Sâmbătă, 17 Septembrie 2005 - 08:03 AM Aleg.RO: Basescu, din SUA: Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un «lac rusesc», deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona!

Publicat de: A.M.

gardianul Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, un discurs la Universitatea Standford, in care a apreciat ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc", deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona, informeaza corespondentul Mediafax in SUA. "Eu nu fac afirmatii de acum. Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ati dat seama pana acum?", a completat seful statului. Basescu a mai spus ca democratiile occidentale trebuie sa-si indrepte atentia asupra regiunii Marii Negre "pana nu este prea tarziu", pentru a evita repetarea unor situatii similare cu ceea ce s-a intamplat in Balcanii de Vest. Basescu a mai afirmat, potrivit Rador, ca traficul din aceasta zona si conflictele inghetate ar putea crea o instabilitate extrem de periculoasa in viitor. Seful statului a trecut in revista cele trei tipuri de trafic care pornesc din zona Marii Negre si ajung chiar pana in Statele Unite: traficul de droguri, de armament si de persoane. La aceste amenintari se adauga si asa-numitele conflicte inghetate . "Toate acestea sunt argumente ca intr-adevar comunitatea internationala trebuie sa se uite cu atentie la Marea Neagra. Romania ca o tara de granita a UE si NATO nu-si poate asuma singura responsabilitatea de a rezolva toate aceste realitati. Daca politica Romaniei, in zona Marii Negre, nu va fi sustinuta la timp de tarile democratice, ultima solutie ar putea fi o interventie militara ca in Balcani", a a atras atentia seful statului.


«Marea Neagra trebuie sa fie un lac al securitatii»

La randul lui, fostul ministru de Externe Adrian Severin a precizat ca declaratiile anterioare ale sefului statului- care evidentiau faptul ca securitatea in zona Marii Negre nu se poate concepe fara Rusia- reprezinta formula corecta a politicii externe romanesti. "Trebuie sa gasim forme de compatibilizare a intereselor Romaniei si Rusiei, Marea Neagra trebuie sa devina un lac al democratiei si securitatii", a mai precizat Severin.


(670 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu, din SUA: Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un «lac rusesc», deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.