Marți, 13 Septembrie 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Europarlamentarul mioritic

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul Daca la 1 ianuarie 2007 devenim tara membra a UE, exista sanse mari ca actualii euroobservatori sa devina parlamentari europeni cu acte in regula. Dupa cum se stie, incepind cu 26 septembrie, 35 de senatori si deputati romani vor pleca la Parlamentul European unde vor avea calitatea de observatori. Cei mai multi dintre ei au sanse mari ca, in cazul in care Romania devine de la 1 ianuarie 2007 membra a UE, sa devina europarlamentari cu acte in regula. Senatorul Nicolae Vlad Popa (euroobservator din partea PNL) ne-a explicat cum se poate ajunge la aceasta „promovare“. „Exista doua modalitati de a ajunge parlamentar european. Prin organizarea de alegeri speciale pentru Parlamentul European, sau, si aici este cazul Romaniei, prin alegerea de catre Parlamentul National. De ce spun ca este cazul nostru: alegeri se pot organiza numai in 2008 sau cel tirziu 2009 pentru viitorul Parlament European. Cum noi avem sanse sa intram inainte, deci despre alegeri nu poate fi vorba, atunci revine sarcina parlamentului nostru sa-i aleaga pe cei 35 de europarlamentari. Exista niste conditii: 1. sa fi fost ales democratic in parlamentul tarii tale - aceasta conditie consider ca este indeplinita; 2. sa primesti calificativ pozitiv din partea grupului politic in cadrul caruia activezi ca euroobservator - nu primesti, nici nu mai intri in discutie; 3. urmeaza sa fii desemnat de partidul tau si sa fii validat de parlamentul national. Consider ca actualii euroobservatori au un avantaj mare in a deveni europarlamentari“. De mentionat ca in cazul in care vom avea din 2007 europarlamentari, acestia pot sa ramina, pina la sfirsitul mandatului intern, senatori sau deputati.

Alianta D.A. se va „sparge“ in alegerile europarlamentare

Exista la ora actuala doua curente: unul care militeaza pentru ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare in 2008 in paralel cu alegerile generale interne (costurile fiind mai reduse), si un altul care propune alegeri separate si tinerea scrutinului european in 2009. La ora actuala nu exista o schita de proiect de lege pentru alegerile europene, deoarece se asteapta data efectiva a aderarii. Se poate vorbi insa de doua certitudini: va exista o singura circumscriptie -Romania si se va vota pe lista. Acest lucru presupune ca un partid va depune aceeasi lista in toate judetele. Cu siguranta se va introduce si un prag electoral.

A doua certitudine o reprezinta imposibilitatea depunerii de candidaturi din partea aliantelor cu doctrine diferite. Aceasta pentru ca nu este permisa candidatura pe o lista a formatiunilor din familii politice diferite. Este cazul Aliantei D.A., unde PNL este membru al PLE, iar PD va fi aproape sigur membru al PPE. •

A fi europarlamentar – pro si contra

Este avantajos sa candidezi pentru un mandat de parlamentar european?

Mona Musca (PNL): Evident. In primul rind, este o mare cinste. In al doilea rind, consider ca politicienii care vor candida trebuie sa fie dintre cei mai buni, pentru ca vor fi considerati crema parlamentara din tara lor. Nu in ultima instanta, ei vor fi si un fel de ambasadori ai Romaniei.

Eugen Nicolicea (PSD): Nu sint convins ca este o mare afacere sa fii parlamentar european. Nu este vorba ca ai un salariu de cca 7.000 de euro. Da, este bun, dar cheltuielile pe care le faci acolo sint destul de mari. In plus, cind ti se termina mandatul, nu mai ai nici un viitor. Vii sa candidezi pentru parlamentul intern si nu te mai cunoaste nimeni. Nici nu poti promite nimic in campanie, pentru ca tu ai stat patru ani in strainatate. Esti un perdant sigur. Dau de pe acum un pronostic: maximum 15% dintre cei care ies pentru prima oara europarlamentari mai reusesc sa prinda un nou mandat. Dupa patru ani petrecuti la Strasbourg, acasa esti uitat.


(620 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Europarlamentarul mioritic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.