Vineri, 16 Septembrie 2005 - 07:14 AM Aleg.RO: Președinte slab de Constituție

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul Ultimul schimb de lovituri în meciul de box politic dintre Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu a atins un punct nevralgic: raporturile din interiorul triunghiului instituțional de la vârful țării, Parlament - Președinte - Guvern. De la mii de kilometri distanță de țară, șeful statului descoperă că sistemul parlamentar actual funcționează cu strănuturi și că avem nevoie de o singură cameră legiuitoare. Democrații lui Emil Boc preiau ideea și sugerează că marea schimbare ar putea fi făcută rapid, prin referendum de revizuire a Constituției, pornit la ordinul comandantului de la Cotroceni. Premierul Călin Popescu - Tăriceanu sare ca ars și se grăbește să anunțe că el și liberalii lui nu sunt de acord cu viziunea băsesciană asupra mecanismului politic. Ba, neîntrebat de nimeni, strecoară în discuție relația consfințită de Legea Fundamentală dintre președinte și șeful Guvernului și face elogiul republicilor parlamentare, în care prim-ministrul e tăticul țării, prin lege. O face neîntrebat, dar cu un sens, fiindcă se teme că Băsescu nu a aruncat doar așa, o vorbă-n vânt, la un șpriț cu românii din State. Foarte probabil, îl suspectează pe „pirat“ că încearcă să se bage în povestea cu referendumul și alte modificări ale Constituției, de pildă, una care să stipuleze că președintele, cel care-l desemnează pe premier, îl poate și demite.Traian Băsescu are toate motivele să înjure ca în dană, la Constanța, când deschide actuala Constituție. Rod al gândirii iliesciene, conform căreia tensiunile politice se rezolvă în beciuri, iar, la suprafață se rânjește fasolea a consens, Legea Fundamentală, fie ea și revizuită, este croită pentru guvernarea confortabilă a unui singur partid și pentru un premier cu spinarea veșnic încovoiată în direcția Palatului Cotroceni.

Odată cu apariția unei formule de coaliție, sau cu un prim-ministru năbădăios, haina constituțională pârâie din toate încheieturile. Președintele nu-l poate da jos pe prim-ministru, iar Parlamentul nu poate fi dizolvat decât în situația în care nu dă nici un vot de încredere unui Cabinet, din trei încercări. Or, pentru un om cu o voință politică atroce, ajuns pe cel mai înalt jilț al statului, așa-zisul echilibru între Puteri nu poate fi decât o cămașă de forță. În nouă luni de mandat, politicianului care își alesese ca slogan, în campania electorală, sintagma „pun totul pe o singură carte“, cartea cu pricina nu i-a provocat decât dureri de cap. N-a putut nici să dizolve Parlamentul peste care continuă să troneze Năstase și Văcăroiu, nici să-i facă vânt lui Tăriceanu, întru împlinirea proiectului anticipatelor. Ba, deși Băsescu se bucură de un capital formidabil de credibilitate în ochii cetățenilor, și de încredere din partea acestora, deține cea mai mare „cantitate“ de putere reală din țară, precum și atuul moral de a fi cel grație căruia liberalul subțire a ajuns la Palatul Victoria, toate aceste avantaje au pălit în fața singurului paravan al premierulului – norma constituțională, care nu-l obligă să-și dea demisia dacă, să spunem, magistrații de Curtea Constituțională îi fac praf un proiect de lege.

Cunoscând tenacitatea cu care Traian Băsescu își urmărește scopurile, spaima lui Tăriceanu că un referendum de revizuire având ca pretext Parlamentul unicameral l-ar viza direct pare întemeiată. Pe de altă parte, pentru cetățean și pentru sănătatea sistemului politic, tranșarea, odată pentru totdeauna, a ambiguității iliesciene, născătoare de răzbel și sub PSD, și sub Băsescu, nu poate fi decât de dorit. Fie, cum spune premierul, după modelul republicii parlamentare (cu riscul de trăi și mai bine “băieții” din grupurile de interese), fie, mai probabil, după modelul franțuzesc, cu un președinte mai tare, care-l poate zbura oricând pe prim-ministru (cu riscul de a transforma țara în nava „Biruința“, pe care comandantul e un soi de dumnezeu). În acest fel, la viitoarele inundații, probabilitatea ca oamenii din fruntea țării să se ocupe de jonglerii politice va fi mai mică.


(600 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Președinte slab de Constituție | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50023818016052 seconds.