003. Voiculescu a spus insa ca declaratiile lui Basescu de la New York pe aceasta tema reprezinta o demagogie politica. Conservatorii vor accepta invitatia sefului statului.


UDMR: Nu agream unicameralismul

UDMR nu agreeaza ideea. Markó Béla a precizat ca Uniunea ar prefera sa se produca modificari doar la nivel de atributii ale celor doua Camere. "As fi de acord ca in continuare sa ne gandim la noi modificari si astfel la separarea totala a atributiilor Senatului de atributiile Camerei Deputatilor. Nu cred ca ar trebui sa ne gandim la trecerea la un sistem unicameral", a precizat Marko, citat de Rador.


PRM: Nu mergem la consultari cu Basescu

PRM refuza parlamentul unicameral si nu va participa la consultarile de la Cotroceni. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a precizat ca "nu este prima oara cand Traian Basescu nu stie ce vorbeste. El dovedeste o totala lipsa de cultura politica. Un parlament cu o singura camera nici macar nu e parlament, ci o simpla garsoniera", a explicat Tudor.

Potrivit Articolului 90 din Constitutia Romaniei, aPresedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national".


(654 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lacramioara Rosculet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Partidele musca momeala lui Basescu: discutii la Cotroceni pentru referendum | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63370609283447 seconds.