Marți, 13 Septembrie 2005 - 07:24 AM Aleg.RO: PSD imputa Guvernului nivelul de trai. PRM acuza dezastrul din agricultura

Publicat de: Lacramioara Rosculet

gardianul La Parlament, Opozitia a depus cate o motiune pentru tergiversarea revocarii lui Nastase si Vacaroiu Opozitia incepe in forta sesiunea parlamentara, cu doua motiuni simple pe teme ce tin de bunul trai al romanilor. In incercarea de a amana dezbaterea si votarea noilor regulamente ale Parlamentului, ce au ca scop revocarea presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, PSD a batut palma cu PRM pentru taraganarea activitatii legislative.

In timp ce detronarea lui Nastase si Vacaroiu este, zilele acestea, cap de afis al strategiei politice a Puterii, opozitia apeleaza la tot felul de tertipuri pentru amanarea unei asemenea decizii. Astfel, PSD si PRM au depus doua motiuni simple pe teme sociale, ce urmeaza a fi dezbatute astazi si maine. Social-democratii reiau atacul asupra guvernantilor cu o motiune simpla intitulata "Nivelul de trai al cetatenilor - ultima preocupare a Guvernului Tariceanu”. In textul motiunii, PSD apreciaza ca sub obladuirea Executivului condus de Tariceanu, "Romania cunoaste o adancire dramatica a diferentierii sociale, o reducere a preocuparilor pentru bunastarea cetatenilor. Social-democratii spun ca partenerii din coalitia guvernamentala se abat de la rezolvarea problemelor ce afecteaza grav bunul trai al romanilor, fiind preocupate doar de "politizarea administratiei publice, de cresterea taxelor si impozitelor pentru a acoperi deficitele bugetare inregistrate ca urmare a unei politici fiscale iresponsabile si abandoneaza categorii largi de cetateni a caror viata zilnica devine din ce in ce mai grea”. PSD cere cabinetului Tariceanu "sa majoreze, prin Hotarare de Guvern, salariului minim brut pe tara garantat in plata, in asa fel incat sa acopere cresterile nejustificate de preturi la produsele si serviciile care compun cosul zilnic”.


PSD cere recalcularea tuturor pensiilor

In plus, se mai spune in textul motiunii, social-democratii cer guvernantilor majorarea reala, peste rata inflatiei, a tuturor pensiilor, "deoarece recalcularea pensiilor s-a dovedit a fi o minciuna pentru trei sferturi dintre pensionari. La numai doua luni inainte de inceperea iernii, PSD considera ca Executivul trebuie sa reactualizeze propria hotarare de guvern, referitoare la acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, in acord cu cresterea pretului combustibililor din ultima perioada. Mai mult, deputatii social-democrati solicita cabinetului Tariceanu sa "renunte la ideea nesabuita de a impune contributii la fondul de asigurari de sanatate pe veniturile pensionarilor si taranilor”.


Radulescu: Motiunea, doar o amanare

Cristian Radulescu, liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca motiunea simpla depusa de PSD reprezinta "inca o amanare pentru ca Adrian Nastase sa mai ramana cateva zile pe scaunul de presedinte”. "Nu cred ca motiunea izvoraste din vreo framantare a PSD”, a aratat Radulescu.


PRM vrea capul ministrului agriculturii

Colegii lor din opozitie, parlamentarii PRM au depus si ei o motiune simpla, "Alianta D.A. = Dezastrul Agriculturii”, prin care cer demisia ministrului de resort, Gheorghe Flutur, p-entru slaba gestionare a problemelor din agricultura. "Ministerul agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa ridice nivelul de subventie care se acorda pentru infiintarea culturilor de toamna de la 175 lei noi/ha la 400 lei noi/ha”. In plus, PRM solicita cere executivului "limitarea importurilor de cereale si a altor produse agricole prin introducerea unor masuri uzitate si de alte tari europene”.


Flutur: Motiunea PRM se intoarce impotriva PSD

In replica, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat saptamana trecuta, citat de Mediafax, ca motiunea PRM "este o mana intinsa” lui Nicolae Vacaroiu, "ca sa nu cada de pe scaunul de presedinte al Senatului”.

El a apreciat ca motiunea PRM se va intoarce impotriva PSD, care are nevoie, la aproape noua luni de la pierderea puterii, sa i se reaminteasca cum a gestionat agricultura romaneasca. "Consider ca motiunea PRM-PSD este o ocazie de a vorbi despre noua constructie a bugetului agriculturii pentru anul 2006, radical diferita de cea pentru 2005, lasata mostenire de PSD inainte de pierderea alegerilor”, a explicat ministrul Flutur.

PSD si PRM se vor sprijini reciproc in privinta motiunilor, dupa cum au declarat lideri ai celor doua formatiuni.Motiunea PRM urmeaza sa fie dezbatuta astazi, la Senator, pentru ca maine sa vina randul celei a PSD, dar la Camera Deputatilor.

Desi deputatul PSD Valeiru Zgonea avertiza asupra faptului ca social-democratii vor depune cate o motiune simpla in fiecare saptamana impotriva guvernului, surse din partid ne-au infirmat aceste declaratii.


PPCD: Motiuni scurte si dese, cheia micilor succese

"PSD a gasit o noua modalitate de a impiedica activitatea Legislativului. In timp ce Uniunea Europeana ne trage de maneca in privinta reformelor, iar populatia sta cu ochii pe legi care o privesc direct, liderii PSD s-au gandit sa faca opozitie constructiva blocand activitatea Parlamentului. Gaselnita i se potriveste ca o manusa liderului PSD si presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Pentru ca prin intermediul motiunilor nu deturneaza doar activitatea Camerei, ci si a colegilor de partid. Mircea Geoana spera ca astfel stimatii sai colegi nu vor mai avea timp de injunghieri pe la spate, comploturi si scheme indreptate impotriva sa”, a declarat, ieri, Cornel Simion, secretarul general al PPCD. (B.A.)


(722 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lacramioara Rosculet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

PSD imputa Guvernului nivelul de trai. PRM acuza dezastrul din agricultura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.