Sâmbătă, 17 Septembrie 2005 - 08:00 AM Aleg.RO: Comisia juridica a avizat modificarile la Regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor

Publicat de: A.M.

gardianul Comisia juridica din Camera Deputatilor a avizat favorabil, in sedinta de ieri, cu 13 voturi "pentru", proiectul de hotarare privind modificarile aduse regulamentului acestui for legislativ, desi Biroul comisiei hotarase joi ca dezbaterile sa inceapa saptamana viitoare, transmite Mediafax. Modificarile la regulament ar fi trebuit discutate in comisie saptamana viitoare, conform deciziei de joi a Biroului comisiei, for in care opozitia este dominanta. Insa ieri, Camera a avut program de lucru in comisiile permanente, ocazia in care deputatii puterii au adus in discutie necesitatea dezbaterilor la regulament, remarcand faptul ca s-a consumat intervalul de 24 de intre depunerea proiectului de modificare si inceperea dezbaterilor.


«Nesimtiti si iresponsabili»

Desi atmosfera sedintei a fost destul de tensionata, reprezentantii puterii si cei ai opozitiei schimband pe rand calificative de genul "nesimtit" sau "iresponsabil", deputatii apartinand partidelor coalitiei guvernamentale au reusit sa-si impuna vointa si sa voteze avizarea constitutionalitatii proiectului de modificare a regulamentului in ansamblul sau.

Sedinta a debutat cu o disputa pe procedura, dupa care deputatii opozitiei au parasit sala de sedinta, invocand motivul ca nu li se acorda cuvantul si dorind sa lase comisia fara cvorumul regulamentar necesar desfasurarii lucrarilor.


Temei constitutional

La sfarsitul sedintei, deputatul PD Augustin Zegrean a declarat ca s-a trecut la votul in ansamblu al proiectului de hotarare privind modificarile regulamentului Camerei, pentru ca in acesta nu exista texte neconstitutionale. "Noi am verificat in decursul timpului proiectul de regulament, am participat la intocmirea lui si de fiecare data am avut grija sa acordam prevederile lui cu prevederile Constitutiei. Nu sunt probleme de neconstitutionalitate", a precizat Zegrean.


PSD si PRM contesta

Deputatii PSD si PRM membri ai Comisiei juridice au anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca vor sesiza conducerea Camerei pe motiv ca avizul favoarabil dat de Comisia juridica la proiectul privind modificarile Regulamentului Camerei s-a facut in lipsa cvorumului, informeaza Mediafax. Reprezentantii PSD si PRM nu au participat la sedinta in care s-a dat votul favorabil asupra Regulamentului, ei parasind sala de sedinte la inceputul dezbaterilor, invocand faptul ca "nu li s-a dat cuvantul".Ei au contestat avizul favorabil dat de Comisia juridica in absenta lor si i-au acuzat pe membrii PD si PNL din comisie de incalcarea procedurilor parlamentare.


Publicam stenograma!

"Vom pune la dispozitia Biroului Permanent al Camerei stenograma cu sedinta Comisiei juridice, cu acest simulacru de aviz", a declarat Florin Iordache (PSD), secretar al comisiei, care a mai spus ca doar "o parte nesemnificativa" dintre membrii comisiei a participat la lucrarile sale. Florina Jipa (PRM), secretar al Comisiei juridice, a declarat ca avizul dat de comisie "este lovit de nulitate" si ca liberalii si democratii nu au respectat decizia conducerii comisiei de a incepe dezbaterile saptamana viitoare. Reprezentantii PSD si PRM in comisie au criticat prezenta la lucrari a deputatului PNL Bogdan Olteanu, aratandu-se nemultumiti si de faptul ca democratii si liberalii au dat aviz favorabil "in doar doua minute" la cele 200 de amendamente privind modificarile Regulamentului Camerei.Ion Bivolaru (PSD) presedintele Comisiei de regulament, a declarat, la randul sau, ca exista mai multe prevederi neconstitutionale in proiectul de modificare a Regulamentului, printre acestea aflandu-se revocarea presedintelui Camerei si prevederile privind Comitetul Ordinii de Zi. Bivolaru, care a participat in calitate de invitat la sedinta Comisiei juridice, a criticat usurinta cu care deputatii liberali si democrati din comisie au avizat modificarile la Regulament. Comisia juridica din Camera Deputatilor a avizat favorabil, in sedinta de vineri, cu 13 voturi "pentru", proiectul de hotarare privind modificarile aduse regulamentului acestui for legislativ, desi Biroul comisiei hotarase joi ca dezbaterile sa inceapa saptamana viitoare. (A.M.)


Tariceanu: Ne vom organiza pentru a contracara Opozitia in Parlament

Coalitia se va organiza si va actiona in asa fel incat sa contracareze atat demersurile opozitiei de amanare a procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua camere parlamentare, cat si atitudinea elocventa a presedintelui Camerei Deputatilor, care denota interese personale, a declarat, joi seara, premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Mediafax.El a afirmat ca important nu este ca termenul propus initial pentru schimbarea celor doi presedinti sa fie respectat, ci ca obiectivul in sine sa fie indeplinit."Ne asteptam de la inceput ca acest proces sa sufere o anumita amanare. stiam de la inceput ca aceasta actiune nu depinde, in mod determinant, de vointa noastra politica, ci de configuratia actuala a Parlamentului, in care opozitia incearca prin toate mijloacele sa amane si sa tergiverseze schimbarile", a spus Tariceanu.

Coalitia majoritara isi propusese ca, pana pe 15 septembrie, Parlamentul sa adopte modificarile la Regulamentul Camerei, pentru a putea fi schimbat presedintele acestui for legislativ, insa reprezentantii coalitiei majoritare nu au reusit pana la aceasta data sa inceapa dezbaterea in Camera Deputatilor pe marginea acestui Regulament.


(695 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Comisia juridica a avizat modificarile la Regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.